Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Δημοσιεύθηκε η απόφαση για εσπεριδοειδή και σταφίδα

ImageΤον δρόμο της πληρωμής έχουν πάρει και άλλα 16,5 εκατ. ευρώ από το περίφημο πακέτο του ΕΛΓΑ. Αυτή τη φορά πρόκειται για τα εσπεριδοειδή, τα αμπέλια (σταφίδα) και τις πατάτες της Ορεινής και της Βροντούς Σερρών. Η υπουργική απόφαση για τις κατ’ εξαίρεση απζημιώσεις δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄ 940/25.5.2009). Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 292978 απόφαση: Έκταση εφαρμογής Κανονισμού Ασφαλίσεων Φυτικής Παραγωγής του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) − Ν.Π.Ι.Δ.», οι ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Έχοντας υπόψη:

(...) 4. Την υπ’ αριθμ. 92/9.4.2009 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ, με την οποία εισηγείται την κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική κάλυψη των ζημιών (απώλειας παραγωγής και ποιοτικής υποβάθμισή της) έτους 2008, από δυσμενείς καιρικές συνθήκες και εντομολογικές και φυτοπαθολογικές προσβολές των παρακάτω καλλιεργειών:

α) Της καλοκαιρινής πατάτας (έκτασης 3500 περίπου στρεμμάτων), στις Κοινότητες Ορεινής και Άνω Βροντούς, του νομού Σερρών από εντομολογικές και φυτοπαθολογικές προσβολές.

β) Των οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου στην Περιφέρεια Κρήτης και της κορινθιακής σταφίδας στους νομούς της Πελοποννήσου και στους νομούς Ζακύνθου και Κεφαλληνίας, από δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ξηρασία, λόγω παρατεταμένης ανομβρίας, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες της καλλιεργητικής περιόδου του 2008).

γ) Των πορτοκαλιών και μανταρινιών στους νομούς Αργολίδας και Λακωνίας, από δυσμενείς καιρικές συνθήκες (συνεχείς βροχοπτώσεις του φθινοπώρου του 2008, που συνεχίστηκαν και τον χειμώνα του 2009, σε συνδυασμό με τις υψηλές ατμοσφαιρικές υγρασίες της ίδιας χρονικής περιόδου).

(...) 6. α) Τις εντομολογικές και φυτοπαθολογικές προσβολές που προκάλεσαν ζημιά στην παραγωγή των καλλιεργειών της καλοκαιρινής πατάτας έτους 2008 στις Κοινότητες Ορεινής και Άνω Βροντούς, του νομού Σερρών, β) Τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ξηρασία, λόγω παρατεταμένης ανομβρίας, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες της καλλιεργητικής περιόδου του 2008), που προκάλεσαν ζημιά στην παραγωγή των καλλιεργειών των οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου στην Περιφέρεια Κρήτης και των καλλιεργειών της κορινθιακής σταφίδας στους νομούς της Πελοποννήσου και στους νομούς Ζακύνθου και Κεφαλληνίας.

γ) Τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (συνεχείς βροχοπτώσεις του φθινοπώρου του 2008, που συνεχίστηκαν και το χειμώνα του 2009, σε συνδυασμό με τις υψηλές ατμοσφαιρικές υγρασίες της ίδιας χρονικής περιόδου, διάφορες φυτοπαθολογικές προσβολές), που προκάλεσαν ζημιά στην παραγωγή των καλλιεργειών των πορτοκαλιών και μανταρινιών στους νομούς Αργολίδας και Λακωνίας.

Αποφασίζουμε:

Την κατ’ εξαίρεση και μόνον για την καλλιεργητική περίοδο 2008 ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΛΓΑ των ζημιών (απώλειας παραγωγής και ποιοτικής υποβάθμισής της) των παρακάτω καλλιεργειών:

α) Της καλοκαιρινής πατάτας στις Κοινότητες Ορεινής και Άνω Βροντούς, του νομού Σερρών, από εντομολογικές και φυτοπαθολογικές προσβολές έτους 2008.

β) Των οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου στην Περιφέρεια Κρήτης και της κορινθιακής σταφίδας στους νομούς της Πελοποννήσου και στους νομούς Ζακύνθου και Κεφαλληνίας, από δυσμενείς καιρικές συνθήκες του έτους 2008 (ξηρασία, λόγω παρατεταμένης ανομβρίας, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες της καλλιεργητικής περιόδου του 2008).

γ) Των πορτοκαλιών και μανταρινιών στους νομούς Αργολίδας και Λακωνίας, από δυσμενείς καιρικές συνθήκες του έτους 2008 (συνεχείς βροχοπτώσεις του φθινοπώρου του 2008, που συνεχίστηκαν και το χειμώνα του 2009, σε συνδυασμό με τις υψηλές ατμοσφαιρικέςυγρασίες της ίδιας χρονικής περιόδου) καθώς και απόδιάφορες φυτοπαθολογικές προσβολές.

2. Η δαπάνη που θα προκληθεί από την εφαρμογήτης απόφασης αυτής, σε βάρος του προϋπολογισμούτου ΕΛΓΑ, θα ανέλθει κατ’ ανώτατο όριο στο ποσό των δεκαέξι εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (16.500.000) και θα καλυφθεί από δάνειο που θα συνάψει ο ΕΛΓΑ με Τράπεζες, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

3. Με αποφάσεις του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ καθορίζεται κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή της απόφασης αυτής.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα 15 Μαΐου 2009

agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: