Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Τη μείωση του ΦΠΑ στα γεωργικά μηχανήματα εισηγείται η Κομισιόν

ImageΤο «πράσινο φως» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πήρε η Έκθεση της κ. Van Den Burg για τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Το «ΟΚ» από την Κομισιόν αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την μείωση του ΦΠΑ στα γεωργικά μηχανήματα που, όπως είναι γνωστό, αποτελεί πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς. Οι τελικές αποφάσεις, βέβαια, θα ληφθούν από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας, ωστόσο τα μέχρι τώρα δεδομένα και οι πληροφορίες για την σχετική πρόταση της –προεδρεύουσας- τσεχικής πλευράς, αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Με αφορμή την ανακοίνωση της απόφασης της Κομισιόν, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Κατερίνα Μπατζελή δήλωσε τα εξής:

«Η μείωση της έμμεσης φορολόγησης σε προϊόντα και υπηρεσίες τοπικού χαρακτήρα μπορεί να βοηθήσει την ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας και απασχόλησης σε μία μάλιστα περίοδο οικονομικής κρίσης. Η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και δια μέσου της έμμεσης φορολόγησης πρέπει να γίνει με ουσιαστικά και άμεσα μέτρα. Στα μέτρα αυτά μπορούν να συμπεριληφθούν η προσφορά υπηρεσιών στην αγροτική τοπική οικονομία, η αγορά αγροτικού εξοπλισμού και μηχανημάτων αλλά και η μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε τομείς παροχής υπηρεσιών έτσι ώστε να μειωθεί σε τοπικό καταρχήν επίπεδο η αδήλωτη εργασία. Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για την λήψη άμεσων ουσιαστικών μέτρων τόνωσης των τοπικών αγορών και κυρίως της υπαίθρου οι οποίες πλέον πλήττονται σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο».

Nα σημειωθεί, τέλος, ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ψήφισε τις αντίστοιχες τροπολογίες και την αντίστοιχη Έκθεση.


agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια: