Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΤΑ- ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Σε συνέχεια του Δελτίου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την περιβαλλοντική προστασία του ποταμού Ευρώτα, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ορισμένα θέματα που μας αφορούν:
Όπως είναι γνωστό σύμφωνα με το νέο νόμο 3199/03 για την «Προστασία και διαχείριση των υδάτων – εναρμόνιση με την οδηγία 2000/60/ΕΚ» οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις δεν έχουν καμία θεσμική αρμοδιότητα επί του θέματος της διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Παρόλα αυτά συναισθανόμενοι τη σημασία που έχουν η προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα και η διαχείριση των υδάτων ειδικότερα, για την αειφόρο ανάπτυξη του νομού και αφουγκραζόμενοι τη δηλωμένη ανάγκη της λακωνικής κοινωνίας για την προστασία και ανάδειξη του ιστορικού ποταμού Ευρώτα ήδη από το 2005 με πρωτοβουλία της Ν.Α. Λακωνίας υλοποιούμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την «προστασία του Ευρώτα – EnviFriendly» στο Πρόγραμμα LIFE – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Άλλωστε και το ερώτημα του Ευροβουλευτή κ. Παπαδημούλη από το οποίο πηγάζει και το Δελτίο Τύπου του Σύριζα στηρίζεται πάνω στα δεδομένα του συγκεκριμένου προγράμματος.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με:
το Πολυτεχνείο Κρήτης-Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος
το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, ΕΛΚΕΘΕ
την Αναπτυξιακή Λακωνίας, ΑΝΕΛ
το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, ΕΚΚΕ
τους παραποτάμιους Δήμους του Νομού Λακωνίας

Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται σε 2.193.875,00 €. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 40 προτάσεις που υποβλήθηκαν από την Ελλάδα το 2005 εγκρίθηκαν μόνο 4, ανάμεσά τους και η δική μας.
Με το έργο αυτό που η υλοποίησή του ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου του 2005 και ολοκληρώνεται φέτος το Μάιο εγκαταστάθηκε ένα πυκνό δίκτυο οργάνων και εκπονήθηκε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης όλων των κλιματικών, υδρολογικών, χημικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων της λεκάνης απορροής του Ευρώτα. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος αναπτύχτηκαν καινοτόμες τεχνολογίες και έγινε επίδειξη «εργαλειοθήκης» τεχνολογιών αποκατάστασης φιλικών προς το περιβάλλον για την αποκατάσταση της ποιότητας των υδάτων του Ευρώτα, και της παράκτιας ζώνης του. Οι στόχοι του έργου αυτού συμπίπτουν με τους στόχους της Πολιτικής Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά με τα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας.
Εκτός των άλλων, το πρόγραμμα κατέληξε από επιστημονική άποψη σε μία συγκεκριμένη σειρά περιβαλλοντικών μέτρων (έγκυρη και αξιόπιστη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η εκπόνηση του σχεδίου διαχείρισης από την Περιφέρεια) που θα πρέπει να εφαρμοστούν στη λεκάνη απορροής.
Τα μέτρα αυτά θα πρέπει τώρα να μεταφραστούν σε κανονιστικές αποφάσεις και θεσμικά μέτρα από το ΥΠΕΧΩΔΕ και την Περιφέρεια (λόγω αρμοδιότητας) ώστε να εφαρμοστούν στη λεκάνη απορροής για την αντιστροφή της ποιοτικής υποβάθμισης τμημάτων του Ευρώτα στο χρονικό πλαίσιο που ορίζει η Ε.Ε. (ως το 2015).
Επίσης το Πρόγραμμα έδωσε όλα τα απαραίτητα στοιχεία και το έναυσμα για μια σειρά παράπλευρων μελετών της λεκάνης απορροής του Ευρώτα όπως το Σχέδιο αντιμετώπισης πλημμυρικών κινδύνων στο Νομό Λακωνίας, το ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης Ξηρασίας, το σχέδιο αποκατάστασης πυρόπληκτων περιοχών κ.α.
Ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου του προγράμματος τον Μάιο του 2009, προγραμματίζεται Διεθνές Συνέδριο για την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών Πόρων και Περιβαλλοντικά Μέτρα» την Δευτέρα 25 Μαϊου 2009. Επίσης σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος πραγματοποιήθηκε διάχυση όλων των αποτελεσμάτων και των σωστών πρακτικών του με σειρά συναντήσεων με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, (θεσμικούς φορείς, ενδιαφερόμενους πολίτες κ.λ.π.) σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο. Αν είχατε συμμετάσχει σε αυτές θα μπορούσατε και να βοηθήσετε αλλά και μια σειρά ζητήματα που βάζετε να σας είχαν διαλευκανθεί.
Σημειώνεται ότι το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. αναγνωρίζοντας τη λεπτομερή και επιστημονικά άρτια εργασία που έχει εκπονηθεί επέλεξε τη λεκάνη απορροής του Ευρώτα ως πιλοτική λεκάνη εφαρμογής της Οδηγίας – Πλαίσιο για τα ύδατα της Ε.Ε.
Το Ιούνιο του 2008 πραγματοποιήθηκε στη Σπάρτη η ετήσια πανευρωπαϊκή συνάντηση των εκπροσώπων όλων των λεκανών απορροής στα πλαίσια της οποίας έγινε η παρουσίαση της εργαλειοθήκης των δράσεων που εφαρμόζονται πιλοτικά και προτείνονται για τον ποταμό Ευρώτα και η οποία σχολιάστηκε θετικά από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η Ν.Α. Λακωνίας θέλοντας να συνεχίσει την προσπάθειά της πάνω στη μελέτη και κατανόηση όλων των υδρολογικών, εδαφολογικών, οικολογικών κλπ. παραμέτρων που συνθέτουν το περιβάλλον της Λεκάνης Απορροής του Ευρώτα αλλά και την προστασία αυτής, συμμετέχει μαζί με Ελληνικούς και Ευρωπαϊκούς ερευνητικούς φορείς και Πανεπιστήμια στο πρόγραμμα MIRAGE (Διαχείριση ποταμών διαλείπουσας ροής της Μεσογείου) το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2011.
Τέλος οι Υπηρεσίες της Ν.Α. Λακωνίας, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους και τηρώντας την κείμενη νομοθεσία, παρακολουθούν και επεμβαίνουν όπου αυτό απαιτείται.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: