Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ




ΠΑΟ: ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 11 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΑΣΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑ ΓΚΟΛ
Μηχανή τερμάτων η επίθεση του ΠΑΟ






«Ελκυστικό, επιθετικό, αποτελεσματικό ποδόσφαιρο». Τρεις λέξεις για το ποδόσφαιρο που επιθυμούσε να παίξει ο Παναθηναϊκός είχε χρησιμοποιήσει στην παρουσίασή του πριν αρχίσει η σεζόν ο Χενκ Τεν Κάτε. Επτά μήνες μετά, οι φίλοι του Παναθηναϊκού βλέπουν ελκυστικό ποδόσφαιρο, τη φιλοσοφία του Ολλανδού να αφομοιώνεται από τους ποδοσφαιριστές και την επίθεσή τους να βγάζει «φωτιές». Δεν είναι μόνο η «τεσσάρα» επί του Άρη στο ΟΑΚΑ την προηγούμενη Κυριακή, αλλά και το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός είχε 11 χρόνια να περάσει τον Ολυμπιακό σε συγκομιδή γκολ! Η «πράσινη» επίθεση έχει πετύχει μέχρι τώρα 34 τέρματα έναντι 30 του Ολυμπιακού και τελευταία φορά, που είχε να συμβεί αυτό μετά το πέρας της 18ης αγωνιστικής ήταν την αγωνιστική περίοδο 1996-΄97. Τότε οι «πράσινοι» είχαν φτάσει τα 35 γκολ και οι «ερυθρόλευκοι» τα 29. «Υπάρχουν πολλά συστήματα με τα οποία μπορείς να παίξεις επιθετικό ποδόσφαιρο και όχι απαραίτητα να ακολουθήσει το 4-3-3», είχε εξηγήσει πριν από καιρό ο Ολλανδός προπονητής του Παναθηναϊκού και πραγματικά είχε δίκιο. Το σύστημα 4-4-2 που ακολουθεί τον τελευταίο καιρό ο Τεν Κάτε μπορεί να μην θεωρείται από τα αγαπημένα του, αλλά έχει... βαθμολογική ανταπόκριση και δείχνει να ταιριάζει στον Παναθηναϊκό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Ολλανδός το ακολουθεί μέσα-έξω.
Ενεργεί και ετοιμάζει την ομάδα του αναλόγως με τον αντιπάλο. Τη μόνη φορά στα τελευταία αυτά χρόνια που... απειλήθηκε η επίθεση του Ολυμπιακού ήταν την περίοδο 2004-΄05, όταν οι δύο «αιώνιοι» αντίπαλοι ισοβάθμησαν στην επίτευξη τερμάτων με 33-9 για την ομάδα του Πειραιά και 33-11 για το «τριφύλλι». Πολλά άλλαξαν Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει σήμερα τον Εργοτέλη στο Παγκρήτιο και από την τελευταία φορά που βρέθηκαν οι δύο ομάδες αντιμέτωπες στον αγώνα του πρώτου γύρου στο ΟΑΚΑ έχουν αλλάξει πολλά. Τόσο στην «πράσινη» επίθεση όσο και στην άμυνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παναθηναϊκός είχε δεχθεί 3 τέρματα εντός (2-3 το σκορ) και είχε φτάσει σε απολογισμό 12-8 γκολ. Να σημειώσουμε όμως ότι το ματς ήταν εξ αναβολής και είχε γίνει αμέσως μετά τον αγώνα με τον Ηρακλή την 7η αγωνιστική). Από τότε η επίθεση έκανε μεγάλο άλμα και αυξήθηκε κατά 22 γκολ, ενώ η άμυνα σε 11 αγώνες πρωταθλήματος που ακολούθησαν έχει δεχτεί μόλις 5! Σίγουρα ο 54χρονος προπονητής, αλλά και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού περιμένουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, που αφορούν και την τρίτη... μαγική λέξη που είχε σταθεί στην παρουσίασή του και αυτό το καταμαρτυρούν άλλωστε οι 9 βαθμοί διαφοράς που τους χωρίζουν από τον Ολυμπιακό. Ελαφρυντικό για τον ίδιο αποτελεί ότι δεν έχει κάνει επιλογές στις μεταγραφές του καλοκαιριού και σίγουρα δεν έχει στην ομάδα κάποιους ποδοσφαιριστές-εργαλεία που θα επιθυμούσε, όμως από την άλλη και ο ίδιος έκανε λάθη σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του έμψυχου υλικού. Θα μπορούσε να είχε αξιοποιήσει καλύτερα ποδοσφαιριστές όπως τον Νίνη, τον Ρουκάβινα, τον Κλέιτον, που όποτε τους χρησιμοποιεί τον βγάζουν ασπροπρόσωπο και ειδικά οι δύο τελευταίοι παρότι έρχονται από τον πάγκο προλαβαίνουν και σκοράρουν, μοιράζουν ασίστ και χαρίζουν θέαμα στον κόσμο. Διαβάζοντας τη στατιστική των τερμάτων και βλέποντας στους αγωνιστικούς χώρους την ομάδα, κανείς δεν μπορεί να αντικρούσει το αυτονόητο και απόλυτα αληθές: ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε στάδιο μετάλλαξης περνώντας από το αμυντικογενές παιχνίδι του Πεσέιρο και τα σκορ 1-0 στην επόμενη πίστα, με τη δημιουργία πολλών φάσεων και γκολ, που αν δεν μπαίνουν βέβαια, δημιουργείται πρόβλημα. Για την ιστορία η προηγούμενη φορά που ο ΠΑΟ είχε πετύχει 4 γκολ στο πρωτάθλημα ήταν στη Νέα Σμύρνη κόντρα στον Πανιώνιο στις 12 Φεβρουαρίου του 2006.
Η πράσινη επίθεση έχει πετύχει μέχρι τώρα 34 τέρματα έναντι 30 του Ολυμπιακού, κάτι που είχε να συμβεί από τη 18η αγωνιστική τη σεζόν 1996-΄97 Απλά πράγματα ζήτησε ο Τεν Κάτε Το σερί των επιτυχιών θέλει να συνεχίσει και απόψε (19.00, ΝΟVΑ) ο Παναθηναϊκός με τον Χενκ Τεν Κάτε να θυμίζει στους ποδοσφαιριστές του τι είχε συμβεί στον πρώτο γύρο, ζητώντας τους ουσιαστικά ρεβάνς. «Μην πέσουμε στην παγίδα του Εργοτέλη. Να είστε προσεκτικοί στις αντεπιθέσεις και να κάνετε απλά τα πράγματα. Σιγουρέψτε τις πάσες σας», ήταν κάποιες από τις οδηγίες του Ολλανδού προπονητή. Τιμωρημένος είναι ο Σαριέγκι.
Η πιθανή 11άδα: Γκαλίνοβιτς, Νίλσον, Σπυρόπουλος, Βίντρα, Ζιλμπέρτο Σ., Σιμάο, Μελίσσης (Μάτος), Καραγκούνης, Νίνης, Μάντζιος, Ρουκάβινα (Σαλπιγγίδης). Θέση διεκδικούν και οι Κλέιτον, Γκάμπριελ. Τα «πράσινα» πολυβόλα Στην πρώτη θέση των σκόρερ του Παναθηναϊκού στη Σούπερ Λίγκα βρίσκεται ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης με 5 γκολ, που έχει πετύχει όσα και ο Άντε Ρουκάβινα, με τον Κροάτη βέβαια να έχει πολύ μικρότερο χρόνο συμμετοχής. Στη δεύτερη θέση (από 4 γκολ) βρίσκονται οι υπερπολύτιμοι Σίλβα Κλέιτον και Αντώνης Πετρόπουλος, που όποτε τους δίνεται η ευκαιρία γίνονται... «κανόνια». Από εκεί και πέρα, 3 γκολ έχουν ο παραγκωνισμένος Αντρέας Ίβανσιτς και ο Γιώργος Καραγκούνης και 2 φορές έχουν βρει δίχτυα οι Βαγγέλης Μάντζιος, Γιάννης Γκούμας, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Γκάμπριελ Ροντρίγκες. Από ένα γκολ έχουν στο ενεργητικό τους οι Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος και Ροντρίγκο Σόουζα που αποχώρησε πριν από περίπου έναν μήνα.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: