Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

Καθαρά επικοινωνιακές και άνευ ουσίας οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τους αγρότες

Απόλυτα επιβεβαιώνεται η χθεσινή (22.1.09) δήλωση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτου Καραμίχα, ότι οι χθεσινές εξαγγελίες της Κυβέρνησης δεν είναι τίποτα άλλο από τις αποζημιώσεις που διεκδικούν οι αγρότες σε σχέσεις με τις δηλώσεις που έχουν υποβάλει στον ΕΛΓΑ που αφορούν το έτος 2008, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΓΕΣ, προσθέτοντας ότι πρόκειται για επικοινωνιακές εξαγγελίες που έχουν ως μοναδικό στόχο την αποχώρηση των αγροτών από τα μπλόκα.

Όπως επισημαίνεται στην εν λόγω ανακοίνωση: «οι αποζημιώσεις που αναφέρονται στο βαμβάκι, ύψους 75 εκατομμυρίων €, είναι αυτές που αναμένουν οι βαμβακοπαραγωγοί, με βάση τις δηλώσεις ζημιών του 2008 που ήδη έχουν υποβάλλει με 1.300.000 αιτήσεις τους. Στην ίδια ακριβώς περίπτωση υπάγονται και οι αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών, μια και έχει ήδη συγκροτηθεί επιτροπή από τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να εξετάσει σε ποιες περιοχές ελαιοκαλλιέργειας υπάρχουν ζημιές. Συνεπώς και εδώ πρόκειται για ανακοίνωση αποζημίωσης που έχει δρομολογηθεί εδώ και αρκετό καιρό. Εξάλλου, η εξαγγελία για αποζημιώσεις στους καλλιεργητές οπωροφόρων δένδρων δεν είναι νέα, μια και έχει ήδη αναγγελθεί, εδώ και δύο μήνες περίπου, από τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Α. Κοντό».

Ερωτηματικά επίσης προκαλεί η εξαίρεση σημαντικών κλάδων που βρίσκονται σε μεγάλη κρίση, όπως τα εσπεριδοειδή και η αμπελοκαλλιέργεια, επισημαίνει η κορυφαία οργάνωση, καλώντας παράλληλα την Κυβέρνηση να διαβάσει εκ νέου και προσεκτικά τα αιτήματα που έχουν διαμορφωθεί από όλες τις αγροτικές οργανώσεις και να σταματήσει επιτέλους να παρουσιάζει επικοινωνιακά, κάθε φορά, διάφορα μέτρα στήριξης και πολιτικές (όπως η καταβολή των ατομικών δικαιωμάτων των παραγωγών, η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ κ.α.), τα οποία έτσι κι αλλιώς δικαιούνται οι αγρότες εδώ και 30 χρόνια, ως νέα μέτρα πολιτικής.

«Πρόκειται συνεπώς για επικοινωνιακές εξαγγελίες που έχουν ως μοναδικό στόχο την αποχώρηση των αγροτών από τα μπλόκα», σχολιάζει η Οργάνωση, επισημαίνοντας ότι έχουν ελάχιστη σχέση με τα πραγματικά αιτήματα των αγροτών, όπως αυτά έχουν εκφραστεί στην πρόσφατη σύσκεψη της ΠΑΣΕΓΕΣ με όλες τις αγροτικές συνεταιριστικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας, αλλά και με τα αιτήματα των ίδιων των αγροτών όπως αυτά εκδηλώνονται στα μπλόκα και στις διαμαρτυρίες τους.

«Η εξαγγελία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι από την αρχή ανειλικρινής, γιατί ενώ αναφέρει ότι τα μέτρα που προτείνει είναι αποτέλεσμα γόνιμου διαλόγου με τους εκπροσώπους των συλλογικών φορέων των αγροτών, στην πραγματικότητα δεν συναντήθηκε με κανένα θεσμικό εκπρόσωπο των αγροτών. Και βεβαίως ο Υπουργός εμπίπτει σε κορυφαία αντίφαση, όταν την μία μέρα ζητά πίστωση χρόνου για να μελετήσει τα προβλήματα των αγροτών και την άλλη δηλώνει ότι τα προτεινόμενα μέτρα είναι αποτέλεσμα μακράς μελέτης και εξαντλητικού διαλόγου, συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η οργάνωση δηλώνοντας ότι πρέπει να γίνει σαφές ότι η πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση στο διάστημα των τελευταίων ετών, μετατρέποντας τον ΕΛΓΑ από φορέα γεωργικών ασφαλίσεων των αγροτών, σε εργαλείο ευκαιριακής και κομματικής πολιτικής, είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει το μελλοντικό δράμα για τους αγρότες της χώρας μας, γιατί είναι σχεδόν βέβαιη η οικονομική κατάρρευση του Οργανισμού αυτού.

«Συμπερασματικά ένα μόνο πράγμα ζητούν οι αγρότες, να αλλάξει η Κυβέρνηση την αγροτική της πολιτική»

paseges

Δεν υπάρχουν σχόλια: