Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Διαχείριση υδατικών πόρων ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΤΑΛΙΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ .
Υποψήφιος Δήμαρχος
ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ
Γεωπονος Γ.Π.Α.
Δήμαρχος ΚΡΟΚΕΩΝ

Θεματικη ενοτητα: Διαχείριση υδατικών πόρων ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ
(Άρδευση, εμπλουτισμός υδροφόρου ορίζοντα, αντιμετώπιση υφαλμυρωσης , αντιπλημμυρικά)

Το νερό είναι ένας ανανεώσιμος φυσικός πόρος όμως περιορισμένα στο χώρο , αλλά και στο χρόνο σε σχέση με τις κλιματικές συνθήκες κάθε έτους.

Η σύγχρονη αντίληψη και νομική υποχρέωση που απορρέει από Ε.Ο. 2000/60/Ε.Κ. και το Ν. 3199/2003 για την άρδευση δεν έχει να κάνει με λογικές απλών σωλήνων μεταφοράς νερού και αντιπαραθέσεις μεταξύ των κατοίκων αλλά με την ολοκληρωμένη διαχείριση υδατικών πόρων.
Ο σχεδιασμός, η διεκδίκηση και η υλοποίηση του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης υδατικών πόρων είναι η πρώτη προτεραιότητα του Δήμου ΕΥΡΩΤΑ καθότι με φιλοπεριβαλλοντικο τρόπο συμβάλει καθοριστικά στη διατήρηση των φυσικών πόρων και στην ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής.
Προς την κατεύθυνση αυτή προτείνουμε, και δεσμευόμαστε εκτός από το μεγάλο αρδευτικό έργο, θα στηριχθούν έργα και δράσεις που θα αφορούν την Ορθολογική Διαχείριση των υδατικών πόρων στην γεωργία με την άμεση αξιοποίηση μετεωρολογικών, υδρολογικών, εδαφολογικών, και δεδομένων καλλιέργειας. Συγκεκριμένα:
1. Αντιμετώπιση του προβλήματος της άρδευσης των περιοχών του Κάτω Ρου του Ευρώτα (Απιδιάς, Αστερίου, Βλαχιώτη, Γλυκόβρυσης, Μακρυνάρας, Έλους, Μυρτιάς, Περιστερίου, Λεήμονα, Σκάλας). Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της άρδευσης των παραπάνω περιοχών θα αξιοποιηθούν οι παρακάτω μελέτες μετά από τις απαραίτητες επικαιροποιήσεις και επέκταση των στον κάμπο της ΑΠΙΔΙΑΣ :
Μελέτη Αρδεύσεως του Κάτω Ρου Ευρώτα (Υπ. Γεωργίας 1983) συνολικής καθαρής αρδευόμενης έκτασης 51.770 στρεμμάτων (62.700 στρέμματα συνολική ακαθάριστη έκταση) .
Εδαφολογική Μελέτη Περιοχών του Κάτω Ρου του Ευρώτα (Υπ. Γεωργίας 1967). Η ποσότητα του απαιτούμενου νερού για την άρδευση της έκτασης αυτής ανέρχεται σε 15.000.000 κ..μ./έτος περίπου. Σε μια κανονική χρονιά υπολογίζεται ότι 7.000.000 κ.μ. δηλ. τα μισά περίπου μπορούν να καλυφθούν από την απορροή του ποταμού Ευρώτα. Χαρακτηριστικό είναι ότι την χρονιά που μας πέρασε (υδρολογικό έτος 2009-2010) υπήρχε μια τεράστια παροχή νερού στον Ευρώτα η οποία πήγε στην θάλασσα ανεκμετάλλευτη. Το καλοκαίρι που μας πέρασε (2010) υπήρχε εκμεταλλεύσιμη παροχή νερού σχεδόν και όλο τον Ιούλιο. Οι υπόλοιπες απαιτήσεις σε νερό θα καλυφθούν με την ανόρυξη και αξιοποίηση των αναγκαίων γεωτρήσεων στις περιοχές με πλούσιο υπόγειο υδατικό δυναμικό (Έλος, Αστέρι). Ταυτόχρονα το χειμώνα με το ίδιο έργο θα γίνεται εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφόρου με νερά από τον Ευρώτα (για την αναπλήρωση αντλούμενων ποσοτήτων). Με την κατασκευή του έργου όλοι οι αγρότες στην περιοχή αυτή θα έχουν νόμιμη χρήση νερού σύμφωνα και με τις απαιτήσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης.
Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 20.000.000 €. Θα προχωρήσουμε άμεσα στον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού έργου του ΤΟΕΒ Τρινάσου 21.700 στρεμμάτων κόστους 7.000.000 €.
.
2. Αντιπλημμυρικά έργα –εμπλουτισμού υδροφόρου ορίζοντα.
Απαιτείται η κατασκευή ανασχετικών φραγμάτων εμπλουτισμού και ταμιευτήρων στα ρέματα Πλατάνα, Ξεριά, Λαγγαδιά, Βορβά – Μαριόρεμα, Ταβέρνιζα, Απιδιά κλπ. Με σκοπό την προστασία όλου του κάμπου του Ευρώτα. Ειδικά για το ρέμα Βορβά – Μαριόρεμα η κατασκευή των ανασχετικών φραγμάτων κρίνεται απόλυτα επιτακτική. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η ταχύτατα του νερού και συγκρατείται προσωρινά στην ορεινή λεκάνη εμπλουτίζοντας το υπόγειο υδροφόρο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

kalo tha itan na lisis prota ta problimata tou dimou sou me ta nera kai meta na asxolithis me tous allous. edw den exoume nero sta spitia.kirie ntaliani.kai se plironoume kai paporisio.eleos pia.