Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

ΕΠΙΣΚΕΨΗ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΛΕΜΟΝΟΔΑΣΟΣ ΚΟΚΚΙΝΑΣ


Την τιμητική του είχε σήμερα τρίτη 9-6-15 το Λεμονοδάσος Κοκκινιάς . 
Μαθητές τις Ε΄ τάξης του 1ο δημοτικού σχολείου Σκάλας συνοδευόμενοι από τους δάσκαλους τους Παναγιώτη Καραμούζη, Κωνσταντίνο Μάρκου και της Ελένη Πάντου επισκέφτηκαν το Λεμονοδάσος Κοκκινιάς . Οι μαθητές έφτασαν στην Κοκκινιά στις 09:00 το πρωί όπου και τους υποδέχτηκα και τους εφοδίασα με καπέλα που ήταν φτιαγμένα για αυτήν την επίσκεψη . Στη συνέχεια περπατήσαμε 800 μέτρα για να φτάσουμε στο Λεμονοδάσος Κοκκινιάς.

Κατά την είσοδο στο κτήμα, βγάλαμε αναμνηστικές φωτογραφίες και στην συνέχεια τους ενημέρωσα για την τοποθεσία του κτήματος και την αρχαιολογική σημασία της περιοχής , δείχνοντας τον αρχαίο και εγκαταλελειμμένο ναό της Μητέρας των Θεών και το ιστορικό του ναού. Στη συνέχεια τους ξενάγησα μέσα στο κτήμα, ενημερώνοντάς τους για την διαμόρφωση του κτήματος όσο και την καθημερινή εργασία που χρειάζεται η καλλιέργεια της Λεμονιάς . Οι μικροί μαθητές σαν νέοι δημοσιογράφοι μου έθεταν διάφορες ερωτήσεις και εγώ με την σειρά μου τους απαντούσα ανάλογα . Μετά από πορεία μίας ώρας φτάσαμε στο ψηλότερο σημείο του κτήματος, όπου ήταν ο Μετεωρολογικός σταθμός και η μια webcam. Τους έδειξα το μετεωρολογικό κλωβό και τα όργανα του σταθμού και την κονσόλα του μετεωρολογικού και τις δυνατότητες του. Στη συνέχεια αναφέρθηκα στις μετεωρολογικές συνθήκες του κτήματος και τη διαφορά θερμοκρασίας ως προς τις μέγιστες και ως προς τις ελάχιστες, εν σύγκριση με τις υπόλοιπες περιοχές. Τους έδωσαν να καταλάβουν ότι η καλλιέργεια τις λεμονιάς θέλει τις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες για να ευδοκιμήσει . Στη συνέχεια φτάσαμε στο αντλητικό συγκρότημα του κτήματος , τους ενημέρωσα για το βάθος άντλησης της γεώτρησης και την υψομετρική διαφορά του υδροφόρου ορίζοντα με την στάθμη της θάλασσας και τα προβλήματα υφαλμύρωσης που αντιμετωπίζει η περιοχή της Γλυκόβρυσης .
Μετά από αυτή την εκπαιδευτική περιπλάνηση και ενημέρωση έφτασε η ώρας της ξεκούρασης και της ελεύθερης ώρας . Υπήρχε μπουφές με διάφορα γλυκίσματα , αλλά και υπέροχη δροσιστική σπιτική λεμονάδα, Μετά από τρεις ώρες ελευθερίας και διασκέδασης έφτασε η ώρα της επιστροφής. Κατά την αναχώρηση τους έδωσα από ένα βάζο με γλυκό κουταλιού λεμόνι το οποίο το είχε φτιάξει η σύζυγος μου η Αγγελική . Κατά την επιστροφή οι μαθητές περισυνέλεξαν από τα τοιχώματα του κτήματος απολιθωμένα όστρακα που ήταν κολλημένα με στο χώμα για χιλιάδες χρόνια.
Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο και επισκεφτήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο των Ακραιών όπου και τους ξενάγησα στον υπάρχων Ρωμαϊκό τάφο, και τους έδειξα από ψηλά τη βυθισμένη πόλη των Ακραιών. Μετά το τέλος τις ξενάγησης, τους ευχαρίστησα για την τιμή που μου έκαναν να επισκεφτούν το κτήμα μου, νιώθοντας μια τεράστια ηθική ικανοποίηση για τον καθημερινό αγώνα που βιώνω και δίνοντας το επόμενο ραντεβού στην επομένη σχολική χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: