Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

ΚΥΡΙΑΚΟΥ Δ. ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ
Υπεύθυνου Τοπ. Αυτοδιοίκησης Α΄ & Β΄ Βαθμού ΑΔΕΔΥ Λακωνίας
Τ. Πρόεδρου Δημ. Υπαλλήλων Λακωνίας
Δημ. Αστυνόμου Σπαρτιατών- Οικονομολόγου

ΥΨΗΛΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΕΡΙΑΓΩΓΗΣ

Τα Δικαστήρια των χωρών μελών θα είναι πλέον αρμόδια για τις αποζημιώσεις σε περίπτωση ζημιών από υψηλές χρεώσεις στα τέλη περιαγωγής από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
Την απάντηση αυτή έδωσε σε σχετική ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή Κου Μιχάλη Μαυρομάτη η αρμόδια για θέματα επικοινωνιών Επίτροπος, Βιβιάν Ρέντινγκ
"Εφόσον υπάρχουν υποψίες για παράβαση των κοινοτικών κανόνων ανταγωνισμού, οι πολίτες που θίγονται, μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων. Τα εθνικά δικαστήρια είναι αρμόδια να επιδικάζουν αποζημιώσεις λόγω παράβασης της κοινοτικής νομοθεσίας ανταγωνισμού και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή", συμπλήρωσε η Επίτροπος.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής που ήταν εισηγητής της γνωμοδότησης για τον Κανονισμό για τη ρύθμιση των τιμών περιαγωγής του 2007, καθώς και της γνωμοδότησης για την νέα πρόταση της Κομισιόν για επέκταση των περιορισμών και στις τιμές των SMS, MMS και μεταφοράς δεδομένων, στην ερώτησή του ανέφερε ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New Europe, η Επιτροπή, με απόφαση που ελήφθη τον Ιούλιο 2007 διέκοψε τις διαδικασίες παραπομπής εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για παραβίαση κανόνων ανταγωνισμού στις υπερβολικές χρεώσεις τελών περιαγωγής. Μια καταδικαστική απόφαση θα ήταν δεσμευτική προκειμένου να διεκδικήσουν οι ζημιωθέντες πολίτες στα εθνικά δικαστήρια την επιστροφή μέρους των υπερβολικών χρεώσεων.
Στην απάντησή της η αρμόδια Επίτροπος συμπληρώνει ότι "σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δικαίωμα να θέτει προτεραιότητες, ιδίως λόγω των περιορισμένων πόρων που διαθέτει. Επομένως, εφόσον δεν υπάρχει καταγγελία, η Κομισιόν δεν υποχρεούται να αποφανθεί σχετικά με την παραβίαση ή μη των κοινοτικών κανόνων ανταγωνισμού".
Κλείνοντας την απάντησή της η κ. Ρέντινγκ υπογράμμισε ότι "οι διαδικασίες ανταγωνισμού εξετάζουν την τιμολογιακή συμπεριφορά μεμονωμένων παρόχων κινητής τηλεφωνίας. Αντίθετα ο Κανονισμός για την περιαγωγή στοχεύει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, υπό το πρίσμα μιας ευρύτερης πολιτικής της ΕΕ κατά της υπερβολικής χρέωσης".
Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η εκτίμηση του αντίκτυπου σχετικά με τον ισχύων Κανονισμό περιλαμβάνει την τομεακή έρευνα της Κομισιόν που καλύπτει, μεταξύ άλλων, εθνικές και διεθνείς υπηρεσίες περιαγωγής.
Ας είμαστε λοιπόν όλοι οι καταναλωτές υπηρεσιών πιο επιφυλακτικοί ρωτώντας πάντα τις ακριβής χρεώσεις προς αποφυγή οποιασδήποτε δικαστικής εμπλοκής ή άλλης πιθανής ζημίας.

Πηγές:
Ανακοινώσεις Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Δελτίο τύπου Μαν. Μαυρομμάτη
Εφημερίδα New Europe Ιούλιος 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: