Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 14 – 20/11/2009

Συνεχίστηκαν οι εξαγωγές ακτινιδίων με χαμηλές τιμές. με μικρούς ρυθμούς και χαμηλές τιμές οι εξαγωγές ακτινιδίων. Ομαλά εξελίσσονται οι εξαγωγές εσπεριδοειδών, πορτοκαλιών και μανταρινιών, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στις καταναλωτικές αγορές και αυτό ίσως να οφείλεται στην εξάπλωση της νέας γρίπης. Πάντως οι τιμές βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα κυρίως λόγω της προσφοράς από «μη σοβαρούς» Έλληνες εξαγωγείς προϊόντων μη επαρκώς πιστοποιημένων και τα οποία δεν έχουν υποστεί την αναγκαία διαλογή. Εφιστάται προσοχή στην τήρηση των ποιοτικών προδιαγραφών, γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να διαταραχθεί η καλή φήμη των προϊόντων μας στις αγορές.

Οι εξαγωγικοί φορείς εκφράζουν τον προβληματισμό τους αυτήν την εποχή για την καταβολή του «χαρατσιού - ελεγχόσημου», που επιβαρύνει τον ανταγωνισμό των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, αλλά είναι και παράγοντας που οδηγεί σε «φρενάρισμα» της εξαγωγικής διαδικασίας, λόγω της εφαρμογής και είσπραξής του από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, που οδηγούν σε μεγάλες καθυστερήσεις ή ακόμη και σε αναστολή των εξαγωγών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 14 – 20/11/2009 είναι οι εξής:
Πορτοκάλια 169 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 1.384 τόνων
Λεμόνια 26 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 19 τόνων
Μανταρίνια 160 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 141 τόνων
Ακτινίδια 3.383 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 3.743 τόνων
Σταφύλια 67.753 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 65.769 τόνων

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: