Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Κατασκευή πλίθρων στο Βρονταμά 1954

Στην αναμνηστική φωτογραφία του Σεπτέμβρη 2012 απεικονίζονται Βρονταμίτες γύρο το 1954 να φτιάχνουν πλίθρες, τούβλα από λάσπη και άχυρο, που στεγνά και ξερά ήταν το κύριο οικοδομικό υλικό στο Βρονταμά εκείνα τα χρόνια.
Από αριστερά Δημήτρης Νίκιας κρατάει το τελάρο, Νικόλας Μιχαλαριάς (ή Τσιρίγος), 17χρονος Χρήστος Γ. Βλάχος, πιθανόν ο Σπύρος Παπαγεωργάκης, Παναγιώτης Μιχαλαριάς, Γιώργης Μιχαλαριάς και ο μικρός του γιος Θεόδωρος.
Τη φωτογραφία παραχώρησε ο Χρήστος Γεω. Βλάχος. Καλούμε τα μέλη να συνεχίσουν να προτείνουν φωτογραφίες, ειδικού ενδιαφέροντος, από την πατρίδα, τα πρώτα χρόνια στην Αυστραλία ή και τη ζωή του Συλλόγου για να δημοσιεύονται στο Δελτίο.πηγη
 Πώς φτιάχνουν  τις πλίθρες.
Συγγενείς και φίλοι βοηθούν στο κόψιμο της πλίθρας. Σε μια γούβα που ανοίγουν ρίχνουν τον μπουχό (πολύ ψιλό άχυρο) με νερό και χώμα και ζυμώνουν με τα πόδια. Μ’ αυτό το μίγμα γεμίζουν μακρόστενα ξύλινα καλούπια χωρίς πάτο. Στην συνέχεια τ’ αναποδογυρίζουν στο έδαφος πάνω σε άχυρα , για να μην κολλήσει το υγρό ακόμα υλικό. Έπειτα τα καλούπια αφαιρούνται και οι πλίθρες μένουν να στεγνώσουν στον ήλιο, τις γυρίζουν απ’ όλες τις πλευρές κι αφού στεγνώσουν στοιβάζονται μέχρι να χρησιμοποιηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: