Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ:Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ.

Το γυναικείο κίνημα που ξεκίνησε δειλά – δειλά το 1820 από τις ΗΠΑ με μικρές απεργίες, κορυφώθηκε στις 8 Μαρτίου 1857. Οι εργάτριες των βιοτεχνιών της Νέας Υόρκης απέργησαν αιτούμενες καλύτερες συνθήκες εργασίας. Με τον τρόπο αυτό γεννήθηκε το γυναικείο κίνημα, που επέκτεινε τα δίκαια αιτήματά του και σε άλλους τομείς όπως το δικαίωμα ψήφου, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σεβασμός των δικαιωμάτων τους, ίσα δικαιώματα.
Φυσικά και η Ελληνίδα δεν μπορούσε να παραμείνει ανεπηρέαστη από τις εξελίξεις. Με πρωτοπόρο την Ελένη Σκούρα, που ήταν η πρώτη Ελληνίδα Βουλευτής, αλλά και τόσες άλλες ηγέτιδες.
Φανταστείτε έναν κόσμο που η γυναικεία παρουσία σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δράσης θα ήταν ανύπαρκτη, πόσο διαφορετικές θα ήταν οι εξελίξεις. Μπορείτε να φανταστείτε μια εποχή όπου η Μελίνα Μερκούρη δεν θα είχε δικαίωμα να εκλεγεί και να προάγει τον πολιτισμό μας, μια εποχή που η Πηνελόπη Δέλτα δεν θα μπορούσε να γράψει αυτά τα αριστουργήματα, έναν κόσμο χωρίς την Ειρήνη Παππά, την Άννα Συνοδινού, την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ και τόσες άλλες; Ο κόσμος αυτός θα ήταν πολύ πιο φτωχός.
Ο εορτασμός της ημέρας της γυναίκας παραμένει πάντα σύγχρονος και επίκαιρος. Ωστόσο, σε πάρα πολλές χώρες καταπατούνται τα δικαιώματα των γυναικών με κορυφαίο το trafficking, δηλαδή την εμπορία γυναικών (και παιδιών), που πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης από νεαρή ηλικία μάλιστα.
Τιμώντας τη γυναίκα και τον πολλαπλό της ρόλο στη σημερινή κοινωνία, οφείλουμε όλοι μαζί να αναδείξουμε το γυναικείο πρότυπο σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ας αφυπνιστούμε όλοι μας για να της προσδώσουμε την αξία που της αρμόζει. Γυναίκα – Μάνα – Σύντροφος – Νοικοκυρά – Επαγγελματίας. Οι ρόλοι αυτοί αποδεικνύουν τον πολυπράγμων χαρακτήρα της γυναίκας. Ρόλοι δύσκολοι, ταυτόχρονοι και απαιτητικοί. Καταφέρνει όμως να τους φέρνει όλους εις πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από το Πολιτικό Γραφείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: