Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΓΕΡΑΚΙ

Φωτογραφίες: Χρήστος και Παναγιώτα Μπαλαμπάνου
Με μεγάλη επιτυχία και πολύ ωραίες εκδηλώσεις διεξήχθη και φέτος το διήμερο της «Γιορτής του Γερακίτη Μετανάστη» στο Γεράκι. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012 όπου έγινε η μεταφορά της εικόνας της Παναγίας από τον Κεντρικό ναό στην εκκλησία του Αγ. Ιωάννη του Νεομάρτυρος συνοδευόμενη από ιππείς και τελέστη Μέγας Εσπερινός μετά αρτοκλασίας προς τιμήν των ξενιτεμένων μας.
Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Αιδεσιμότατος Ιωάννης Χαραμής καθώς και η Αντιδήμαρχος Γερονθρών κ. Χρήστου-Μιχαλούτσου Νικολέτα καλωσόρισαν τους μετανάστες και τους ευχήθηκαν «Καλή Διαμονή» και προσφέρθηκαν σε όλο τον κόσμο γλυκά(προσφορά του Δήμου) και χυμοί και αναψυκτικά(προσφορά του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Γερακίου). Η βραδιά έκλεισε στην Κεντρική Πλατεία του Γερακίου με την χορωδία της «Λιόπετρας» από τον Σύλλογο «Νέοι Ορίζοντες» Σκάλας, το χορευτικό συγκρότημα απ’το Βλαχιώτη Λακωνίας και ένα μουσικό σχήμα από το Ωδείο του κ. Σεργιάδη Στάθη με αξιόλογες νεανικές φωνές.
Το Σάββατο 21 Ιουλίου 2012 οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν όταν ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Κρήτες» με τον χοροδιδάσκαλό τους κ. Πετράκη Γιώργο περπατώντας μέσα στα γραφικά σοκάκια του Γερακίου, τραγουδώντας Κρητικά τραγούδια και παίζοντας λύρα έφτασαν στην Πλατεία της Επάνω Βρύσης όπου οι Αντιδήμαρχοι και ο Πρόεδρος του Τοπικού Γερακίου τους υποδέχθηκαν και τους κέρασαν ρακί και αναψυκτικά. Μετά το καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Ευρώτα κ. Γρυπιώτη Γιάννη και μετά την βράβευση του ιατρού κ. Σουρτζή Ηλία από τον Πρόεδρο της Παγκρητίου Ενώσεως κ. Μαριδάκη Γεώργιο για την προσφορά του στον χώρο της Ιατρικής τόσο στην Κρήτη όσο και στην Λακωνία, το πρόγραμμα ξεκίνησε με την Γερακίτισσα κ. Κόντου Ελένη να τραγουδά παραδοσιακά τραγούδια. Εν συνεχεία οι Κρητικοί μάγεψαν με τους χορούς και τα τραγούδια τους το κοινό. Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο τέως Δήμαρχος Γερονθρών κ. Βουρβουριώτης Λάμπρος μίλησε για τη σχέση που είχε το Κάστρο Γερακίου με τα Σφακιά της Κρήτης. Η βραδιά έκλεισε με πολύ χορό και κέφι από Κρητικούς και Γερακίτες.
Κατά την διάρκεια των διήμερων εκδηλώσεων παρευρέθησαν: ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Γρυπιώτης Ιωάννης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Χρήστου-Μιχαλούτσου Νικολέτα και κ. Διαμαντάκος Δημήτριος, ο Πρόεδρος της Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση ''Ευρώτειος Πολιτεία'' κ. Πολολός Παναγιώτης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Γερακίου κ. Σακελλαρίου Νικόλαος και τα μέλη αυτού, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Παπαγιαννοπούλου Παναγιώτα, κ. Μυλωνάκου Μεταξία, κ. Πετροπούλου Παρασκευή, κ. Αργυρίου Παναγιώτης, κ. Μαστρογιαννάκος Παναγιώτης, κ. Τσίπουρας Χρήστος, Πρόεδροι Τοπικών Συλλόγων Γερακίου καθώς και πλήθος κόσμου τόσο απ’ το Γεράκι όσο και απ’την γύρω περιοχή.
Και τις δύο βραδιές ο Δήμος φιλοξένησε όλους τους καλεσμένους παραχωρώντας τους δείπνο και προσφέροντάς τους δώρα με τοπικά προϊόντα, με το βιβλίο της Ιστορίας του Γερακίου, Ημερολόγιο και παραδοσιακά γλυκά.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Δήμο Ευρώτα, στην Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση ''Ευρώτειος Πολιτεία'', στον υπεύθυνο Αντιδήμαρχο επί των Πολιτιστικών κ. Διαμαντάκο Δημήτριο και στην Αντιδήμαρχο Γερονθρών κ. Χρήστου-Μιχαλούτσου Νικολέτα για την άψογη διοργάνωση των παραπάνω εκδηλώσεων.


Χρήστος Μπαλαμπάνος
Πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Γερακίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: