Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

ΔΕΛΤΑ ΕΥΡΩΤΑ

ΔΕΛΤΑ ΕΥΡΩΤΑ

Το Δέλτα του Ευρώτα σχηματίστηκε από τη μετακίνηση στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν φερτών υλών από τον Ποταμό Ευρώτα, που αρχίζει να διακρίνεται στα 1000 περίπου μέτρα στην περιοχή της Βλαχοκερασιάς Ν. Αρκαδίας. Στη διαδικασία αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξαν και παίζουν μικρότεροι ποταμοί, όπως οι Βελονάς, Κοτιτσάνης, Κελεφίνα, Βρυσιώτικο, Ρασίνα και Λεβετσωβίτικος, αλλά και εκατοντάδες χείμαρροι που αναπτύσσονται στους ορεινούς όγκους του Πάρνωνα και του Ταΰγετου.

Η λεκάνη απορροής του ποταμού Ευρώτα αποτελεί τον σημαντικότερο τροφοδότη του Δέλτα σε νερό. Ακολουθεί η λεκάνη του Βορβά και τελευταία έρχεται η λεγόμενη άμεση λεκάνη απορροής του Δέλτα.

Η γενική διάταξη της λεκάνης απορροής (γραμμική) όσο και η γενικά γραμμική ανάπτυξη του ίδιου ποταμού οδηγούν στο χαρακτηρισμό του ως ποταμού σε νεαρή φάση, που χαρακτηρίζεται από μικρούς χρόνους απόκρισης του σε σχέση με αλλαγές στην υδρολογική συμπεριφορά της λεκάνης απορροής. Εξάλλου, η λακωνική κοιλάδα έχει τεκτονική προέλευση, πράγμα (γεγονός) που σημαίνει ότι ο Ευρώτας δεν αποτελεί την κυρίαρχη γεωμορφολογική δύναμη, αλλά είναι μάλλον αποτέλεσμα της.

Από τα προηγούμενα προκύπτει πως όλες οι δυνάμεις (φυσικές και ανθρωπογενείς) που δρούν στο τοπίο της λεκάνης απορροής του Ευρώτα και δευτερευόντως του Βορβά συγκλίνουν στον ποταμό που τις μεταφέρει στο Δέλτα.

Το ποσοστό και το είδος της φυτοκάλυψης των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, η διαχείριση του καθαρού νερού, η διάθεση των αστικών, γεωργικών και βιομηχανικών αποβλήτων, η διαχείριση των ορεινών και πεδινών κοιτών των ρευμάτων επιδρούν μεσοπρόθεσμα στο Δέλτα μέσω του φορέα-ποταμού Ευρώτα.

Η επιλεχθείσα ευρύτερη περιοχή περιλαμβάνει σημαντικά τμήματα 2 (δύο) προτεινόμενων για ένταξη στο Δίκτυο Φύση 2000 περιοχών (Ταΰγετος, Πάρνωνας), ολόκληρη την - επίσης προτεινόμενη για ένταξη στο Δίκτυο - Λαγκάδα. Περιλαμβάνει, επίσης, σημαντικά τμήματα 2(δύο)περιοχών που προτείνονται να χαρακτηριστούνΖώνες Ειδικής Προστασίας (προστατευτικό καθεστώς της Οδηγίας 79/409).

Τόσο στον Ταΰγετο όσο και στον Πάρνωνα βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές παρεμβάσεις για την προστασία της φύσης και τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, που αυξάνουν τη δυνατότητα επέκτασης των θετικών επιδράσεων και στο σύνολο της λεκάνης απορροής και δι' αυτής και το Δέλτα του Ευρώτα.

ΔΕΛΤΑ ΕΥΡΩΤΑ

Στην περιοχή μελέτης όσο και στην ευρύτερη περιοχή κυριαρχούν οι γεωργικές δραστηριότητες, εκ των οποίων οι πλέον προσοδοφόρες συνδέονται άμεσα με τη διαθεσιμότητα πεδινών γαιών και νερού. Οι διαθέσιμοι υδατικοί πόροι αποτελούν κρίσιμη παράμετρο της οικονομικής ζωής, ενώ αποτελούν και την πηγή ζωής στο υγροτοπικό σύμπλεγμα. Για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης είναι απαραίτητο να εξεταστεί το σύνολο της υδρολογικής λεκάνης.
Τη διαδρομή βορά-νότου στη λακωνική πεδιάδα ακολουθούν επίσης οι μεταφορές, τα δίκτυα ενέργειας και τηλεπικοινωνιών και ο τουρισμός. Μέσω του Δέλτα κινείται ένα σημαντικός αριθμός επισκεπτών προς την ευρύτερη περιοχής της Μονεμβάσιας, αλλά και προς την χερσόνησο του Μαλέα.
Από διοικητική άποψη η ευρύτερη περιοχή ανήκει στον ίδιο νομό, ενώ μικρές με εξαίρεση μερικές περιοχές στο βόρειο τμήμα και ένα μικρό στα ανατολικά που ανήκουν στο Ν. Αρκαδίας. Υπάρχουν, επίσης, έντονοι ιστορικοί και κοινωνικοί δεσμοί μεταξύ των κατοίκων της περιοχής γύρω και βορειότερα από τη Σπάρτη με την περιοχή μελέτης.


ΔΕΛΤΑ ΕΥΡΩΤΑ

Το Δέλτα του ποταμού Ευρώτα αποτελεί έναν από τους τελευταίους σημαντικούς υγροβιότοπους στη νότια Ελλάδα, ο οποίος περιλαμβάνεται στο ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA. Ο Σταθμός έχει στόχο να προβάλει τη σημαντικότητα του Δέλτα του Ευρώτα δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει τη σπάνια φυσική κληρονομιά της Λακωνίας. Παράλληλα ενημερώνει για τους υγρότοπους, τους αμμόλοφους, τα θαλάσσια οικοσυστήματα, για όλους αυτούς τους προστατευόμενους οικότοπους που βρίσκονται διάσπαρτοι σε κάθε γωνιά της χώρας μας.
ΝΕΟΣΣΟΣ ΚΙΣΣΑΣ.ΔΕΛΤΑ ΕΥΡΩΤΑ

ΝΕΟΣΟΙ ΚΙΣΣΕΣ.ΔΕΛΤΑ ΕΥΡΩΤΑ

Το Δέλτα του Ευρώτα είναι ένας υγροβιότοπος ο οποίος τα τελευταία 30 χρόνια έχει χάσει, από ανθρώπινες ως επί τω πλείστον ενέργειες, ένα πολύ μεγάλο μέρος του και από πλευράς χώρου αλλά και από πλευράς φύσης.
Παρόλα αυτά όμως, λόγω κυρίως της θέσης του, μπορούμε να πούμε ότι είναι το σημαντικότερο μέρος ξεκούρασης και διατροφής για ένα τεράστιο αριθμό μεταναστευτικών πουλιών, στην Νότια Ελλάδα.
Η μεγάλη ποικιλία ενδιαιτημάτων σε ένα σχετικά μικρό χώρο, του δίνει την δυνατότητα να μπορεί να συγκρατεί πολύ μεγάλους αριθμούς πουλιών κατά τη διάρκεια των δύο μεταναστευτικών περιόδων.
Ιδιαίτερα την άνοιξη, που τα πουλιά έχουν φτάσει έως εδώ διανύοντας πολύ μακρινές αποστάσεις Ερήμου και Θάλασσας, βρίσκουν ένα χώρο που μπορεί να τους προσφέρει για αρκετά μεγάλο διάστημα και χωρίς ιδιαίτερη ενόχληση, τεράστιους χώρους για διατροφή και ξεκούραση. Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα υγρά λιβάδια που δημιουργούνται από τις ανοιξιάτικες βροχές και που καταλαμβάνουν μέσα στο δέλτα έναν ενιαίο χώρο, έκτασης 10000 - 15000 στρεμμάτων, αναλόγως την χρονιά.
Συναντάται, δηλαδή, εδώ μια πολύ μεγάλη έκταση, από τις λίγες στον ελλαδικό χώρο, που φιλοξενεί κάθε χρόνο ένα πολύ μεγάλο αριθμό από όλα σχεδόν τα είδη ερωδιών που απαντιούνται στην Ελλάδα, μεγάλους αριθμούς από Χαλκόκοτες (500 + άτομα σε μια ομάδα), πολλά μικρότερα παρυδάτια, ένα πολύ μεγάλο αριθμό Σαρσελών, χιλιάδες Στρουθιώμορφα και βέβαια όλα αυτά προσελκύουν και ένα πολύ μεγάλο αριθμό Αρπακτικών.
Στην περιοχή έχουν καταγραφεί 244 είδη πουλιών, από τα οποία τα 67 ανήκουν και περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας και 166 ανήκουν στο Παράρτημα ΙΙ της συνθήκης της Βέρνης. Από τα 243 αυτά είδη τα 76 αναπαράγονται στο Δέλτα και στα γύρω υψώματα.
Αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική περιοχή για τα αρπακτικά πουλιά, που αντιπροσωπεύονται εδώ με 25 είδη και ένα υποείδος. Από αυτά τα είδη τα έξι φωλιάζουν μέσα και γύρω από το Δέλτα, ενώ τα υπόλοιπα χρησιμοποιούν τον χώρο κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης τους ή για διαχείμαση, ορισμένα μάλιστα από αυτά σε αρκετά μεγάλους αριθμούς.

Σημαντική είναι η παρουσία κατά τη διάρκεια του χειμώνα νεαρών ατόμων από διάφορα είδη αρπακτικών, όπως Βασιλαετοί, Χρυσαετοί, Στικταετοί κ.α. Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός θεωρείται, επίσης, και η χρήση της περιοχής από τη Λεπτομύτα.

http://www.ornithologiki.gr/life/pylos-evrotas/env/bird_shm_e.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: