Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΣ ΣΚΑΛΑΣ

Το απόγευμα της Δευτέρας 23 Νοεμβρίου, <<έφυγε>> από τη ζωή ένας ξεχωριστός άνθρωπος, ο γιατρός και πρώην δήμαρχος Σκάλας Γεώργιος Γρυπιώτης.
Ο αγαπητός σε όλους γιατρός που διακρινόταν για την ευγένεια ψυχής, το ήθος, την ανιδιοτέλεια και την προσφορά του στο κοινωνικό γίγνεσθαι, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 87 ετών, βυθίζοντας συγγενείς, οικείους, φίλους, αλλά και δημότες σε πένθος.
Τιμώντας τον όρκο του Ιπποκράτη, ίσως όσο κανείς άλλος, είχε κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια την απλόχερη αγάπη, την εμπιστοσύνη και το σεβασμό όλων.
Υπήρξε, άλλωστε, ο πρώτος δήμαρχος στη Σκάλα κατά το έτος 1995, οπότε έγινε η συνένωση των όμορων κοινοτήτων σε έναν δήμο.
Η νεκρώσιμη ακολουθία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κκ. Ευσταθίου, συνεπικουρούμενου από πλήθος ιερέων της ευρύτερης περιοχής, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Σκάλας.
Εκπρόσωποι της πολιτείας, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Ιατρικού Συλλόγου του νομού, της Αστυνομικής Αρχής, φορέων και συλλόγων, συγγενείς, φίλοι και πλήθος κόσμου αποχαιρέτησαν τον εκλιπόντα με ένα εγκάρδιο χειροκρότημα, συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου Σκάλας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Σκάλας σε έκτακτη συνεδρίαση που συγκάλεσε την 24η Νοεμβρίου στο δημοτικό κατάστημα εξέδωσε, τιμής ένεκεν στον εκλιπόντα, το παρακάτω ψήφισμα:
< Να εκφωνηθεί ο επικήδειος από εκπρόσωπο του δημοτικού συμβουλίου (Αντιδήμαρχο κ. Διαμαντάκο). 7) Η εκφορά της σωρού να γίνει μέσω της κεντρικής οδού Σκάλας. 8) Η σωρός του θανόντος να συνοδευτεί από τη Φιλαρμονική του δήμου. 9) Να μετονομαστεί η κεντρική οδός της Σκάλας από 5ης Μαΐου σε Γεωργίου Γρυπιώτη. 10) Η σημαία στο δημοτικό κατάστημα να είναι μεσίστια, επί τρεις ημέρες. 11) Στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή>>.
Το ανωτέρω ψήφισμα εκφωνήθηκε στο τέλος της τελετής από την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σκάλας κ. Θεανώ Παπαφάγου, η οποία στη συνέχεια ως Σκαλιώτισσα θέλησε να αποχαιρετήσει με το δικό της τρόπο τον αγαπημένο σε όλους γιατρό.
Συγκεκριμένα, εκφώνησε τα εξής:
"Σαν Σκαλιώτισσα και όχι σαν εκπρόσωπος του Δήμου Σκάλας, νιώθω την ανάγκη και την υποχρέωση να πω δυο λόγια για το γιατρό μας.
Σήμερα είμαστε όλοι εδώ. Στεκόμαστε ευλαβικά μπρος στη σωρό του γιατρού, του λειτουργού, του ανθρώπου. ’νθρωπος και λειτουργός - σπάνιες λέξεις. Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις.Και ο γιατρός Γεώργιος Γρυπιώτης ήταν η εξαίρεση. Συνηθίζουμε να λέμε τη φράση: ουδείς αναντικατάστατος. Ο εκλιπών είναι αναντικατάστατος. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι, μεγαλύτεροι και μικρότεροι. Από νέος που έδωσε τον όρκο του Ιπποκράτη, μέχρι μεγάλης ηλικίας, τον τήρησε πιστά, ακούραστα και με ανιδιοτέλεια. Επί σειρά ετών έτρεξε, ξενύχτησε, πόνεσε, έδωσε κουράγιο, απάλυνε πόνο και έσωσε ζωές και ζωές. Τη δική μας τη ζωή, των γονιών μας, των παιδιών μας, των παππούδων μας, με κίνδυνο πολλές φορές της δικής του ζωής. Και τούτο, γιατί οι διαγνώσεις του, μετά από προσεκτική εξέταση πάντα με ψηλάφιση των χεριών του, ήταν αλάνθαστες και παραδεκτές από γιατρούς νοσοκομείων από εκείνους που χειρίζονταν τομογράφους, υπερήχους, κλπ. Ποτέ δεν μας κοίταξε στα χέρια ή στις τσέπες. Δίναμε μάχη μαζί του για να πάρει αυτά που εμείς του δίναμε. Παλιότερα, δε, τα χρήματα που του έδιναν τα ξαναέβρισκαν σε κάποιο σημείο του σπιτιού τους. Για το γιατρό μας, περιουσία ήταν αυτό που με πάθος και αγάπη επιτελούσε και αυτό που η συνείδησή του επέβαλε να κάνει. Λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ανυπολόγιστη και ανεκτίμητη, λοιπόν, η προσφορά του ως ιατρός για τη Σκάλα και για την ευρύτερη περιοχή. Αξιόλογη, επίσης, με δημιουργικό έργο η προσφορά του ως δήμαρχος του Δήμου Σκάλας. Η σύζυγός του, τα παιδιά του, οι συγγενείς του πρέπει να είναι υπερήφανοι. Δεν πρέπουν κλάματα στο γιατρό μας. Του πρέπουν πολλά εύγε… πολλά ευχαριστώ από όλους μας και εγκάρδια χειροκροτήματα. Όλοι εμείς σήμερα, του εκφράζουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη μας. Του λέμε ότι, το παράδειγμά του είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους, κυρίως δε για τους νέους. Του υποσχόμαστε ότι, θα τον θυμόμαστε πάντα. Αντίο και καλό ταξίδι γιατρέ μας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει>>.
Επικήδειους λόγους εκφώνησαν οι κκ. αντιδήμαρχος Σκάλας Δημήτριος Διαμαντάκος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας Νικόλαος Καλογεράκος και ο δημότης Σκάλας Σαράντος Αγγελάκος.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Σκάλας, το προσωπικό του δήμου, το ΔΣ και οι υπάλληλοι των Δημοτικών Επιχειρήσεων (Κοινωφελούς και Ύδρευσης – Αποχέτευσης) εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος.
Λυμπέρη Νεκταρία

Δεν υπάρχουν σχόλια: