Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

ΕΥΡΩΤΕΙΑ: ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ

Ξεκίνησαν χθες με απόλυτη οργανωτική επιτυχία αλλά και με μεγάλη συμμετοχή κόσμου τα ΕΥΡΩΤΕΙΑ.

Είναι ένας νέος θεσμός που στόχο έχει να ενεργοποιήσει όλες τις πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και αθλητικές δυνάμεις του νομού προκειμένου να αναδειχθεί τόσο η Ιστορία όσο και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ευρώτας.

Είναι ένας θεσμός που μας επιστρέφει στις ρίζες μας, ώστε να γνωρίσουμε αλλά και να εμπνευστούμε από το ιστορικό ποτάμι που στην σημερινή εποχή αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.

Ο Ευρώτας μπορεί να καταστεί ο εστιακός χώρος που θα ενοποιήσει όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Σπάρτης με επίκεντρο το Νέο Μουσείο.

Τα ΕΥΡΩΤΕΙΑ είναι μία πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας με την υποστήριξη του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και τη συμμετοχή του ΟΠΑΠ και της Cosmote. Στηρίζονται,δε, από το Ν.Α.Ο.Λ., τον Ο.Π.Α.Ν.Α.Λ. και τη Ν.Ε.Τ.

Στη χθεσινή εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν ο αιδεσιμολογιώτατος π. Ιωάννης Μιχαλόπουλος (εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο), ο Νομάρχης Λακωνίας Κωνσταντίνος Φούρκας, οι βουλευτές Αθανάσιος Δαβάκης & Γρηγόριος Αποστολάκος, ο Αντιδήμαρχος Σπαρτιατών Δημήτριος Καραχάλιος και το μέλος του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Ιωάννης Τζεφεράκος. Η Αντινομάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που ΘΑ λάβουν μέρος καθ΄ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου, ευχαριστώντας θερμά και ξεχωριστά τον καθένα, όλους όσους συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια.

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Ευρώτας είναι η γέφυρα. Η γέφυρα που έχει χαρακτηριστεί ως γέφυρα της ντροπής, γιατί στην περιοχή δυστυχώς έχουν γίνει πολλά τροχαία ατυχήματα.

Από τη άλλη ο χαρακτηρισμός της ως νεότερο μνημείο δεν επιτρέπει παρεμβάσεις. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας, όπως ανέφερε ο κος Φούρκας έχει απευθυνθεί στο Τμήμα Μεταλλικών κατασκευών του Πολυτεχνείου Κρήτης προκειμένου να συντάξει μελέτη για την ανακατασκευή της, αφού δεν επιτρέπεται ούτε η καθαίρεσή της ούτε η μεταφορά της σε άλλο σημείο, γιατί και τα βάθρα της έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα. Στόχος της Ν.Α. είναι να μετατραπεί η γέφυρα σε εκθεσιακό χώρο ή πεζογέφυρα.

Παράλληλα η Ν.Α. προχώρησε στην αγορά του νεοκλασικού κτιρίου Τριτάκη (απέναντι από την παλαιά Εισαγγελία Σπάρτης) και μετά τις εργασίες ανακατασκευής θα στεγαστεί το ψηφιακό Μουσείο (το οποίο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας) ενώ θα δημιουργηθούν και βοηθητικοί χώροι 1700τ.μ.

Η Ν.Α. Λακωνίας εκπόνησε το πρόγραμμα LIFE (στα πλαίσια του Γ΄ΚΠΣ) το οποίο είναι μία αξιόπιστη προσέγγιση των προβλημάτων του ποταμού και οδηγός ενεργειών προστασίας του. Μέσω του ΕΣΠΑ υλοποιείται και το πρόγραμμα MIRAGE το οποίο είναι ένα σχέδιο διαχείρισης του Ευρώτα καθιστώντας τη λεκάνη απορροής του ποταμού προστατευόμενη, πρότυπο στη Μεσόγειο.

Με πολύ ενδιαφέρον οι παρευρισκόμενοι στην χθεσινή εκδήλωση έγιναν κοινωνοί της Ιστορίας του Ευρώτα, μέσα από τις αξιόλογες εισηγήσεις της φιλολόγου Σταυρούλας Μπορέτου η οποία αναφέρθηκε στον ποταμό μέσα από μυθολογικές , λογοτεχνικές και ιστορικές πηγές, ενώ ο πρόεδρος της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης Νίκος Γεωργιάδης μίλησε για την Ιστορία του Ευρώτα μέσα από τις γέφυρες. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την χορωδία του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής «Η ΤΑΥΓΕΤΗ» υπό την Διεύθυνση της Φωτεινής Δημάκου – Σακκκέτα που απέδωσε τραγούδια του Αλέκου Παναγιωτόπουλου 7 του Μιχάλη Μαχαίρα, αφιερωμένα στη Σπάρτη. Στο πιάνο συνόδευσε η Βαλέρια Ντον.

Στο χώρο της εκδηλώσεως η Λέσχη Φωτογραφίας Σπάρτης παρουσίασε έκθεση φωτογραφίας με θέμα τον Ευρώτα.

Σημαντικό είναι το γεγονός μετά από σχετική αδειοδότηση κατά τη διάρκεια των ΕΥΡΩΤΕΙΩΝ η γέφυρα θα φωτίζεται, αν και κάποιοι φρόντισαν με την καταστροφή μέρους των φωτιστικών να «δείξουν» την αγάπη τους στον ποταμό.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα Δευτέρα στην αίθουσα τελετών του Δήμου Σπαρτιατών με ομιλητές τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Νικόλαο Νικολαίδη ο οποίος θα αναφερθεί στις περιβαλλοντικές προκλήσεις του Ευρώτα, τον χημικό περιβάλλοντος Γιώργο Λαζαρά με θέμα την επεξεργασία των αποβλήτων και τον πρόεδρο του Οικολογικού Συνδέσμου Κυριάκο Μιχαλακάκο ο οποίος θα παρουσιάσει πρόταση για την αποκατάσταση του Ευρώτα ως μνημείο της φύσης και της ιστορίας.

Την Τετάρτη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σκάλας θα πραγματοποιηθεί ανοικτή ενημέρωση στο κοινό από τον Κώστα Τσακίρη ερευνητή Ι.Α.Α.Κ./ Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

Η κεραμίστρια Λίνα Παυλάκου, η ζωγράφος Γιώτα Σκαρβέλη και η εικαστικός – ερευνήτρια Ελένη Γραφάκου θα διδάξουν σε καλλιτεχνικά εργαστήρια που θα λάβουν χώρα καθ΄ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίοι θα δημιουργήσουν με θέμα τον Ευρώτα.

«Συνομιλία των καλλιτεχνών με έμπνευση τον Ευρώτα» είναι το θέμα της Έκθεσης ζωγραφικής των εικαστικών Patricia Maurides, Vasilios Poulos, Γιώτας Σκαρβέλης, Ελένης Γραφάκου στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη.

Στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού, με πρωτοβουλία του ΠΙΟΠ ξεκινά κύκλος εργαστηρίων στα πλαίσια της εκπαιδευτικής δραστηριότητας «Δημιουρ γώντας δίπλα στον Ευρώτα», με την εικαστικό Αντιγόνη Πασίδη και τη συμμετοχή σχολικών μονάδων.

Στις όχθες του Ευρώτα (κοντά στη Γέφυρα) από 6 έως 8 Νοεμβρίου με υπεύθυνο προγράμματος τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής Γιάννη Σταυρόπουλο και τη συμμετοχή ως εθελοντών των Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και συγκεκριμένα του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, οι νέοι της σύγχρονης Σπάρτης θα γνωρίσουν την αγωγή των Νέων της Αρχαίας Σπάρτης.

Στις 8 Νοεμβρίου, με χώρο εκκίνησης την Κεντρική Πλατεία της Σπάρτης και τερματισμό τον Ευρώτα, ο Σπαρτιατικός Γ.Σ. θα διοργανώσει Ποδηλατική Πορεία.

Τα ΕΥΡΩΤΕΙΑ 2009 θα ολοκληρωθούν στο τέλος Νοεμβρίου, στο χώρο του Διοικητηρίου της Ν.Α. όπου θα απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις στους μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, στους πολιτιστικούς, περιβαλλοντικούς, αθλητικούς συλλόγους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

http://leimonitis.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: