Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ.

Το Μνημόνιο αποτελεί πλέον μέρος της ζωής μας. Από τον προηγούμενο Μάιο, οπότε η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αποδέχθηκε και υπέγραψε αδιαπραγμάτευτα τους όρους του Μνημονίου, βιώνουμε διαρκώς την εφαρμογή του.
Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες ριζικών και πολλές φορές βίαιων ανατροπών στη ζωή μας. Η οικονομική λειτουργία και η κοινωνική πραγματικότητα της χώρας μεταβάλλεται και το μέλλον παραμένει αν όχι δυσοίωνο, σίγουρα αβέβαιο.
Ο ευαίσθητος χώρος της υγείας δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Το Μνημόνιο φέρνει και εκεί αλλαγές. Κάποιες πιθανά απαραίτητες από καιρό. Οι περισσότερες όμως, άδικες και αναποτελεσματικές. Τα ήδη οξυμένα προβλήματα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων αντί να λύνονται, επιδεινώνονται από την κυβερνητική πολιτική που υπαγορεύεται από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου.
Οι συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. φαίνονται ξεκάθαρα στη λειτουργία των νοσοκομείων. Τα νοσηλευτικά ιδρύματα στο σύνολο της χώρας βρίσκονται υψηλά στις «προτεραιότητες» των εκπροσώπων της Τρόικα. Οι πολιτικές που υπαγορεύουν και πιστά εφαρμόζει η κυβέρνηση προκαλούν ήδη σημαντικές επιπτώσεις στην οργάνωση και τη λειτουργία τους. Προσωπικό και ασθενείς ήδη τις νοιώθουν.
Για του λόγου το αληθές αρκεί μία επίσκεψη σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα, ιδιαίτερα της περιφέρειας. Μία κουβέντα με εκπροσώπους από το ιατρικό, το νοσηλευτικό, το διοικητικό και το λοιπό προσωπικό. Κάποια λεπτά με τους συμπολίτες μας που βρέθηκαν στην ανάγκη να μεταβούν στο νοσοκομείο ή να νοσηλευτούν. Αρκούν για να διαπιστώσει κανείς πως τα πολλά και πολυεπίπεδα προβλήματα συνεχώς επιδεινώνονται.
Κατακόρυφη συρρίκνωση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων. Θέσεις ιατρών, νοσηλευτών και άλλων αναγκαίων ειδικοτήτων επί μακρόν κενές με παρεπόμενη ταλαιπωρία των πολιτών. Καθυστερήσεις και χρονοτριβή στις διαδικασίες πλήρωσης των θέσεων. Ανάλογες καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων στο προσωπικό, ιδιαίτερα για τις εφημερίες. Υπέρογκες υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων προς τα νοσοκομεία. Ελλείψεις σε απαραίτητο υλικό.
Σίγουρα τα προβλήματα δεν προέκυψαν σήμερα. Αρκετά προϋπήρχαν. Αντί όμως να αντιμετωπίζονται και να εξαλείφονται, συνεχίζουν να υφίστανται. Πολύ δε περισσότερο, επιδεινώνονται. Απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής, όπως αυτή προκύπτει και υπαγορεύεται από το Μνημόνιο. Για άλλη μία φορά, σε ακόμη μία διάσταση αποκαλύπτονται τα αρνητικά αποτελέσματα της τυφλής εφαρμογής του.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Αθήνα, 3 Μαρτίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: