Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Σύνταξη 550 ευρώ στους αγρότες αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός

Σχέδιο για σύνταξη 550 ευρώ σε αγρότες και ανασφάλιστους, ενώ στα 950 ευρώ θα διαμορφωθεί σταδιακά για τα ζευγάρια. Ακόμη προωθούνται άμεσα ρυθμίσεις για τη διαδοχική ασφάλιση και την έκδοση των συντάξεων μέσα σε 3 μήνες. Αυτά περιλαμβάνονται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στις παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, που θα ανακοινώσει η νέα κυβέρνηση δια στόματος πρωθυπουργού και θα υλοποιηθούν σταδιακά από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Συγκεκριμένα θα καθιερωθεί βασική σύνταξη για τους αγρότες και τους ανασφάλιστους, η οποία σταδιακά θα φτάσει τα 550 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο. Για τα ζευγάρια η κατώτατη σύνταξη θα είναι 950 ευρώ, ενώ εδώ πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα έξι στους δέκα αγρότες παίρνουν σύνταξη κάτω από 400 ευρώ.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση θέλει να θεσμοθετήσει τη βασική σύνταξη ως κοινή αφετηρία για όλες τις συντάξεις με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Από εκεί και πέρα πρόκειται να ενισχυθεί το κίνητρο ασφάλισης, ώστε όσοι δουλεύουν περισσότερα χρόνια να εξασφαλίζουν και μεγαλύτερη σύνταξη.
Μάλιστα πρέπει να αναφερθεί πως το ποσό των 550 ευρώ θα αποτελέσει τη βάση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που θα δικαιούνται σταδιακά οι πολίτες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε επόμενη φάση τα χρήματα αυτά θα καταβάλλονται όχι μόνο σε συνταξιούχους αλλά και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού (π.χ. άνεργοι, νοικοκυρές).
Επίσης θα αλλάξει το καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης, κάτι που συνεπάγεται νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και ταχύτερη έκδοσή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στη Βουλή.
Βασικός στόχος των αλλαγών είναι να υπάρξει ένα δικαιότερος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης, καθώς σήμερα ασφαλισμένος με διαδοχική ασφάλιση παίρνει πολύ χαμηλότερη σύνταξη από συνάδελφό του που έχει όλα τα χρόνια στο ίδιο Ταμείο. Με βάση το επικρατέστερο σενάριο, ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται σαν να έχει ο ασφαλισμένος συμπληρώσει όλα τα χρόνια στον ίδιο φορέα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των συντάξεων από 25% έως 30%.

http://leimonitis.com

ΠΗΓΗ agrotypos


Δεν υπάρχουν σχόλια: