Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Μεγάλοι Έλληνες και μεγάλοι ανίδεοι

"Εύγε σου χορηγέ. Βρήκες τρόπο να κάνεις την περιφρονημένη αυτή θέση, τιμητική."
Απάντηση αρχαίου Σπαρτιάτη όταν τον τοποθέτησαν στα πίσω καθίσματα μιας αίθουσας.


Κάπως έτσι θα απαντούσαν οι Αρχαίοι Σπαρτιάτες βλέποντας όχι μόνο τα αποτελέσματα για τους δέκα μεγάλους Έλληνες του ΣΚΑΙ αλλά και τις υποψήφιες συμμετοχές.
Από την άλλη θα αισθάνονταν δικαιωμένοι αφού ο ξεπεσμένος πολιτισμός των πνευματικά νεόπλουτων και οικονομικά νεόπτωχων νεοραγιάδων δεν τους υπολόγισε καν.
Και εγώ αισθάνομαι ανακουφισμένος ως Λάκων αφού γλυτώσαμε να επαινεθούμε από ασήμαντους.
Την Σπάρτη την τίμησε ολόκληρος ο αρχαίος κόσμος και μάλιστα οι πλέον σημαντικές του μορφές.
Ας δούμε λοιπόν ποιος ήταν ο μεγαλύτερος Έλληνας όλων των εποχών με βάση τον σπουδαιότερο πολιτισμό που γέννησε η ανθρωπότητα, τον αρχαιοελληνικό και μάλιστα με βάση τους μεγαλύτερους εκπροσώπους τους.
"Ο Λυκούργος όχι γράμματα και λόγους αλλά μια πραγματικά αμίμητη πολιτεία έφερε στο φως αποδεικνύοντας σε όλους όσους θεωρούσαν τη φιλοσοφική αντίληψη ανύπαρκτη ότι μια ολόκληρη πόλη μπορούσε να φιλοσοφήσει. Για αυτό δίκαια ξεπέρασε σε δόξα όλους τους Έλληνες που έζησαν ποτέ."

Λυκούργος. Νομοθέτης και βασιλιάς της Σπάρτης. Ο ιδρυτής των Ολυμπιακών αγώνων. Δημιούργησε το μακροβιότερο (και αναλλοίωτο πολίτευμα) όλων των εποχών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Σπάρτη κατέρρευσε όταν άρχισε να καταργεί και τους Νόμους του έπειτα από 600 χρόνια. Έγινε τόσο ανώτερος άνθρωπος ώστε περιφρόνησε τη βασιλεία και πέθανε εθελοντικά από ασιτία για να δείξει στους συμπολίτες του ότι όπως και η ζωή έτσι και ο θάνατος πρέπει να είναι πράξη με πολιτική σημασία. Σήμερα λέξεις όπως παιδεία, αγωγή και οργανωμένη πολιτεία είναι δικές τους εφευρέσεις. Από όλο τον αρχαίο κόσμο και από τους σπουδαιότερους φιλόσοφους αναγνωριζόταν ως ο μεγαλύτερος άνθρωπος που έζησε ποτέ. Ευτυχώς το όνομα του δεν μολύνθηκε από τους νεοέλληνες.

Όλα αυτά μας τα αναφέρει ο Πλούταρχος σε σύγκριση του Λυκούργου με τον Πλάτωνα, τον Ζήνων και τον Διογένη. Τις αντιλήψεις του Λυκούργου χρησιμοποίησαν όλοι οι μεγάλοι φιλόσοφοι όπως ο Πλάτων στην πολιτεία του. Η διαφορά βεβαίως ήταν ότι όλοι αυτοί άφησαν λόγια και όχι έργα...
Και ποιος ήταν ο Πλούταρχος; Ο ιεροφάντης του ιερού των Δελφών.
Και ο Αριστοτέλης αναφέρει πως ο Λυκούργος έλαβε στη Σπάρτη λιγότερες τιμές από όσες του άρμοζαν. Να αναφέρουμε βέβαια πως του Λυκούργου στη Σπάρτη του είχαν αφιερώσει ιερό στο οποίο κάθε χρόνο του θυσίαζαν με τιμές Θεού...
Τόσο μεγάλος ήταν ο Λυκούργος ώστε ακόμα και οι τιμές σαν σε Θεό ήταν λίγες με βάση το φιλόσοφο Αριστοτέλη.
Άλλο βέβαια φιλόσοφος Αριστοτέλης και άλλο νεοέλληνας ο οποίος το Λυκούργο απλώς τον έχει ακουστά.
Πρόκειται για τον ίδιο ξεπεσμένο ηθικά, πολιτιστικά και πολιτισμικά λαό ο οποίος στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας δεν έβαλε καν τη Σπάρτη. Και ποια ήταν η Σπάρτη; Η πόλη με τους περισσότερους Ολυμπιονίκες. Και ποιος ήταν ο Λυκούργος; Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ.
ΑΛΛΟ ΒΕΒΑΙΑ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΑΥΤΟΙ ΤΗΣ ΝΤΟΠΑΣ, ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΝΟΜΑΣ.
Διαβάστε περισσότερα για το άρθρο ΕΔΩ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Λυκούργος δεν περίμενε κανείς να είναι μεταξύ των δέκα πρώτων, αφού η προπαγάνδα του 20ου αιώνα έχει ταυτίσει τη Σπάρτη με τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και την Αθήνα με τα δημοκρατικά. Στην αρχαιότητα δεν ήταν όμως έτσι τα πράγματα, αλλά αυτό είναι μια άλλη, μεγάλη συζήτηση. Σκέφτηκε όμως κανείς νεοέλληνας μήπως θα έπρεπε να βρίσκεται μεταξύ των δέκα σημαντικότερων ελλήνων ο Λεωνίδας; Τόσο ασήμαντο είναι για το νεοέλληνα το να θέτει κανείς την ελευθερία πάνω από τη ζωή του;
Κατά τα άλλα, αναμενόμενο να εκλεγεί ο Αλέξανδρος ως ο σημαντικότερος έλληνας (αν θέλετε και για πολιτικούς λόγους), αναμενόμενη η επιλογή του Κολοκοτρώνη, του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα, ακόμα και του Καραμανλή (η επιλογή του να μας εντάξει στην ΕΟΚ, μεταξύ των ισχυρών της ευρώπης και όχι των πεινασμένων τριτοκοσμικών είναι η κορυφαία στιγμή της ιστορίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους), αλλά δεν καταλαβαίνω πώς διάβολο βρέθηκαν μεταξύ των δέκα σημαντικότερων ελλήνων ο Καποδίστριας, ο Βενιζέλος και ο Περικλής. Ο Καποδίστριας είναι αν μη τι άλλο αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, ο Βενιζέλος με το μεγαλοϊδεατισμό του συρρίκνωσε τον ελληνισμό (άσχετα αν το εθνικό έγκλημα που διέπραξε το χρέωσε τελικά στους πολιτικούς του αντιπάλους) και ο Περικλής οδήγησε την πατρίδα του, την Αθήνα, σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο ο οποίος τελικά την κατέστρεψε. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο επιφανειακή γνώση της ιστορίας έχουν οι νεοέλληνες.
Αναμφισβήτητα ο σημαντικότερος έλληνας όλων των εποχών υπήρξε ο Αριστοτέλης, απλούστατα για το λόγο ότι έστω και άθελά του και με τη βοήθεια της Καθολικής Εκκλησίας σταμάτησε την επιστημονική έρευνα για περίπου 1500 χρόνια. Γνωστή η έκρφαση ipse dixit... Οτιδήποτε είχε πει ο Αριστοτέλης αποτελούσε δεδομένο, άσχετα αν ήταν σωστό ή λάθος.
Όπως και νά'χει το πράγμα, το ΣΚΑΪ θα βγάλει αρκετό χρήμα από τις εκπομπές και τα βιβλία. Όπερ είναι και το ζητούμενο της υπόθεσης, το χρήμα.

Λακων είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε ότι και να πει η προπαγάνδα ένα καθεστώς απολυταρχικό δεν μπορεί να διατηρηθεί για 600 έτη. Ποτέ σε απολυταρχικά καθεστώτα οι άνθρωποι δεν θυσιάζονται έτσι για την πατρίδα τους όπως έκαναν οι Σπαρτιάτες.
Προσπάθησαν και άλλοι όπως ο Μαρξ να μιμηθούν το Λυκούργο αλλά τα απολυταρχικά καθεστώτα τους διαλύθηκαν σε λίγα χρόνια...
Ακόμα τρέχει ο Μαρξ...
Όσον αφορά την Αθηναϊκή Δημοκρατία να πω τα εξής:
Επί δημοκρατίας οι Αθηναίοι φέρονται ύπουλα στους Δωριείς χτίζοντας κρυφά τα Μακρά Τείχη...
Επί δημοκρατίας οι Αθηναίοι κυριαρχούν στη Σάμο και γενικότερα στο Αιγαίο με το στόλο τους και επιβάλλουν δυσβάστακτους φόρους.
Επί δημοκρατίας οι Αθηναίοι επιτίθενται στις Συρακούσες.
Επί δημοκρατίας θανατώνεται ο φιλόσοφος Σωκράτης.
Στα τέλη του πέμπτου αιώνα διώκονται οι πνευματικοί άνθρωποι για τις ιδέες τους μεταξύ των οποίων οι Αναξαγόρας, Διαγόρας και Πρωταγόρας.
Η "δημοκρατία" αυτή ξεκίνησε από τα λατομεία της Πεντέλης για την κατασκευή του Παρθενώνα και κατέληξε στα Λατομεία των Συρακουσών με τους Αθηναίους να σαπίζουν ως αιχμάλωτοι.
Το πρόβλημα μου δεν είναι ο Καραμανλής. Λογική υποψηφιότητα αλλά όχι πάνω από το Λεωνίδα.
Εδώ στους υποψήφιους μεγάλους Έλληνες έβαλαν τον Φλωράκη!!
Έλεος επιτέλους...
Με βάση την ίδια λογική στους Μεγάλους Έλληνες πρέπει να βάλουμε και τον Κατσαρέα.
Τέλος συμφωνώ απόλυτα μαζί σου σε όλα όσα λες και ειδικά για το Βενιζέλο. Ο άνθρωπος ο οποίος ευθύνεται για τη μεγαλύτερη καταστροφή του Ελληνισμού όλων των εποχών. (Για αυτό και τον αποθεώνουν.)
Τελειώνοντας να υπενθυμίσω ότι σήμερα λέμε πως το Λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν και όχι το Αθηναίζειν.
Στην αρχαιότητα το συμπλήρωναν λέγοντας πως "το φιλοσοφείν παρά το φιλογυμναστείν εστί Λακωνίζειν".
Αυτά από τους πραγματικά μεγάλους Έλληνες. Οι σύγχρονοι ας λένε τα δικά τους.
Πολύ φοβάμαι πάντως πως ίσως να είναι και κάτι περισσότερο από το χρήμα ή όχι μόνο αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Αναφορικά με τη δημοκρατία και την ταύτισή της με την Αθήνα στη συνείδηση του νεοέλληνα, να μην ξεχνάμε την εκστρατεία των σπαρτιατών για την εγκαθίδρυση δημοκρατικών καθεστώτων σε πόλεις όπου κυριαρχούσαν τύρρανοι με τις ευλογίες του Μεγάλου Βασιλέως των Περσών. Οι σπαρτιάτες, διαισθανόμενοι την αυξανόμενη περσική απειλή χρησιμοποίησαν τα δημοκρατικά καθεστώτα ως μια μορφή αντιπερσικού συνασπισμού. Στα πλαίσια αυτής της εκστρατείας εγκαθιδρύθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα η δημοκρατία. Η Σπάρτη απώλεσε τον τίτλο της προστάτιδος της δημοκρατίας πολύ αργότερα, κατά τη διάρκεια του πελοποννησιακού πολέμου.

JOBASk είπε...

I share fully the views of points expressed by the two followers above.Certainly the Lycourgos legislation scheem was a revolution
in those times and rightly became the equivalent for the newest world.Also Leonidas with his 300 immortals was the iron fence which delayed Persians plans,unorganized their army and destroyed a big part of it.Leonidas with his resintance kept FREE the old known world at those times.However achient Sparta used to act solely by herself ignoring mostly the others and especially the ATHINA CITY.This view might affected negatively the today historic team who excluded Spartans great people of the certain election aiming to avoid spreading out a Local Nationalism.However the two aforementioned men will be always in the mind and heart of all the world for their certain actions and status which assisted really the World till today.