ΑΞΟΝΑΣ 1: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
ΜΕΤΡΟ 1.1: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Σχέδιο Δράσης 1.1.1: Αποτελεσματική Διαχείριση ΑπορριμμάτωνΗ καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων θα επιδράσει θετικά στην καθημερινότητα των δημοτών, ενώ παράλληλα θα αναδείξει την φυσική ομορφιά της περιοχής.
Οι δράσεις του σχεδίου εντοπίζονται σε επίπεδο δραστηριοτήτων, σε επίπεδο οργάνωσης αλλά και σε επίπεδο υποδομών.
• Σε επίπεδο υποδομών, ο Δήμος θα προμηθευτεί σύγχρονο εξοπλισμό για την επάνδρωση των οχημάτων αποκομιδής τόσο των ανακυκλώσιμων όσο και των οργανικών προϊόντων .
• Σε επίπεδο δραστηριοτήτων, λαμβάνονται επίσης δύο πολύ σημαντικές δράσεις με μακροπρόθεσμα οφέλη. Η πρώτη, αφορά την εκπόνηση ειδικής μελέτης ανασχεδιασμού (re-engineering) των διαδικασιών αποκομιδής απορριμμάτων, με στόχο της βελτιστοποίηση των διαθέσιμων για τον σκοπό αυτό πόρων και την αποτελεσματικότερη συγκομιδή των απορριμμάτων.
Διαμόρφωση της περιβαλλοντικής συνείδησης των δημοτών. Πιο συγκεκριμένα, η δράση αυτή αφορά ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα ανακύκλωσης και προστασίας του περιβάλλοντος. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις μικρές ηλικίες.
Σε επίπεδο οργάνωσης τέλος, περιλαμβάνεται η σύνταξη νέου κανονισμού καθαριότητας. Πρόγραμμα Ανακύκλωσης Στερεών Αποβλήτων σε συνεργασία με την ΕΕΑΑ . Πρόγραμμα κομποστοποίησης-λιπασματοποίησης Χωροθέτηση του χώρου με την αρμόζουσα κοινωνική συναίνεση αλλά και με την συνεργασία όλου του επιστημονικού προσωπικού για την εξεύρεση της ιδανικής θέσης όπου και θα γίνεται η κομποστοποίηση και η λιπασματοποίηση . Διεκπεραίωση περιβαλλοντικής μελέτης. Με δεδομένη την φύση της οικονομικής δραστηριότητας του Δήμου, προβλέπεται η εκπόνηση μελέτης αναφορικά με την διερεύνηση των δυνατοτήτων επεξεργασίας αποβλήτων των ελαιοτριβείων και την υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης διαχείρισης
ΑΞΟΝΑΣ 1: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
ΜΕΤΡΟ 1.1: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Σχέδιο Δράσης 1.1.2: Προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος• Ίδρυση Ν.Π.Δ.Δ. : Φορέας διαχείρισης NATURA για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής του Δήμου.
• Αντιπλυμμυρικά έργα , Αρδευτικά έργα , έργα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα
Η όλη απορροή του ποταμού Ευρώτα μαζί φυσικά με τους χείμαρρους και παραχειμάρρους του ανέρχεται στα 1900 τετραγ. χιλ/τρα, δηλαδή το 53% της έκτασης του Νομού Λακωνίας, το 1/12 της έκτασης του Πελοποννήσου κατατάσσεται δε δεύτερος μετά τον Αλφειό.
Από αυτά τα 1900 τετραγ. Χιλ/τρα τα 1200 προέρχονται από την Ανατολική υπολεκάνη (Πάρνων κτλ.) και τα 700 από την Δυτική υπολεκάνη (Ταΰγετος). Ο υδροκρίτης του (σημείο εκκινήσεως υδάτων) ξεκινά από μεν τον Ταΰγετο από το υψόμετρο +1850 (Κοτιτσάνης και Λαγκαδά ), από δε τον Πάρνωνα από το υψόμετρο +1400. Το μήκος της κοίτης του είναι συνολικά περίπου 90 χιλ/τρα και διαιρείται σύμφωνα με την γενική μορφολογία του εδάφους που διέρχεται και της ροής του εις τρία βασικά τμήματα, άνω ρου, μέσω ρου και κάτω ρου.
Από τον χείμαρρο Ρασίνα (Πυρί) μέχρι τις εκβολές,η συνολική λεκάνη απορροής είναι περίπου 650 χλμ2 (95 χλμ 2 από την Δυτική υπολεκάνη Ταΰγετος και 555 χλμ2 από την Ανατολική υπολεκάνη Πάρνων) και συνολικού μήκους περίπου 37 χλμ/τρα .Η πρόταση μας αφορά το τμήμα του Κάτω Ρου. Στο τμήμα αυτό του Κάτω Ρου διαπιστώνουμε ότι ο κύριος όγκος της ολικής παροχής (ποσοστό περίπου 85%) προέρχεται από την ανατολική υπολεκάνη απορροής δηλαδή από τον Πάρνωνα, επίσης το τμήμα αυτό του Κάτω Ρού έχει και μια ακόμα ιδιομορφία , διότι τα χαρακτηριστικά του μοιάζουν με τους ποταμούς που διασχίζουν μεγάλους ορεινούς όγκους με βαθιές χαραδρώσεις προ της εξόδου στο πεδινό τμήμα της εκβολής τους.
Στο μέσω τμήμα και στο τμήμα του κάτω ρου μήκους αρκετών χιλιομέτρων ο Ευρώτας συνεχώς πλανάται, αλλάζει κοίτη και εναποθέτει αρκετά φερτά εμπλουτίζεται παράλληλα και από τον χείμαρρο Ρασίνα και από άλλους μικρότερους . Το τμήμα του κάτω ρου είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του εγκιβωτισμένο σε στενή φάραγγα εκτός τμήματος στην κοιλάδα Βρονταμά (μήκους περίπου 5 χιλ.).
Το τμήμα αυτό προσφέρεται λόγω της γενικής μορφολογίας του εδάφους να τιθασευθεί ο Ευρώτας, ιδιαίτερα για την προτεινόμενη κατασκευή εγκάρσιων φραγμάτων σε ανάλογο μήκος το ένα από το άλλο (ανάλογα με την κατά μήκος του ποταμού κλίση) και με ανάλογο ύψος . Κατασκευή του φράγματος, από υλικά αργιλώδη (από δανειοθαλάμους της περιοχής ) λόγω αδιαπερατότητος και επένδυση ανάντη-κατάντη με φυσικούς ογκόλιθους σε τραπεζοειδές πρίσμα στο εσωτερικό μέρος άνω των 1000 χιλ και σε αρκετό πάχος. Εκσκαφή θεμελίωσης στον πυθμένα και αγκύρωση στα πλάγια δεν απαιτείται σε πολύ μεγάλο βάθος διότι όλα τα πρανή είναι σχεδόν βραχώδη ενώ προσοχή πρέπει να δοθεί στο κατάντη μέρος της επένδυσης (κλίνη πτώσεως ύδατος) προς αποφυγήν τυχόν ολισθήσεις από υποσκαφές.
Με τον προτεινόμενο τρόπο κατασκευής του πρώτου ειδικού φράγματος επιτυγχάνουμε την μείωση της ταχύτητας ροής του ποταμού ο οποίος αρχίζει με αυτόν τον τρόπο να εναποθέτει φερτά , να ανυψώνεται η στάθμη και λόγω των ασβεστολιθικών πετρωμάτων των πρανών της φάραγγος μεγάλη ποσότητα ύδατος πρόκειται να προχωρήσει στα υπόγεια στρώματα, αποτέλεσμα είναι ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Προχωρώντας προς την περιοχή Φιλισίου προτείνεται η κατασκευή του δεύτερου φράγματος Αγίων Σαράντα της Γράμμουσας. Ενώ η επιλογή της θέσεως, το ύψος και το είδος κατασκευής του τελευταίου φράγματος έχουν μεγάλη σημασία διότι αυτό είναι ο τελικός αποδέκτης όλης της υπολοίπου πλημμυρικής παροχής και από αυτό θα γίνει η διοχέτευση προς την κατάντη κοίτη του Ευρώτα με στόχο να γίνεται ο εμπλουτισμός του υδάτινου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής. Με την πρόταση αυτή οι καταστροφικές συνέπειες Σκάλας Λέημονα Ελους θα είναι ασήμαντες αφετέρου ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα θα μας οδηγήσει στην αυξηση της παροχής νερου στο σημείο των πηγών του Βασιλοποτάμου. Παράλληλα προτείνονται έργα ιδιαίτερης αντιπλημμυρικής προστασίας στο χείμαρρο Βορβά και στον χείμαρρο Ξηριά της Στεφανιάς και αναλυτικά :
1. Κατασκευή ανασχετικών έργων (αναβαθμοί κτλ) συγκρατήσεως φερτών υλών στην ορεινή και ημιορεινή λεκάνη απορροής αυτού και των παραχειμάρρων του μέχρι της εξόδου των στο πεδινό τμήμα.
2. Διευθέτηση δια κατάλληλων έργων (εκσκαφή κοίτης αναχώματα, παράλληλα έργα προστασίας οχθών κτλ) σε όλο το πεδινό τμήμα μέχρι την εκβολή στην θάλασσα ή και ένα του τμήμα στον Ευρώτα.
3. Κατασκευή κατάλληλων και απαραιτήτων τεχνικών έργων (γέφυρες κτλ)και αποστραγγιστικών τάφρων.
Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε την αύξηση της αποθήκης νερού δημιουργώντας φυσικό εμπόδιο της εισροής θαλασσινού ύδατος τόσο στην περιοχή της Στεφανιάς όσο και στην περιοχή του Αστερίου και της Γλυκοβρύσεως ιδιαίτερα με το προτεινόμενο φράγμα στην περιοχή του μαριορέματος . Παράλληλα για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα πρόκειται να εκτελεστεί μελέτη κλειστού κυκλώματος το οποίο έργο θα αναπτυχθεί από την περιοχή Τρινάσου και θα συμπεριλάβει της περιοχές του κάμπου του Αστερίου και του κάμπου της Γλυκοβρύσεως. Παράλληλα προτείνεται για την ολοκληρωμένη διαχείριση του υδροφόρου ορίζοντα τα περισσεύματα από τις εκβολές του Βασιλοποτάμου αλλά και τις περιοχές του δέλτα του Ευρώτα να οδηγούνται σε δεξαμενές και να εκχύνονται σε γεωτρήσεις που θα υλοποιηθούν ξεκινώντας από την περιοχή του Αστερίου και συγκεκριμένα μετά το Βιβάρη έως και την περιοχή της ακραίας . Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε δυο βασικούς σκοπούς,
1. Ανάσχεση πλημμυρικής παροχής ομαλή περαιτέρω ροή του Ευρώτα αποκλεισμός κάθε κινδύνου στο μέλλον πλημμυρικών καταστροφών στο πεδινό τμήμα του.
2. Εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα με πολλές δεκάδες εκατομμύρια κυβικά κατ’ έτος. Ένας μέτριος υπολογισμός με τις πολύ λίγες βροχοπτώσεις της παρούσης περιόδου από τον Ευρώτα εκχύθηκαν στη θάλασσα μέχρι 29-3-2001 περίπου 150.000.000 μέτρα κυβικά νερού.
Παράλληλα ολοκληρωμένη μελέτη και υλοποίηση αυτών των έργων έργα σε για την εξοικονόμηση ύδατος αλλά και την απαιτούμενη άρδευση των κάμπων Γερακίου, Αγίου Δημητρίου, Νιάτων όπου προτείνονται έργα κλειστού κυκλώματος , αλλά και σύσταση ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης άρδευσης ο οποίος θα είναι και ο υπεύθυνος για την λειτουργία των προτεινομένων έργων, η χρηματοδότηση των οποίων θα γίνει μέσα από τον φορέα διαχείρισης NATURA. Το ανερχόμενο κόστος των έργων δεν υπερβαίνει το ποσό των 30.000.000 ευρώ χρηματοδότηση που θα προέλθει από τα προγράμματα NATURA μέσα από τον φορέα Διαχείρησης .
Απαραίτητη κρίνεται
• Ίδρυση γραφείου Πολιτικής Προστασίας .
• Διάνοιξη και Βελτίωση Αντιπυρικών Ζωνών
• Προμήθεια Πυροσβεστικών Κρουνών και Ασυρμάτων
• Εκπόνηση μελέτης αναφορικά με την Διαχείριση του Ευρώτα
• Ανακατασκευή και Βελτίωση των Αναχωμάτων και ασφαλτοστρώσεις περιμετρικά του Ποταμού Ευρώτα.
ΑΞΟΝΑΣ 1: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
ΜΕΤΡΟ 1.2: ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝΣχέδιο Δράσης 1.2.1: Βελτίωση και επέκταση του οδικού δικτύου
Το οδικό δίκτυο αποτελεί μία από τις βασικότερες υποδομές. Ένα άρτιο οδικό δίκτυο αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη της τοπικής ανάπτυξης. Το συγκεκριμένο σχέδιο έχει ως στόχο την βελτίωση του υφιστάμενου οδικού δικτύου και την επέκτασή του, με βάση τις ανάγκες των Δημοτών αλλά και τους σκοπούς του στρατηγικού σχεδιασμού.
Η πρώτη ομάδα δράσεων αφορά την εκτέλεση έργων και εργασιών συντήρησης αποκατάστασης και επισκευής του υφιστάμενου οδικού δικτύου. Αναλυτικότερα, περιλαμβάνονται τα έργα και οι εργασίες που αφορούν το κεντρικό οδικό δίκτυο και αντίστοιχες ενέργειες για την αγροτική οδοποιία της περιοχής.
1. ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Για το κεντρικό οδικό δίκτυο περιλαμβάνονται οι εξής δράσεις:
Α) Βελτίωση και διαπλάτυνση του οδοστρώματος όπου χρειάζεται.
Β) Εφαρμογή της νομοθεσίας για το πλάτος του οδικού δικτύου και τις γενικότερες προδιαγραφές του ανά κατηγορία.
Γ) Κατασκευή ρείθρων απορροής υδάτων που θα προστατεύουν το οδόστρωμα από την διάβρωση, τα πλημμυρικά φαινόμενα και θα εξασφαλίζουν την καλή ορατότητα αφού θα αποτρέπεται η ανάπτυξη της παρακείμενης βλάστησης.
Δ) Βελτίωση της οδικής σήμανσης, τοποθέτηση προειδοποιητικών φωτεινών σηματοδοτών και κατόπτρων σε επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου.
Ε) Διαγραμμίσεις.
ΣΤ) Τοποθέτηση προστατευτικών μπαρών.
2. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ
Για την αγροτική οδοποιία περιλαμβάνονται οι εξής δράσεις:
A) Χαρτογράφηση και χαρακτηρισμός των αγροτικών δρόμων και εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας.
B) Επίστρωση με συνδυασμό αδρανών υλικών έτσι ώστε οι αγροτικοί δρόμοι να είναι εύκολα προσπελάσιμοι να αντέχουν την διάβρωση και χωρίς ιδιαίτερες παρεμβάσεις να μπορεί να γίνεται εύκολα η τσιμεντόστρωση ή η ασφαλτόστρωσή τους.
Γ) Οι αγροτικοί δρόμοι μπορούν να αποτελέσουν ένα συμπληρωματικό αντιπλημμυρικό έργο καθώς τα πλευρικά χαντάκια που προβλέπονται προστατεύουν τόσο τον δρόμο όσο και τις αγροτικές εκτάσεις από πλημμυρικά φαινόμενα.
Δ)Επέκταση της αγροτικής οδοποιίας τόσο για την εξυπηρέτηση των αγροτών όσο και για την κάλυψη αναγκών πολιτικής προστασίας.
Ακολουθούν έργα που αφορούν την περαιτέρω επέκταση του οδικού δικτύου, η κρισιμότητα των οποίων είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η βελτίωση της προσβασιμότητας στην περιοχή θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας για την αύξηση της επισκεψιμότητας. Η απαξίωση και του οδικού δικτύου μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα η επόμενη δράση περιλαμβάνει το σύνολο των έργων και εργασιών για την διάνοιξη νέων δρόμων.
Συμπληρωματικά με τα παραπάνω έργα αποτελεί, η κατασκευή του παρακαμπτήριου δρόμου της Σκάλας αφού το έργο της παράκαμψης του βλαχιώτη έχει ήδη δρομολογηθεί.
Σε κάθε περίπτωση προβλέπεται πως το σύνολο των έργων και των εργασιών δεν θα απαξιώνουν αλλά θα είναι εναρμονισμένα με την αρχιτεκτονική αλλά και την γενικότερη φυσιογνωμία που επιδιώκει να διαμορφώσει ο Δήμος στοχεύοντας πάντα και στην ευρύτερη κοινωνική συναίνεση.
ΑΞΟΝΑΣ 1: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
ΜΕΤΡΟ 1.3: ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝΣχέδιο Δράσης 1.3.1: Αντιμετώπιση προβλημάτων Ύδρευσης Άρδευσης και Αποχέτευσης
Το παρόν σχέδιο δράση αφορά τις υποδομές το Δήμου αναφορικά με την διαχείριση των υδάτινων πόρων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των κρίσιμων θεμάτων ύδρευσης και άρδευσης. Η επίλυση των παραπάνω έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς επηρεάζει άμεσα και σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των δημοτών.
Σημαντικό έργο για την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή δεδομένης της φύσης της δραστηριότητας αυτής είναι η διαχείριση των αστικών λημμάτων.
Για την δράση αυτή προβλέπονται τα εξής:
1) Ολοκληρώθηκε η μελέτη του Βιολογικού καθαρισμού Βλαχιώτη- Σκάλας και έχει ήδη υπογραφεί η ένταξη της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και αναμένεται η δημοπράτηση μέσα στο Μήνα Δεκέμβριο το αποχετευτικό δίκτυο θα συνδέει την μονάδα βιολογικού καθαρισμού με τα πιο πάνω δημοτικά διαμερίσματα .
2) Την χρήση του δημοτικού βοθρολυματαφόρου οχήματος στην υπηρεσία των πολιτών που δεν εξυπηρετούνται από τις υφιστάμενες μονάδες βιολογικού καθαρισμού με το λιγότερο δυνατό κόστος.
Μια δεύτερη ενότητα δράσεων αφορά το Δίκτυο Ύδρευσης. Αναλυτικότερα, με την σύσταση της ΔΕΥΑ του νέου Δήμου Ευρώτα το παρόν σχέδιο περιλαμβάνει παρακάτω κατηγορίες δράσεων.
1) Συντήρηση και αντικατάσταση με PVC του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης
2) Αντικατάσταση του εσωτερικού και της βελτίωσης του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης των Τοπικών Διαμερισμάτων και την επέκταση του δικτύου ύδρευσης . Βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού (όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο) με την τοποθέτηση αυτοκαθαριζόμενου φίλτρου αφαλάτωσης – απολάσπωσης και αυτόματης χλωρίωσης.
3) Συστηματικός έλεγχος της ποιότητας του νερού.
4) Προστασία των αντλιοστασίων – πηγών από οτιδήποτε μπορεί να βλάψει την ποιότητα του νερού ( περίφραξη, διατήρηση της καθαριότητας του χώρου).
5) Εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας με νερό του δικτύου ύδρευσης.
6) Εφαρμογή συστημάτων για επάρκεια και σωστή πίεση σε όλα τα σημεία των δικτύων ύδρευσης.
Αθροιστικά οι πιο πάνω δράσεις, περιλαμβάνουν το σύνολο των ενεργειών για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση προβλημάτων αναφορικά με το δίκτυο ύδρευσης.
Συμπληρωματικά εξετάζονται θέματα κατασκευής και λειτουργίας μίνι Βιολογικών Καθαρισμών σε περισσότερα Δημοτικά Διαμερίσματα.
ΑΞΟΝΑΣ 1: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
ΜΕΤΡΟ 1.4: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
Σχέδιο Δράσης 1.4.1: Βελτίωση της Καθημερινότητας των ΔημοτώνΣτο συγκεκριμένο σχέδιο δράσης περιλαμβάνονται έργα και δραστηριότητες που αφορούν την άμεση βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μέσα από παρεμβάσεις σε βασικές υποδομές των του συνόλου των τοπικών διαμερισμάτων. Αναλυτικότερα, περιλαμβάνεται το σύνολο των εργασιών που απαιτούνται για την επισκευή και την συντήρηση των βασικών υποδομών (π.χ. Ιατρείων, Αντλιοστασίων, Δεξαμενών).
Αναλυτικότερα προβλέπονται τα εξής:
1) Ανάπλαση και διαμόρφωση των πλατειών των τοπικών διαμερισμάτων, η οποία θα είναι σε κάθε περίπτωση σε αρμονία με την αρχιτεκτονική και γενικότερη φυσιογνωμία που σκοπεύει να διαμορφώσει ο Δήμος. Παράλληλα, προβλέπεται συγκεκριμένη δράση που περιλαμβάνει την εκπόνηση μελετών και την εκτέλεση των απαιτούμενων έργων πεζοδρόμησης των τοπικών διαμερισμάτων, καθώς η αύξηση των πεζοδρόμων αποτελεί μια πολύ σημαντική παράμετρο στην βελτίωση της εικόνας του Δήμου, στον βαθμό που δεν επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών και δεν λειτουργεί σε βάρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
2) Εκπόνηση μελέτης για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση των δύο δημοτικών κοινοτήτων του Δήμου Ευρώτα (Βλαχιώτη – Σκάλα).
3) Κατασκευή ραμπών πρόσβασης για Α.Μ.Ε.Α.
4) Δημιουργία αλσυλλίων περιμετρικά των τοπικών διαμερισμάτων καθώς και δεντροφύτευση πλατειών.
5) Δημιουργία χώρων στάθμευσης.
6) Βελτίωση και επέκταση δημοτικού φωτισμού.
7) Εξοπλισμός κέντρων νεότητας για αναψυχή, δημιουργία και εύκολη πρόσβαση στην ενημέρωση – πληροφορία.
8) Εξωραϊσμός προσόψεων οικιών μέσα από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
9) Παρεμβάσεις για βελτίωση σήματος τηλεόρασης – κινητής τηλεφωνίας όπου αυτό δεν είναι επαρκές.
10) Δημιουργία στεγάστρων αναμονής (στάσεις ΚΤΕΛ, κλπ).
11)Δημιουργία κανονισμού ομοιομορφίας για τα καταστήματα που χρησιμοποιούν δημοτικούς χώρους.
2 σχόλια:
και τι τον εμπόδισε μεχρι τώρα να κάνει αυτά που υπόσχεται προεκλογικά?
τἐσσερα χρονια δεν τον έφτασαν?
Αλλά ανάλωσε το χρόνο του στα παγοδρόμια!
τώρα είναι πολύ αργά για δάκρυα!
Αυτή η σύγχρονη κοινωνία που ευαγγελίζεστε Κύριε Γρυπιώτη να υποθέσω ότι θα συνεχίσει να περιλαμβάνει πολίτες της πόλης σας που έχουν φτάσει στα όριά τους, (ακόμα και να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σκέπτονται οι άνθρωποι)καθώς οι δρόμοι τους είναι καθημερινά πλημμυρισμένοι από απόβλητα βόθρων εξαιτίας ΚΑΙ της δικής σας παροιμειώδους αδράνειας?
Έχετε έστω και την παραμικρή αίσθηση ότι η κατάσταση αυτή σας κάνει περήφανο? Κοντά στο πατρικό σας σπίτι εκτυλίσσεται άλλωστε, κι εσεις τους δουλεύετε χοντρά λέγοντας ότι τα χέρια σας είναι δεμένα. ΚΟΨΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΔΗΜΑΡΧΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΟ ΒΟΘΡΟ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΟΣΤΟΜΙΕΣ ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΜΕΝΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Μπορούσες και μπορεία ακόμα έστω και την ύστατη ώρα να λύσεις το θέμα που κανονικά είναι ποινικό αδίκημα για αυτόφωρο, πόσο μάλλον όταν είναι επαναλαμβανόμενο!
Αλλά εσύ υποκρίνεσαι σε ανθρώπους αξιοπρεπείς και γνήσιους Σκαλιώτες επί ένα και πλεον χρόνο χωρίς κανένα ίχνος ντροπής!
Πολύ σωστά αναφέρει και ο παραπάνω ότι πλέον ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΔΑΚΡΥΑ.
Αλλά για να μη με θεωρήσεις εμπαθή, σου λέω ότι ακόμα και τώρα, αν πάρεις πραγματική πρωτοβουλία και λύσεις το πρόβλημα και ΚΥΡΙΩΣ ΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ γύρω στους 50 ψήφους είναι δικοί σου, γιατί οι άνθρωποι αυτοί με τον πατέρα σου μεγάλωσαν, φίλο και γιατρό τους και δεν είχαν σκοπό να ψάχνουν για περιπέτειες.
Όμως σήμερα μπροστά σε αυτά που τραβάνε είναι αποφασισμένοι να πάνε στην αντίθετη όχθη, με την οποία έχει γίνει ήδη επαφή για το πρόβλημα.
Και τότε γράψε -100 και βάλε....
Καληνύχτα.
Δημοσίευση σχολίου