Τρίτη 26 Μαΐου 2009

"ΟΚ" για ιδιωτική αποθεματοποίηση 110.000 τόνων

ImageΤην έναρξη του θεσμού της ιδιωτικής αποθεματοποίησης του ελαιόλαδου, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η διεθνής αγορά από τις μεγάλες ποσότητες του προϊόντος, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το αίτημα είχε καταθέσει η Ισπανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δευτέρα 25 Μαΐου ανακοινώθηκε ότι έγινε αποδεκτό. Μετά από αυτή την εξέλιξη οι επικεφαλής μερίδας αγροτικών οργανώσεων ευελπιστούν ότι θα αρχίσει να κινείται η αγορά του ελαιόλαδου και δεν αποκλείουν την αύξηση των τιμών. Άλλοι συνεταιριστές υποστηρίζουν όμως ότι με το μέτρο αυτό μετατίθεται το πρόβλημα για την επόμενη παραγωγική περίοδο, η οποία θα ανοίξει με ακόμα υψηλότερα αποθέματα σε σύγκριση με την προηγούμενη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε την απόφαση να ανοίξει την ιδιωτική αποθεματοποίηση του ελαιόλαδου, καθώς οι τιμές του προϊόντος έχουν μειωθεί σε σύγκριση με πέρυσι κατά 40% (Μ.Ο.) στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία. Ο βασικός λόγος της μείωσης αυτής είναι η αύξηση της προσφοράς του προϊόντος σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικότερα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η τιμή παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου μειώθηκε στα 1,70 ευρώ φέτος τον Απρίλιο, ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ήταν 2,60 ευρώ. Στο παρθένο ελαιόλαδο η τιμή παραγωγού φέτος στη χώρα μας έχει διαμορφωθεί στα 1,43 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι ήταν 2,20 ευρώ το κιλό.

Στην Ιταλία η τιμή παραγωγού στο έξτρα παρθένο μειώθηκε φέτος στα 1,97 ευρώ από τα 2,60 ευρώ που ήταν πέρυσι. Σημαντική ήταν και η πτώση των τιμών παραγωγού του ελαιόλαδου στην Ισπανία που πήγε στα 1,70 ευρώ για το έξτρα παρθένο φέτος, ενώ πέρυσι τον Απρίλιο ήταν 2,50 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ιδιωτική αποθεματοποίηση θα ανοίξει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, για να διαρκέσει 180 ημέρες, ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο της παράτασης. Θα χρηματοδοτηθεί η αποθεματοποίηση για συνολικά 110.000 τόνους ελαιόλαδο.

agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: