κανε κλικ στην εικονα Από popobo |
Την Τετάρτη 22-04-2009 και ώρα 20:00 μετά από ταξίδι δεκατεσσάρων ωρών, αφού διανύθηκαν χίλια πεντακόσια χιλιόμετρα, η αντιπροσωπεία του Δήμου Σκάλας, έφθασε στην πόλη Πόποβο της Βουλγαρίας. Είχε προηγηθεί πρόσκληση του Δημάρχου του Πόποβο για την υπογραφή του ενός σκέλους της αδελφοποίησης των δύο Δήμων (Σκάλας και Πόποβο).
Η αντιπροσωπεία του Δήμου Σκάλας (υπεύθυνη επιτροπή για την αδελφοποίηση) αποτελείτο από τους κ.κ.: Γρυπιώτη Ιωάννη (Δήμαρχος Σκάλας), Διαμαντάκο Δημήτρη (Αντιδήμαρχο Σκάλας) και τον δημιουργό του blog της Σκάλας Λακωνίας Λεϊμονίτη Μιχάλη, ο οποίος καλύπτει όλες τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Σκάλας.
Η υποδοχή ήταν συγκινητική. Στην κεντρική πλατεία του Δημαρχείου του Πόποβο μας περίμεναν ο Δήμαρχος της πόλης με τους αντιδημάρχους του, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι οκτώ πόλεων με τις οποίες είχε αδελφοποιηθεί η πόλη του Πόποβο κατά το παρελθόν. Οι εκπρόσωποι αυτοί ήταν από: Ισπανία, Πολωνία, Φιλανδία, Ρουμανία, Λευκορωσία, κ.α. Ολόκληρη η πόλη ήταν σημαιοστολισμένη και τα πρόσωπα των κατοίκων χαμογελαστά. Μετά το χαιρετισμό του Δημάρχου του Πόποβο και άλλων εκπροσώπων διαφόρων φορέων, παρατέθηκε δείπνο προς τιμήν του Δημάρχου, από το Δήμαρχο του Πόποβο.
Έπειτα, φιλοξενηθήκαμε σ’ ένα σαλέ της περιοχής του Πόποβο, όπου συχνά φιλοξενείται εκεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, όταν επισκέπτεται την περιοχή για κυνήγι, αφού είναι φίλος του Δημάρχου του Πόποβο.
Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 23-04-2009 και ώρα 09:00, παρουσία όλου του Δημοτικού Συμβουλίου του Πόποβο, των αντιπροσώπων των παραπάνω χωρών που αναφέραμε, δημοσιογράφων της Βουλγαρίας, και πλήθος κόσμου έγινε Δημοτικό Συμβούλιο. Άπαντες, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Συμπολίτευσης και της Αντιπολίτευσης ενέκριναν με ομόφωνη ψηφοφορία, την αδελφοποίηση της Σκάλας με την πόλη του Πόποβο.
Ο Δήμαρχος του Πόποβο παρουσίασε το Δήμαρχο Σκάλας, ανέφερε τους λόγους αδελφοποίησης και στη συνέχεια έδωσε το λόγο στο Δήμαρχο Σκάλας. Ο δήμαρχος μας, Γρυπιώτης Ιωάννης, παρουσίασε στους παρευρισκόμενους, μια πλήρη «εικόνα» της Σκάλας. Μίλησε για την ιστορία, την κουλτούρα της Σκάλας, τα προϊόντα και την σπουδαία θέση που κατέχει στον αγροτικό τομέα της χώρας μας. Τελείωσε την ομιλία του με τους λόγους για τους οποίους γίνεται η αδελφοποίηση.
Υπεγράφησαν, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, οι συμβάσεις και από τις δύο πλευρές, έγινε ανταλλαγή δώρων και ορίσθηκε η ημερομηνία της 15-09-2009, ως ημερομηνία επίσκεψης της αντιπροσωπείας του Πόποβο στη Σκάλα, για την υπογραφή του δεύτερου σκέλους της αδελφοποίησης.
Αφού τελείωσαν οι σχετικές διαδικασίες, ο Αντιδήμαρχος του Πόποβο, μας ξενάγησε σε υπηρεσίες του Δήμου, σε αρχαιολογικούς χώρους και στην πόλη του Πόποβο. Ο Δήμος του Πόποβο έχει 43.000 κατοίκους και αποτελείται από την πόλη του Πόποβο και είκοσι εννέα Δημοτικά διαμερίσματα. Οι κάτοικοι του Πόποβο ασχολούνται κυρίως με την γεωργία, την κτηνοτροφία (πρόβατα – αγελάδες) και με τον τουρισμό (τουρισμός κυνηγιού), καθότι στα δάση της περιοχής υπάρχουν ελάφια, ζαρκάδια και αγριογούρουνα.
Το μεσημέρι παρατέθηκε επίσημο γεύμα και στη συνέχεια υπήρξε ελεύθερος χρόνος για ψώνια και βόλτα στην πόλη.
Για να γνωρίσουμε την κουλτούρα της περιοχής του Πόποβο, ο Δήμαρχος είχε προσκαλέσει τους χορευτικούς ομίλους του Δήμου, όπου τα παιδιά και οι δάσκαλοι τους χόρεψαν και τραγούδησαν παραδοσιακούς ρυθμούς και τραγούδια για όλους εμάς. Η βραδιά τελείωσε με ανταλλαγή δώρων και από τις δύο πλευρές.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ανάμεσα στα δώρα που προσφέρθηκαν, ο Δήμαρχος Σκάλας πρόσφερε προϊόντα της Σκαλιώτικης γης. Λάδι του Δήμου Σκάλας (Συνεταιρισμός Στεφανιάς – επιχείρηση Χελιώτη Γεωργίου) και κηπευτικά του παραγωγού Γρυπιώτη Χρήστου.
Ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση και συνεργασία, που προάγει δεσμούς ειρήνης και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών της Βαλκανικής
3 σχόλια:
αναφερθηκαν στην πρωτη συναντηση οι λογοι αδελφοποιησης κ απο τις δυο μεριες καλο θα ηταν να υπαρξει ενα σχολιο μια αναφορα κατι τελος παντω για ενημερωση δικη μας
Θα παρακαλούσα να γίνεις πιο συγκεκριμένος για να υπάρξει και σχετική απάντηση ή αναφορά.
bαγαπητε κ Διαμαντακο ο φιλος του πρωτου σχολιου προφανως εννοει τι κοινο σημειο υπαρχει αναμεσα σε μας κ σε αυτους τι εχουμε να παρουμε απο αυτους γιατι σιγουρα να δωσουμε Ε Χ Ο Υ Μ Ε κ μαλιστα με το παραπανω γιατι η αδελφοποιηση αυτο το νοημα εχει ανταλλαγη κουλτουρας παντρεμα πολιτισμων εμπορικες συμφωνιες ανταλλαγη προ'ι'οντων κοινη θρησκεια ηθη εθιμα κ.λ.π.εχουμε να πουμε κατι΄με τους βαλκανιους η....
Δημοσίευση σχολίου