Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Ανησυχίες για συγχώνευση σχολείων στον πρώην δήμο Νιάτων.

Όπως πληροφορούμαστε απο τα μέσα, το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων αποφάσισε να προχωρήσει σε συγχώνευση σχολείων κάτι που επηρεάζει ιδιαίτερα και το δικό μας μικρό δημοτικό σχολείο. Μετά απο επικοινωνία που είχαμε με μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας, όπως ακούγεται, στόχος είναι να κλέισουν όλα τα δημοτικά σχολεία του τεως Δήμου Νιάτων και να συγχωνευθούν στο σχολείο του τοπικού διαμερίσματος των Νιάτων.

Πολλοί ίσως θυμάστε ότι και μερικά χρόνια πριν τα σχολεία του Αγιου Δημητρίου και της Απιδιάς είχαν συνενωθεί, κατι που δεν ήταν καθόλου άσχημο. Το δημοτικό σχολείο των Νιάτων είχε αρνηθεί να συμμετέχει στην διαδικασία. Το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Υπάρχουν κατα τη γνώμη μας σοβαροί λόγοι για τους οποίους το σχολείο του χωριού μας δεν πρέπει να κλέισει. Το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί θα ήταν να συνενωθούν και πάλι τα σχολεία με την συμμετοχή βέβαια και του σχολείου των Νιάτων. Αν αυτό δεν γίνει τότε το σχολείο που πρέπει να συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του, πρέπει να είναι το σχολείο του Αγίου Δημητρίου. Πολλοί βέβαια απλώς θα θεωρήσουν οτι στεκόμαστε μεροπληπτικά απέναντι στις υπόλοιπες σχολικές μονάδες. Προφανώς κατι τέτοιο δεν ισχύει.Για τον λόγο αυτό αντιπαραβάλλουμε τα επιχειρήματα μας:

* Το σχολείο του Αγίου Δημητρίου είναι πλήρως εξοπλισμένο (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, θεατρική σκηνή, γήπεδο, αμυντικά συστήματα), πράγμα που μπορεί να συμβάλλει θετικά στην εκπαιδευτική διαδικασία - και όχι μόνο.
* Πέρα απο το σχολέιο υπάρχουν και άλλες εγκαταστάσεις στο χωριό, που σε κανένα γειτονικό δεν υπάρχουν και οι οποίες θα μπορούσαν χρησιμοποιηθουν για εκπαιδευτικούς λόγους. Ως τμήμα Νεολαίας απλώς σας θυμίζουμε ότι στο χωριό μας υπάρχει μικρό λαογραφικό μουσείο αλλα και βιβλιοθήκη με σημαντικό αριθμό βιβλίων που υπερβαίνουν τα 500, τα οποία και μπορούμε να διαθέσουμε.
* Ο Άγιος Δημήτριος ήταν η έδρα του προηγούμενου Δήμου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλες οι υπηρεσίες (π.χ ΚΕΠ, γραφείο αντιδημάρχου κ.α) να στεγάζονται εκεί και έτσι να διευκολύνονται σε σημαντικό βαθμό κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
* Το σχολείο του Αγιου Δημητρίου έχει αποδείξει ακόμα και απο την πρόσφατη συνένωση πως μπορεί να διαχειριστεί και να εξυπηρετήσει ένα μεγάλο αριθμό μαθητών. Το σχολείο των Νιάτων δεν είχε ούτε καν συμμετάσχει στη συνένωση αυτή.
* Υπάρχει σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικού προσωπικου, λειτουργεί ολοήμερο σχολείο, ενώ στο σχολείο εργάζονται και καθηγητές άλλων ιδιοτήτων (πληροφορική, μουσική, γυμναστικη κ.α)
* Επίσης το σχολείο ακόμα και στην σημερινή του μορφή εξυπηρετεί μαθητές που προέρχονται απο άλλα χωριά όπως το Μαρί, το Αλεποχώρι και τη Κρεμαστή. Αν το σχολείο μετακινηθεί, όλοι μπορούμε να φανταστούμε τις συνέπειες που θα έχει αυτό σε γονείς που ήδη μεταφέρουν μόνοι τους τα παιδιά τους.
* Το χωριό μας διοργανώνει σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που με τη σειρά τους θα βοηθήσουν στη κοινωνικοποιητική διαδικασία που επικαλείται και το ίδιο το υπουργείο.

Για όλους τους παραπάνω όλους το τμήμα Νεολαίας συντάσσει απο κοινού με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου ψήφισμα οτι τάσσεται της λειτουργίας του σχολείου του Άγίου Δημητρίου.
Τμήμα ΝεολαίαςΑγίου Δημητρίου Δήμου Ευρώτα Λακωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: