Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012

Υποτονικές οι εξαγωγές πορτοκαλιών.

Εμπορική απραξία παρατηρείται στις εξαγωγές πορτοκαλιών της ποικιλίας Βαλέντσια. Ελάχιστες ποσότητες εξάγονται, λόγω μικρής προσφοράς προς τους εμπόρους, εξαιτίας των χαμηλών τιμών που έχουν διαμορφωθεί στις καταναλωτικές αγορές. Οι τιμές αυτές δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των παραγωγών.
Στο μεταξύ για ακόμη μια χρονιά προσφέρονται προς εξαγωγή αυτή την εποχή πορτοκάλια ποικιλίας Νάβελ, προχωρημένης ωριμότητας. Αν και οι παραγωγοί «κράτησαν» την παραγωγή τους επειδή προσδοκούσαν υψηλές τιμές, τελικά καταφέρνουν να την πουλήσουν σε χαμηλότερες (κατά 20 – 30%), τιμές από αυτές που υπήρξαν στην έναρξη της συγκομιδής.
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι εξαγωγές φράουλας, με κυριότερο προορισμό τη Ρωσία και την εγχώρια αγορά. Δεν υπάρχει τροφοδότηση της ζήτησης στις αγορές της δυτικής Ευρώπης λόγω χαμηλών τιμών. Υπάρχει κίνδυνος μετά το Πάσχα να προσφέρονται μεγάλες ποσότητες αλλά να μην υπάρχουν αγοραστές.
Ακόμη αναμένεται η έναρξη συγκομιδής και εξαγωγής των εαρινών πατατών, κυρίως μετά το Πάσχα.
O κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο: «Πρέπει να γίνει σαφές ότι οι παρουσιες των ελληνικών νωπών οπωροκηπευτικών στις καταναλωτικές αγορές πρέπει να είναι συνεχής και αδιάλειπτη, στις τιμές που διαμορφώνει η προσφορά και η ζήτηση».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 24 – 30/3/2012, είναι οι εξής:
Μανταρίνια 34.137 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 39.544 τόνων
Πορτοκάλια 186.786 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 185.467 τόνων
Λεμόνια 379 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 404 τόνων
Γκρέϊπ Φρουτ 203 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 235 τόνων
Ακτινίδια 55.029 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 48.375 τόνων
Αγγούρια 12.888 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 17.104 τόνων
Μήλα 18.003 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 23.727 τόνων πηγη
Δημοσίευση σχολίου