Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Ανάλυση του Στέλιου Κούλογλου




(φωτό: Δημήτρη Θεοδόση)
Τον τελευταίο καιρό στο ΠΑΣΟΚ γελάνε κάτω από τα μουστάκια τους. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν το κόμμα να προηγείται στη πρόθεση ψήφου, πριν ακόμη από την αποκάλυψη ..

.. της πλήρους κυβερνητικής αντικανότητας να διαχειρισθεί τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα. Με τη ΝΔ στα πρόθυρα της κατάρρευσης, το ΠΑΣΟΚ θα αναδειχθεί πρώτο στις επόμενες εκλογές και, είτε με τη πρώτη ή με τη δεύτερη, θα σχηματίσει κυβέρνηση.

Ομως, η σημερινή κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με τη “δεξιά παρένθεση” της περιόδου '90-'93, όταν το κόμμα του Α. Παπανδρέου επανήλθε στην εξουσία μετά το διάλειμμα Μητσοτάκη. Οχι μόνο επειδή πρόκειται για διαφορετική χώρα, αλλά γιατί, αυτή τη φορά, δεν είναι ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Απλώς θα καταψηφισουν τη ΝΔ.

Η σημερινή τραγική κατάσταση της χώρας (η χρηματοληπτική της ικανότητα συγκρίνεται πλέον με αφρικανικές χώρες) έχει δύο αιτίες. Η μία είναι η διαχείρηση της εξουσίας από την ΝΔ και, όταν οι Ελληνες συνειδητοποιήσουν πόσο κακό έγινε σε αυτά τα 4,5 χρόνια, θα πέσουν κυριολεκτικά από τα σύννεφα. Δεν είναι μόνο ότι στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν γάζες και οι θεραπευτές στις ψυχιατρικές κοινότητες έχουν να πληρωθούν 6 μήνες.

Ο μηχανισμός είσπραξης φόρων έχει τελείως ξεχαρβαλωθεί: σε λίγους μήνες, το κράτος ίσως δεν θα 'χει λεφτά να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Τα ΜΜΕ έχουν π.χ. αποκρύψει ή ελάχιστα εξηγήσει ότι οι περσινές καταστροφικές πυρκαγιές δεν οφείλονται ούτε στο “στρατηγό άνεμο” ούτε σε “ασύμμετρες απειλές”, αλλά σε μια παροιμοιώδη ανικανότητα που την είδαμε να επαναλαμβάνεται τις τελευταίες 10 μέρες σε όλο της το μεγαλείο.

Ομως, η άλλη αιτία της σημερινής κρίσης είναι ότι τα περισσότερα από τα προβλήματα που τώρα σαπίζουν δημιουργήθηκαν ή διογκώθηκαν επί ΠΑΣΟΚ. Από τα φαινόμενα της διαφθοράς (στην υπόθεση Siemens, στέλεχός του παραδέχθηκε ευθαρσώς ότι έπαιρνε χρήματα για το κόμμα), την άθλια κατάσταση μιας παρανοϊκής αυταρχικής δήθεν δωρεάν εκπαίδευσης (ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τα γνωρίζει από πρώτο χέρι, αφού χρημάτισε υπουργός Παιδείας) μέχρι το αναχρονιστικό μπλέξιμο της Εκκλησίας με το ελληνικό κράτος και την υγεία: δεν ήταν ο ίδιος ο κ. Σημίτης που διέκοψε τη μεταρύθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας που θα μπορούσε να προσφέρει αξιοπρεπή περίθαλψη στους πολίτες;

Η απορρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η δημιουργία της γενιάς των 700 ευρώ έχουν τις ρίζες τους στην πασοκική εποχή. “Στα γεγονότα των τελευταίων ημερών, ξάφνιασε όλους μας η έκταση της οργής και του θυμού” παραδέχθηκε στη χθεσινή του ομιλία ο Γ. Παπανδρέου. Κανονικά θα έπρεπε να προσθέσει ότι η οργή και ο θυμός στρέφονταν και εναντίον του ίδιου του κόμματος του.

Το ΠΑΣΟΚ θα παραλάβει μια βόμβα, που για να εξουδετερωθεί χρειάζονται πολυ γενναίες πρωτοβουλίες και ριζικές τομές και με το δικό του παρελθόν. Αλλά, μέχρι τώρα, δεν έχει γίνει κριτική αντιμετώπιση αυτού του παρελθόντος, με τα όποια θετικά και αρνητικά του. Αντίθετα, και ανεξάρτητα από τις προθέσεις του ίδιου του αρχηγού του, στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν αρκετοί που ονειρεύονται να εφαρμόσουν τις παλιές πρακτικές που δημιούργησαν τα προβλήματα. Πρόκειται για τον πιο σίγουρο δρόμο προς τη κόλαση.

Διότι με το μέγεθος των προβλήματων, η περιοδος χάριτος της όποιας κυβέρνησης θα διαρκέσει πολύ λίγο: θα βρεθεί γρήγορα αντιμέτωπη με μια νέα γενιά, που η μόνη σοβαρή εκπαίδευση που πήρε τα τελευταία χρόνια είναι στα δακρυγόνα και τον πετροπόλεμο. Και, με μια κοινωνία που ούτε θέλει ούτε είναι δυνατόν να κυβερνηθεί όπως κυβερνιόταν για 34 χρόνια. Δικαιούνται λοιπόν να χαμογελούν στο ΠΑΣΟΚ κάτω από τα μουστάκια τους; Οσο δικαιούται να χαμογελάει κάποιος έτοιμος να παραλάβει μια βόμβα, που μπορεί να σκάσει στα χέρια του.http://www.tvxs.gr/v1696
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: