Η Μονεμβασιά, η Λακωνία, η Ελλάδα τιμά τον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο.
Πολυποίκιλο και με πολλαπλούς στόχους είναι το πρόγραμμα , που παρουσιάστκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής για τη συμμετοχή της γενέτειρας του ποιητή Γιάννη Ρίτσου στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.
Είναι ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε με την συνεργασία του Νομάρχη Λακωνίας Κωνσταντίνου Φούρκα του Δημάρχου Μονεμβασίας Νεκτάριου Μαστορόπουλου. Καλλιτεχνική υπεύθυνος είναι η συνθέτης Πηγή Λυκούδη.
Ο κύριος όγκος των εκδηλώσεων αναφέρεται στον ποιητή και θα πραγματοποιηθεί στην Μονεμβασία με κορυφαία την έκθεση του «Εικαστικού Ρίτσου». Δύο συναυλίες με μελοποιημένα έργα του θα γίνουν μία στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο Σπάρτης και μία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι δύο διαγωνισμοί που προκηρύχθηκαν, αφιερωμένοι στη μνήμη του, ο ένας μουσικός υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και ο άλλος Φιλολογικός μαθητικός σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ, υπό της αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, φιλοδοξούν να αποτελέσουν Θεσμό για την Λακωνία.
Ο εμπλουτισμός και η ενσωμάτωση στο όλο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Μονεμβασίας από τους Τούρκους, η με πληροφορίες Προσκυνηματικού Τουρισμού έκδοση Λειμωνάριου για τους νεομάρτυρες της περιοχής και οι δραστηριότητες της Νομαρχιακής επιτροπής Τουρισμού έχουν στόχο να ενισχύσουν τις προϋποθέσεις για την αύξηση του εσωτερικού τουρισμού.
Η ημερίδα για το κρασί που προσδιορίζεται στην περίοδο του τρύγου έχει στόχο τη στήριξη της ονομασίας προέλευσης της τοπικής ποικιλίας οίνου MALVASIA.
Το πρόγραμμα δομήθηκε έτσι που να καταφανεί ότι ο ποιητής συνεχίζει και θα συνεχίζει να προσφέρει στην Νέα Γενιά, στην Εκπαίδευση, στους συμπατριώτες του, στους έλληνες επισκέπτες της αγαπημένης του ΜΟΝΟΒΑΣΙΑΣ και αυτούς της αλλοδαπής. Ότι συνεχίζει να προσφέρει πολιτισμό.
Απαρτίζεται από τρεις ομάδες οι δράσεις.
Η Πρώτη αποτελεί τον βασικό κορμό των εκδηλώσεων και περιλαμβάνει αυτές που αναφέρονται στην υπενθύμιση αλλά και την περαιτέρω ανάδείξη της προσωπικότητας του ποιητή.
Στη Δεύτερη κατατάσσονται οι παραπληρωματικές εκδηλώσεις πολιτισμού και ενημέρωσης – εκπαίδευσης & τέλος
Στη Τρίτη ανήκουν οι δράσεις προβολής της περιοχής και του ευρύτερου περιβάλλοντος που επηρέασε και ανέδειξε τον Γιάννη Ρίτσο. Περιλαμβάνει δηλαδή δράσεις που σχετίζονται με την προβολή του Νομού και των προϊόντων του.
Στην χθεσινή εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής παρευρέθησαν οι βουλευτές του Νομού Λακωνίας κ.κ. Σκανδαλάκης, Αποστολάκος, ο τέως Υπουργός, επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. κος Βαρβιτσιώτης, ο εκπρόσωπος του Υπουργού Πολιτισμού κος Πανταζόπουλος, ο εκπρόσωπος του Υφυπουργού Οικονομικών κος Παπαδουλάκης, η εκπρόσωπος του Γάλλου πρεσβευτή, ο πρόεδρος του ΗΣΑΠ κος Σπανάκης, ο πρόεδρος των ΕΛΤΑ κος Μπρατάκος, η Αντινομάρχης Λακωνίας κα Τζανετέα, η πρόεδρος του ΟΠΑΝΑΛ κα Δεντάκου, ο π. Διοικητής του ΚΕΕΜ κος Τσιαμπάς, εκπρόσωπος του Ε.ΚΕ.ΒΙ. (Ελληνικό Κέντρο Βιβλίου), πρόεδροι και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων της Λακωνίας και της Μονεμβασιάς καθώς επίσης και πολλοί Λάκωνες που διαμένουν στην Αθήνα.
Ξεχωριστή ήταν και η παρουσία των εκλεκτών καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις : Χρήστος Λεοντής, Ηλίας Ανδριόπουλος, Μανώλης Μητσιάς, Νένα Βενετσάνου και Ελένη Ερήμου.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στην συνέντευξη συμμετείχαν και όλα σχεδόν τα ΜΜΕ ηλεκτρονικά και έντυπα των Αθηνών, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για την προβολή των εκδηλώσεων.
Την χθεσινή εκδήλωση προλόγισε ο έχων την καλλιτεχνική επιμέλεια των εκδηλώσεων Αβραάμ Ναλμπάντογλου , χαιρετισμούς απηύθυναν ο Νομάρχης Λακωνίας Κωνσταντίνος Φούρκας και ο Δήμαρχος Μονεμβασίας Νεκτάριος Μαστορόπουλος, ενώ η αναλυτική παρουσίαση των εκδηλώσεων έγινε από την Πηγή Λυκούδη.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Νομάρχης Λακωνίας Κωνσταντίνος Φούρκας τόνισε:
Κυρίες και κύριοι,
Καλωσορίσατε, στη σημερινή εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος εκδηλώσεων, που συνδιοργανώνουμε με το Δήμο Μονεμβασίας, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου.
Πριν από 100 χρόνια, στη Μονεμβασιά της Λακωνίας και του Αιγαίου, σε έναν τόπο που η φύση, ο Θεός και ο άνθρωπος συνεργάστηκαν, γεννήθηκε ένας ποιητής.
Ο Γιάννης Ρίτσος, είδε το φως της ζωής, πίσω από τα τείχη της Καστροπολιτείας.
Μα προορισμός της ζωής του, ήταν να γκρεμίσει τα τείχη.
Να πλάσει ποίηση ισχυρή, ώστε να ξεθεμελιώνει προκαταλήψεις και να χτίζει όνειρα, ιδέες και ελπίδες οικουμενικές.
Γιος του Ελευθέριου και της Ελευθερίας, - σαν να’ταν πεπρωμένο του να παλεύει πάντα για την ελευθερία- γράφει στα «Στοιχεία Ταυτότητος» ο Γιάννης Ρίτσος: «Εσπούδασα ιστορία του παρελθόντος και του μέλλοντος στη σύγχρονη σχολή του Αγώνα. Επάγγελμα μου: λόγια και λόγια».
Με ποια λόγια μπορεί κανείς να μιλήσει για έναν ποιητή;
Ποιες λέξεις να χρησιμοποιήσεις, για να περιγράψεις την παρακαταθήκη του, όταν παρακαταθήκη του είναι οι λέξεις;
Λέξεις που υμνούν την Ελλάδα, τον αγώνα, την άνοιξη, την ελπίδα, την αγάπη, την ελευθερία, την ίδια τη ζωή.
Ποια (?) λόγια μπορούν να περιγράψουν το δημιουργό, που ύμνησε τον τόπο του και τόπο μας με τρόπο πιο παραστατικό από ότι η ίδια η φύση θα περιέγραφε;
Ένας ποιητής, που «άκουσε το σφιγμό των ανθρώπων», γιατί ακούμπησε την καρδιά τους.
Που έγραφε «στίχους οργισμένους για τους ασώπαστους πολέμους του φωτός και του αίματος».
Ένας «εραστής του απείρου», όπως αυτοχαρακτηριζόταν.
Ένας αιώνιος έφηβος, που τον οδηγούσε πάντα το «ιδανικό όραμα», όπως υπέγραφε τα πρώτα του ποιήματα στη «Διάπλαση των Παίδων».
Ένας αγωνιστής της ελευθερίας και της δημοκρατίας, που έγινε κομμάτι της ιστορίας, τιμώντας τα πιστεύω του.
Ένας «απαρηγόρητος παρηγορητής του κόσμου», που σε καιρούς δίψας για μεγάλα ιδανικά, «άναβε στίχους για να ξορκίσει το κακό» και αναρωτιόταν «τι να πρωτοδιορθώσεις;».
Και παράλληλα, ένας λαϊκός ποιητής, που ανέδειξε σε μεγάλα, τα μικρά και καθημερινά, ανεβάζοντας, στο βάθρο της μυθοπλασίας τον απλό άνθρωπο.
Ένας από τους θεμελιωτές του υπερρεαλισμού στην ελληνική ποίηση, που πάντρεψε τον τραχύ και ασκητικό λόγο της νέας ποίησης με το λυρισμό, τη δημοτική παράδοση και την εικόνα της Ελλάδας.
«Παραμερίζουμε ποιητή για να περάσεις», είχε γράψει σε ένα τετράστιχο για το Ρίτσο, ο Παλαμάς τον Ιούνιο του 1938, επαινώντας την «πρωτοφανή δεξιοσύνη του».
Ο Γιάννης Ρίτσος ήταν Έλληνας με αξίες και όραμα, που γέννησε πολιτισμό, εκφράζοντας ιδέες που άγγιξαν τις γενιές που πέρασαν και, ελπίδα μας είναι, πως θα αγγίζουν τις γενιές που θα έλθουν.
Ένας δημιουργός με ποικίλα ταλέντα, που μέσα από την ποίηση και τους στίχους, που μελοποίησαν κορυφαίοι Έλληνες συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, έδωσε φωνή στους Έλληνες:
«Εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε, αδελφέ μου, από τον κόσμο», γράφει ο Ρίτσος στο «καπνισμένο τσουκάλι». «Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο».
Έτσι απλά, έσμιξε τους Έλληνες.
Στο δάκρυ της «Ρωμιοσύνης».
Στο φως του «Επιτάφιου».
Στα μπουμπούκια της «Ειρήνης».
Στο φιλί της «Εαρινής Συμφωνίας».
Στη σοφία της «σονάτας του σεληνόφωτος».
Ο Ρίτσος, έβαλε τη σφραγίδα του στο σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.
Ίσως και να είναι ορισμός του πολιτισμού, η φράση που έκρυψε στο ποίημα «για την κόρη του»:
«Γιατί δεν είναι, κοριτσάκι, να μάθεις μόνο εκείνο που είσαι, εκείνο που έχεις γίνει.
Είναι να γίνεις ό ,τι ζητάει η ευτυχία του κόσμου.
Είναι να φτιάχνεις, κοριτσάκι, την ευτυχία του κόσμου».
Αυτό το κέλευσμα, είναι και το μήνυμα των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου.
Με αίσθημα ευθύνης η Ν.Α. Λακωνίας, ο Δ. Μονεμβασίας και ο ΟΠΑΝΑΛ προτείνουν τα «Ρίτσεια». Εκδηλώσεις που αναφέρονται στη ζωή, το έργο και την προσφορά του μεγάλου ποιητή της Ρωμιοσύνης.
• Με τη σκέψη ότι οι νέες γενιές διψούν «να φτιάξουν την ευτυχία του κόσμου»,
• Με την ελπίδα ότι τούτος ο τόπος είναι πάντα γόνιμος στο σπόρο του πολιτισμού,
• Με την πεποίθηση ότι τον πολιτισμό χτίζουν οι άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο τους και την ιστορία του,
• Με την αγωνία της αναζήτησης πνευματικής ανάτασης, σε μια εποχή μηδενισμού, ισοπέδωσης των αξιών και λήθης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς,
καλέσαμε τους νέους σε ολόκληρη την Ελλάδα και την ομογένεια να εμπνευστούν από την πολύτιμη κληρονομιά, το έργο και την ιστορία του Ρίτσου και αυτοί με τη σειρά τους να δημιουργήσουν μέσα από διαγωνισμούς λογοτεχνικού κειμένου και μελοποίησης.
Ώστε η έμπνευση να γίνει σπόρος.
Σπόρος και καρπός για να συνεχιστεί το ταξίδι στην αναζήτηση του πολιτισμού.
Άλλωστε, όπως έγραφε ο Γιάννης Ρίτσος «η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα».
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Ημερομηνία - Διάρκεια Δράση Χώρος
3 Ιουνίου Τετάρτη Εκδήλωση για τον ποιητή από τον Σύλλογο εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
« Γιάννης Ρίτσος » Κάστρο Μονεμβασίας
4 Ιουλίου- Σάββατο 3γλωσση Έκδοση Επιλογής Ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου για την ¨Μονοβάσια¨ Μονεμβασία
4 Ιουλίου Σάββατο Εγκαίνια της έκθεσης
« Εικαστικός Ρίτσος » από τον Γάλλο Πρέσβη.
Μουσική εκδήλωση από Quarteto Άγιος Νικόλαος Κάστρο Μονεμβασίας
5 Ιουλίου έως 16 Αυγούστου Έκθεση «Εικαστικός Ρίτσος» Άγιος Νικόλαος Κάστρο Μονεμβασίας
10 Ιουλίου Παρασκευή Πολυποίκιλα δρώμενα
προβολής τοπικών πολιτιστικών & παραδοσιακών στοιχείων με την φροντίδα της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού του Νομού Λακωνίας « Ελκόμενος»
Κάστρο Μονεμβασίας
12 Ιουλίου Κυριακή Συναυλία με τις
Λάμια Μπεντίουι &
Εύα Ψυλλάκη
AROMA MEDITERRANEO « Πλάκα» Μονεμβασίας
17 Ιουλίου Παρασκευή Συναυλία Χρήστου Λεοντή Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο Σπάρτης
23 Ιουλίου Πέμπτη Σφράγισμα της αλληλογραφίας με αναμνηστική σφραγίδα από τα ΕΛΤΑ Μονεμβασία
Αθήνα
23 Ιουλίου Πέμπτη Συναυλία Μανώλη Μητσιά
Αναπαράσταση της πυρπόλησης της Τουρκικής γολέτας «Πλάκα» Μονεμβασίας
25 Ιουλίου Σάββατο Συναυλία Ηλία Ανδριόπουλου «Πλάκα» Μονεμβασίας
2 Αυγούστου Κυριακή Ο θίασος του Παραλόγου
« Τα ραβδιά των τυφλών» « Πλάκα »
Μονεμβασίας
6 Αυγούστου Πέμπτη
Πανσέληνος Συναυλία Πηγής Λυκούδη Κάστρο Μονεμβασίας
13 Αυγούστου Πέμπτη Συναυλία Νένας Βενετσάνου Κάστρο Μονεμβασίας
20 Αυγούστου Πέμπτη Συναυλία οργανωμένη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μονεμβασίας « ΟΙ ΡΙΖΕΣ » « Πλάκα» Μονεμβασίας
Ημερομηνία - Διάρκεια Δράση Χώρος
22 Αυγούστου έως
20 Σεπτεμβρίου 2009 Έκθεση γελοιογραφίας
του Στάθη Άγιος Νικόλαος Κάστρο Μονεμβασίας
5 Σεπτεμβρίου Σάββατο Ο γευστικός Γάμος του Μαλβαζία (οίνου ) και η Μύηση στην Τεχνική της Οινογνωσίας ΠΕΤΡΑ» Μονεμβασίας
6 Σεπτεμβρίου Κυριακή Συναυλία «Οίνου & Πνεύματος» Κάστρο Μονεμβασίας
19 Σεπτεμβρίου Σάββατο Πανηγυρική Συναυλία
στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Αθήνα
26 Σεπτεμβρίου Σάββατο Θέατρο για τα παιδιά
« Ένα παραμύθι για το κρασί » Αίθουσα εκδηλώσεων Γυμνασίου Μονεμβασίας
Πληροφορίες στον αριθμό Τηλεφώνου 27310 93810 Πολυποίκιλα δρώμενα
προβολής τοπικών πολιτιστικών & παραδοσιακών στοιχείων με την φροντίδα της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού του Νομού Λακωνίας Μυστράς
Πληροφορίες στον αριθμό Τηλεφώνου 27310 93810 Πολυποίκιλα δρώμενα
προβολής τοπικών πολιτιστικών & παραδοσιακών στοιχείων με την φροντίδα της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού του Νομού Λακωνίας Γεράκι
24 Οκτωβρίου Απονομή Βραβείων
Διαγωνισμού μελοποίησης σε στίχους Ελλήνων ποιητών.
Πρώτος κύκλος: Μελοποίηση μη μελοποιημένων ακόμη ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου. Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη
24 Οκτωβρίου Απονομή Βραβείων
Πανελλήνιου Φιλολογικού μαθητικού διαγωνισμού εμπνευσμένου από το έργο του Γιάννη Ρίτσου για μαθητές
της Γ΄ Γυμνασίου.
Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη
24 Οκτωβρίου Παρουσίαση Λειμωνάριου
για τους τιμώμενος
στην Μονεμβασία
Νεομάρτυρες Αγίους Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου