Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Εγγύηση ένταξης στο μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων - Εφοδίων,

Μητρώο - ηλεκτρονική βάση δεδομένων
Tη σύσταση «Ενιαίου Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών», το οποίο θα αποτελεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων, προβλέπει νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που κατατέθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η εγγραφή στο μητρώο είναι απαραίτητη για τους εμπόρους αγροτικών προϊόντων-εφοδίων, η ανανέωση θα γίνεται κάθε χρόνο, οι παραγωγοί θα έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτό, είτε ηλεκτρονικά είτε τηλεφωνικά, και μάλιστα σε 24ωρη βάση.
Για τους εμπόρους που δεν εγγράφονται ή δεν ανανεώνουν την εγγραφή τους προβλέπονται διοικητικές και φορολογικές κυρώσεις (π.χ. προσωρινή διαγραφή αν έχει παραπεμφθεί για απάτες, πλαστογραφία κ.ά. ή το όνομά του είναι καταχωρημένο στον Τειρεσία), ενώ προβλέπεται δυνατότητα κατάπτωσης των εγγυητικών επιστολών.
Εγγυητική επιστολή
Εγγυητική επιστολή από 5.000 έως 100.000 ευρώ είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν οι έμποροι αγροτικών προϊόντων, εφοδίων και εισροών προκειμένου να ενταχθούν στο μητρώο εμπόρων (η εγγραφή είναι υποχρεωτική για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.
Οι έμποροι, όπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο, μπορούν να απαλλαγούν από την υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής εφόσον αποδείξουν ότι διαθέτουν μισθωμένες ή ιδιόκτητες εγκαταστάσεις (ψυγεία, αποθήκες, τυποποιητήρια). Τα αντικειμενικά κριτήρια με βάση τα οποία καθορίζεται το ύψος της εγγυητικής επιστολής ορίζονται με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.πηγη
Δείτε το σχέδιο νόμου:
Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και εισροών και άλλες διατάξεις.[pdf]

Δεν υπάρχουν σχόλια: