Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ 2011-2014 : ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συμπολίτισσες / ες,
Το Πρόγραμμα Δράσης (2011-2014), της Δημοτικής μας Παράταξης » ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ » είναι το αποτέλεσμα της δημιουργικής συμμετοχής των πολιτών του Δήμου Ευρώτα.
Φιλοδοξεί να μην είναι ένα απλό σχέδιο των επόμενων ετών, αλλά να βάλει τις βάσεις για την ποιότητα ζωής και το μέλλον των πολιτών.
Για να συμβεί αυτό χρειάζεται μια εύρυθμη λειτουργία του κράτους, της Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμων και Περιφέρειας) και η συνεργασία με:
* Την κυβέρνηση.
* Τα πολιτικά κόμματα.
* Τους Βουλευτές και τους Ευρωβουλευτές .
* Την κοινωνία των Πολιτών του Δήμου μας.
Η χρηματοδότηση για την επίτευξη των στόχων του Προγράμματος έχει ως πυλώνες την Κρατική Επιχορήγηση, το ΕΣΠΑ , τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε , τους αυτοτελείς πόρους του Δήμου , το ΣΔΙΤ.
Γνωρίζουμε ότι το περιβάλλον που καλούμαστε να λειτουργήσουμε από τις επιπτώσεις της επώδυνης οικονομικής κρίσης, είναι δύσκολο. Όμως με την συμμετοχή των πολιτών, θα καθορίσουμε και το πλαίσιο διεκδίκησης για την ανάπτυξη, την ποιοτική αναβάθμιση, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή.
ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
ΝΑ ΣΥΝΔΙΑΜΟΡΦΩΣΟΥΜΕ
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΜΑΣ
ΑΞΙΖΕΙ
Α) ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ.
Ενόψει της αναθεώρησης της Κ.Α.Π. στην Ε.Ε, θα συμμετάσχουμε ενεργά, μαζί με το Συνεταιρικό Κίνημα, τις Ενώσεις, τις Ομάδες Παραγωγών και τους νέους αγρότες:
* Στην προάσπιση και ενίσχυση των εισοδημάτων των αγροτών / κτηνοτρόφων.
* Στις διαδικασίες της αναμόρφωσης και ανασυγκρότησης της νέας δομής των Συνεταιρισμών / Ενώσεων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
* Στην δημιουργία υποδομών εγγειοβελτιωτικών έργων με αξιοποίηση και δημιουργία νέων μελετών.
* Στην ανάδειξη των προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης.
* Στην ενίσχυση των νέων αγροτών.
* Στην προάσπιση των αγροτών και της αγροτικής γης από τα γενετικώς τροποποιημένα / μεταλλαγμένα προϊόντα και υποπροϊόντα. ( Είναι γνωστές οι συνέπειές τους στην διατροφική αλυσίδα).
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ
Αξιοποιώντας τις μελέτες των πρώην Καποδιστριακών Δήμων (Έλους, Κροκεών, Σκάλας, Νιάτων, Γερονθρών ,) και διαμορφώνοντας νέες, όπου απαιτείται προχωρούμε :
Στην ορθολογική διαχείριση των δικτύων ύδρευσης των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων (αντικαταστάσεις δικτύων, νέες πηγές υδροδότησης, βελτίωση της ποιότητας όπου απαιτείται).
Στην ορθολογική διαχείριση των δικτύων άρδευσης με ιεραρχημένο πλαίσιο σε συνδυασμό με αντιπλημμυρικά έργα και εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Στόχος η σύσταση Φορέα Ενιαίας Διαχείρισης Άρδευσης.
* Κατασκευή αναχωμάτων και αποστραγγιστικών έργων (π.χ Λέημονα, Έλους, Στεφανιάς, Αστερίου, κάμπου Γλυκόβρυσης.)
* Επικαιροποίηση και εκπόνηση νέας μελέτης για την διαχείριση του Ευρώτα, των χειμάρρων (π.χ. Βορβάς) κ.λ.π.
* Διαμόρφωση / επικαιροποίηση μελετών για έργα κλειστών και ανοικτών κυκλωμάτων άρδευσης (π.χ. Κροκεών , Γερακίου , Αγίου Δημητρίου) .
* Συνεργασία με τους Δήμους Σπάρτης και Μονεμβασιάς για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του Πάρνωνα.
* Χαρτογράφηση και ενίσχυση των έργων αγροτικής οδοποιίας σε συνδυασμό με συμπληρωματικά έργα.
* Διάνοιξη και βελτίωση αντιπυρικών ζωνών και πυροσβεστικών κρουνών σ’ όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες .
* Ενίσχυση και Στελέχωση του Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου Αστερίου.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
* Ίδρυση κέντρου πληροφόρησης – υποδομών – αγροτοκτηνοτροφικής ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας.
* Ίδρυση Γραφείου Πολιτικής Προστασίας.
* Διεκδίκηση για την ίδρυση νέου κτηνιατρείου στον Άγιο Δημήτριο και ενίσχυση του κτηνιατρείου Γερακίου.
* Συμμετοχή και πρωτοβουλίες εκθεσιακού περιεχομένου σε όλη την Ελλάδα, των προϊόντων μας(π.χ. αξιοποίηση των θετικών συμπερασμάτων της έκθεσης με τα λακωνικά προϊόντα στο Σύνταγμα ).
* Λειτουργία αγροτουριστικού περιπτέρου προβολής και πώλησης προϊόντων με επέκταση και σε στρατηγικά γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας (Αθήνα- Θες/νίκη- Θράκη κ.λ.π.)
* Συμμετοχή και πρωτοβουλιακές δράσεις για τους βιοκαλλιεργητές και τους νέους αγρότες.( π.χ. νέες καλλιέργειες , μελισσοκομία …)
* Η θεσμοθέτηση υπό την αιγίδα του Δ. Ευρώτα καταναλωτικού κινήματος και η συνεργασία του με τις καταναλωτικές οργανώσεις Πανελλήνιας εμβέλειας , με στόχο την προάσπιση του εισοδήματος των αγροτών/κτηνοτρόφων και την συγκράτηση των τιμών σε υπηρεσίες και προϊόντα.
Β )ΥΠΟΔΟΜΕΣ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ- ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Είναι κοινά παραδεκτό ότι το οδικό δίκτυο (εθνικό, επαρχιακό, δημοτικό/τοπικό) δεν ανταποκρίνεται στις συνθήκες και στις ανάγκες του σήμερα. Εκτός των άλλων αποτελεί και τη βασική αιτία ατυχημάτων με πολλαπλές συνέπειες για όλους μας.
Προετοιμάζουμε τον τομέα ευθύνη μας, αλλά και διεκδικούμε από την πολιτεία: ΕΝΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ:
1. Προώθηση του έργου Ε.Ο Σπάρτη- Γεράκι- Αγ. Δημήτριος- Μονεμβάσια (επιτάχυνση έργου Σκούρας Τραπεζοντής).
2. Αποσυμφόρηση κυκλοφορίας των Δημοτικών και Τοπικών κοινοτήτων (Σκάλα, Βλαχιώτη, τμήμα παρακαμπτηρίας Ε.Ο. ΣΠΑΡΤΗΣ - ΝΕΑΠΟΛΗΣ –ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ), παρακαμπτήριων δρόμων όπου απαιτούνται στις τοπικές κοινότητες .
3. Διαμόρφωση και εκσυγχρονισμός της παραλιακής ζώνης του Δήμου μας.(π.χ Λέημονα- Κοκκινιά).
4. Αξιοποίηση μελετών – επικαιροποίηση και διαμόρφωση νέων για τα σχέδια πόλεως.
5. Αναμόρφωση και ανάπλαση πλατειών, εισόδων δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων σύμφωνα με τις προτάσεις που υπάρχουν.
6. Διαμόρφωση πεζοδρομιών – κατασκευή ζώνης ποδηλατοδρόμου (π.χ. Σκάλας – Βλαχιώτη).
7. Δημιουργία Αλιευτικών καταφυγίων.
8. Κατασκευή δεξαμενών όπου απαιτείται, για τις υποδομές της κτηνοτροφίας (π.χ Κρεμαστή, Άγιος Δημήτριος , Καλλιθέα.).
9. Ολοκληρωμένη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων με προδιαγραφές της Ε.Ε σεβόμενοι το περιβάλλον, την υγειά και το εισόδημα των πολιτών. Διορισμός Τεχνικού συμβούλου για την ενημέρωση τον πολιτών.
10. Επέκταση του προγράμματος ανακύκλωσης και ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ. Είναι γνωστό ότι η ανεξέλεγκτη απόθεσή τους δημιουργεί πολλά προβλήματα μόλυνσης στον υδροφόρο ορίζοντα. Αποτέλεσμα η επιβάρυνση της διατροφικής αλυσίδας. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς και το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
11. Η καθαριότητα σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου μας θα είναι έμπρακτη καθημερινότητα
12. Κατασκευή ραμπών πρόσβασης Α.Μ.Ε.Α.
13. Δημιουργία χώρων στάθμευσης.
14. Βελτίωση και επέκταση του δημοτικού φωτισμού σε όλο το Δήμο Ευρώτα.
15. Προώθηση και ολοκλήρωση των έργων Βιολογικού καθαρισμού Βλαχιώτη- Σκάλας.
16. Συμπληρωματικοί μικροί βιολογικοί καθαρισμοί στις τοπικές κοινότητες.
17. Χρήση του Δημοτικού βοθρολυματοφόρου από τους πολίτες, που δεν εξυπηρετούνται από μονάδες βιολογικού καθαρισμού με το λιγότερο δυνατό κόστος.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Προωθούμε τις ανανεώσιμες / εναλλακτικές πηγές ενέργειας , γιατί πιστεύουμε ότι εκτός από την συμβολή τους στο ενεργειακό δυναμικό του Δήμου , λειτουργούν αποτελεσματικά στην προστασία του περιβάλλοντος .Δέσμευση είναι οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επενδύσεων.
- Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και το Υ.Π.Ε.Κ.Α. θα διαμορφώσουμε τους όρους για βιοκλιματικά δημόσια κτίρια , ιδιαίτερα τα σχολεία του Δήμου μας .
- Διεκδίκηση σύμφωνα με τις αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου για Φυσικό Αέριο και στον Ν. Λακωνίας (Δήμος Ευρώτα).
Απαιτούμε το Φυσικό Αέριο να αποτελέσει μία από τις πηγές ενέργειας στη Λακωνία (Δήμος Ευρώτα)
Γ) ΠΑΙΔΕΙΑ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ.
Δεν αρκεί να τονίζουμε για τον ρόλο παιδείας και της εκπαίδευσης στις σύγχρονες συνθήκες. Μπορούμε και πρέπει να βοηθήσουμε ουσιαστικά:
* Με την ενίσχυση και την βελτίωση των υποδομών .
* Την δημιουργία πλαισίου ολοκληρωμένης δράσης εκπαιδευτικών, οικογένειας και μαθητών (π.χ. Σχολές Γονέων).
* Με το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας και το διαπολιτισμικό σχολείο.
* Με την διά βίου μάθηση.
* Την διαρκή επιμόρφωση των νέων αγροτισσών/ων – κτηνοτρόφων.
* Την προσβασιμότητα και την ενημέρωση σε προγράμματα και μεθόδους που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής, την γνώση και το εισόδημα
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ .
* Διεκδίκηση λειτουργίας δημόσιου Ι.Ε.Κ που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες και στην αγορά εργασίας.
* Την εκπόνηση μελέτης για την λειτουργία Δημόσιας Βιβλιοθήκης με αιχμή την ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ και την εξακτίνωσή της σε όλες τις υπάρχουσες λειτουργούσες βιβλιοθήκες του Δήμου.
* Την ίδρυση και λειτουργία ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΟΛΑΙΑΣ με καθολική ψηφοφορία των νέων από 16 – 30 ετών και την συνεργασία του με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς .
* Την ίδρυση και λειτουργία ΚΕΝΤΡΟΥ κατά των ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ (ναρκωτικά)- Καπνίσματος- Αλκοόλ και Ψυχικής Υγιεινής.
* Εκπόνηση μελέτης για την δυνατότητα ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ στο INTERNET για τους πολίτες και ιδιαίτερα για την νεολαία.
* Αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (π.χ. ERASMUS) για την ανταλλαγή εκπαιδευτικών και μαθητών.
* Ανάπτυξη του ενδοσχολικού τουρισμού σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση , τόσο στην περιφέρεια του Δήμου μας , όσο και σε επίπεδο Λακωνίας .
* Στόχος η ανάπτυξη πολυεπίπεδων δράσεων στο επίπεδο νεολαίας και γνωριμίας με τον πολιτισμό , την ιστορία, τα ήθη και έθιμα.
Δ) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ- ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑ.
Το αξιακό πλαίσιο σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης καθιστά το πολιτισμό, τον αθλητισμό , τα ήθη και τα έθιμα του λάου μας πρωταρχικό καθήκον.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
* Την ίδρυση Ενιαίου Φορέα Πολιτισμού με την συμμετοχή όλων των πολιτιστικών συλλόγων (διατηρώντας την αυτοτέλειά τους ), των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων. Στόχος η ιεράρχηση προτεραιοτήτων για την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας και της εξακτίνωσης των δράσεων παντού.
* Το Γυναικείο κίνημα σε όλα τα χωριά και τις κωμοπόλεις του Δήμου μας εξακολουθεί να έχει δυναμική παρουσία. Ιδιαίτερα στις συνθήκες κρίσης που ζούμε καλείται να έχει πρώτο ρόλο. Με σεβασμό στην αυτοτελή δράση των συλλόγων, θα συμβάλλουμε θετικά και δημιουργικά στις δραστηριότητές τους.
* Αξιοποίηση – εκσυγχρονισμός και προσβασιμότητα των υποδομών (ΕΠΙΔΑΥΡΕΙΟ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΕΙΟ, ΚΑΣΤΡΟ ΓΕΡΑΚΙΟΥ κλπ.).
* Καθιέρωση των ΓΙΟΡΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ με προτασιακό πλαίσιο:
1. Καρναβαλικών εκδηλώσεων(π.χ. Κροκεών, Δαφνίου).
2. Γιορτή Γευσιγνωσίας . ( π.χ γιορτή ελιάς, πορτοκαλιού, μελιτζάνας κλπ ).
3. Πολυεπίπεδων εκθέσεων ( τεχνολογίας, βιβλίου, προιόντων κλπ)
4. Θεατρικών παραστάσεων (π.χ. Βλαχιώτη, Άγιος Δημήτριος, Κροκεές ).
5. Καλλιτεχνικών- δημιουργικών εκδηλώσεων ( σημαντικός ο ρόλος των Φιλαρμονικών, ερασιτεχνών δημιουργών, ωδείων κλπ)
6. Γιορτές Χριστουγέννων/ Πρωτοχρονιάς (π.χ Παγοδρόμιο Σκάλας )
* Ανάδειξη του μνημειακού μας πολιτισμού (π.χ Βυζαντινό Γεράκι), της βιοπικοιλότητας του Ευρώτα, του Κροκεάτη Λίθου κ.α
* Αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων και η δημιουργία νέων (κολυμβητήριο, γήπεδα 5Χ5, μπασκετών κλπ.), ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της προώθησης του αθλητισμού όλων των ηλικιών.
* Εκπόνηση μελέτης – κατασκευής πίστας καρτ και πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής .
Ε) ΥΓΕΙΑ
Η Υγεία των πολιτών του Δήμου μας βρίσκεται στις προτεραιότητες της Παράταξης ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
Πιστεύουμε ότι ο πολίτης πρέπει να έχει άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
Κυρίαρχο στοιχείο η ΠΡΟΛΗΨΗ, αλλά και η πρωτοβάθμια περίθαλψη των πολιτών.
1. Οργάνωση Περιφερειακών Δημοτικών Ιατρείων με Ιατρό, Νοσηλευτή και Ψυχολόγο.
2. Χαρτογράφηση της Υγείας των Δημοτών.
3. Εφαρμογή Προγράμματος για την ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ.
4. Εφαρμογή τηλεϊατρικής μεθόδου.
5. ΤΕΤΡΑΨΗΦΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΝΑΓΚΗΣ, 24οο βάσεως για προσφορά ιατρικών υπηρεσιών κατ΄ οίκων.
6. Επάνδρωση και λειτουργία του ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ και ανάπτυξη αυτών για κάλυψη και το απόγευμα μέσα σε αύξηση του υπάρχοντος προσωπικού.
7. ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΥΕΛΟΥ ΤΟΥ ΟΣΤΩΝ συνδεδεμένη με το Πανελλήνιο Δίκτυο.
8. Γραφεία εξυπηρέτησης Δημοτών που χρήζουν Νοσοκομειακή Περίθαλψη.
9. Διεκδίκηση για την Ενίσχυση και Στελέχωση του Κέντρου Υγείας Βλαχιώτη.
ΣΤ) ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Η διαμόρφωση όρων Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ευρώτα συνδέεται με την υλοποίηση έργων υποδομής.
Η αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που συνδέουν τον αγροτουρισμό με τον θρησκευτικό τουρισμό και τον περιβαλλοντικό τουρισμό (Γεράκι, Κρεμαστή, Λέημονας, Γόυβες , Απιδιά, Δέλτα Ευρώτα , Πάρνωνας κ.λ.π) είναι κυρίαρχος στόχος της Παράταξης ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
1. Θεσμοθέτηση πολιτιστικών / Αθλητικών / Περιβαλλοντικών εκδηλώσεων τοπικής – περιφερειακής και εμβέλειας (Τουρνουά αθλημάτων, φεστιβάλ νεολαίας /ερασιτεχνικής δημιουργίας κλπ.).
2. Αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (π.χ. ERASMUS) για την ανταλλαγή εκπαιδευτικών και μαθητών.
3. Ανάπτυξη του ενδοσχολικού τουρισμού σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση , τόσο στην περιφέρεια του Δήμου μας , όσο και σε επίπεδο Λακωνίας .Στόχος η ανάπτυξη πολυεπίπεδων δράσεων στο επίπεδο νεολαίας και γνωριμίας με τον πολιτισμό , την ιστορία, τα ήθη και έθιμα.
4. Θεσμοθέτηση εκθέσεων που αφορούν την Τεχνολογία, το εμπόριο, την γεωργία, το βιβλίο κ.λπ.
5. Αξιοποίηση σε όλα τα επίπεδα (οικολογικό, τουριστικό, κ.λπ., του προγράμματος Natura).
6. Συνέχιση και αξιοποίηση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας (π.χ καρέτα-καρέτα).
7. Ανάδειξη – Αξιοποίηση και Προσβασιμότητα παραδοσιακών οικισμών (π.χ Γκιότσαλι Αγίου Δημητρίου).
8. Αξιοποίηση και συνεκμετάλλευση του εγκαταλελειμμένου κάμπινγκ Κοκκινιάς ( π.χ δημιουργία προσκοπικών – παιδικών κατασκηνώσεων).
9. Η ανάπτυξη του ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ με την υλοποίηση σχεδίου για την ίδρυση Συνεδριακού Κέντρου στο Δήμο Ευρώτα.
Ζ) ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
Συμβαίνει δίπλα μας και το γνωρίζουμε. Χωρίς περιστροφές τα αισθήματα και τα συναισθήματα είναι ίδια για όλους τους πολίτες.
Η βίαιη είσοδος μεταναστευτικών ρευμάτων από την δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα έχει συμβάλλει στην μείωση του κόστους των παραγόμενων προϊόντων/υπηρεσιών έχει όμως δημιουργήσει και πολυσύνθετα προβλήματα.
Η ανοικτή κοινωνία των πολιτών του Δήμου μας προσφέρει τον δημιουργικό χώρο έκφρασης για όλους τους μετανάστες . Δεν μπορεί όμως να μείνει ασυγκίνητη στην κάθε μορφή παραβατικότητας και στα προβλήματα που δημιουργούνται.
Απαιτείται εκτός από την πρόληψη μια δυναμική παρέμβαση της κοινωνίας των πολιτών για την προάσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ.
* Συμμετοχή στον διάλογο της Πολιτείας για την διαμόρφωση ουσιαστικής μεταναστευτικής πολιτικής. Επί πλέον στα πλαίσια της ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ και των ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ο Δήμος Ευρώτα θα συμμετάσχει στο διάλογο με προτάσεις.
* Επιχορήγηση στα πλαίσια της Ε.Ε για τους όρους υγιεινής, ασφάλειας και βασικής εκπαίδευσης των μεταναστών.
* Άμεση λειτουργία του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών (αρ. 78/ν. 3852/10).
* Θεσμοθέτηση και λειτουργία στα πλαίσια των αναγκών του Δήμου Ευρώτα , Δημοτικής Αστυνομίας
* Θεσμοθέτηση τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της Εγκληματικότητας.
* Διεκδίκηση για ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των Αστυνομικών Τμημάτων και λειτουργία ΟΜΑΔΑΣ « ΔΙΑΣ » και στον Δήμο Ευρώτα.
* Διεκδίκηση για την λειτουργία της θεσμοθετημένης (Π.Δ. 104/1993) πυροσβεστικής υπηρεσίας (Σκάλα) με στόχο την αναβάθμιση παρεχόμενων υπηρεσιών προστασίας της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.
Η) ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΗΣ .
Η συγκρότηση του Δήμου Ευρώτα με τους πρώην Δήμους ( Έλους, Κροκεών, Σκάλας, Νιάτων, Γερονθρών ) δημιουργεί προβλήματα, αλλά γεννά και ευκαιρίες.
Αυτό το στοίχημα πρέπει να το κερδίσουμε για την βιωσιμότητα του νέου Δήμου και το μέλλον των πολιτών.
Τα εμπόδια μεγάλα, οι ευθύνες τεράστιες και οι οικονομικοί πόροι δυσανάλογοι του νέου εγχειρήματος.
Για να υλοποιηθούν οι στόχοι απαιτείται μαζί με την θεσμική έκφραση του Δήμου, η συμμετοχή όλων των υπαλλήλων και μαζί η παρουσία των πολιτών στα δρώμενα.
Με αμφισβήτηση, με δημιουργική κριτική, με συνεννόηση, με συναίνεση και δυναμική συμμετοχή της κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου μας, θα ανταποκριθούμε στις προκλήσεις.
Η κοινωνική λογοδοσία είναι δέσμευση μας με στόχο την ΙΣΟΝΟΜΙΑ και την ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ.
ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
ΜΕ ΤΗΝ “ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ”
ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΜΑΣ
ΑΝΗΚΕΙ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΡΥΠΙΩΤΗΣ
ΥΠ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: