Ημερίδα με θέμα “το μελάνωμα” διοργάνωσε, επιτυχώς, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Σκάλας σε συνεργασία με το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας, στο πλαίσιο προληπτικής ιατρικής και κοινωνικής προσφοράς προς τους δημότες.
Έτσι, το Σάββατο 30 Μαΐου 2009 από τις 9.30΄ το πρωί έως και τη 1 το μεσημέρι διεξήχθησαν στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου, ομιλίες σχετικά με τα αίτια, την πρόληψη και την αντιμετώπιση του μελανώματος, από ειδικευμένους ιατρούς του νοσοκομείου ¨ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ¨.
Εισηγητές, ειδικότερα, ήταν οι ιατροί Δημήτριος Αλεξάκης, διευθυντής τμήματος πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής και Ουρανία Καστανά, επιμελήτρια του τμήματος πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής και υπεύθυνη του ιατρείου μελανώματος.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο δήμαρχος Σκάλας, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος και τα μέλη της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης, δημοτικοί σύμβουλοι, ιατροί του Δήμου Σκάλας και πλήθος πολιτών.
Μετά το πέρας των ομιλιών οι δημότες είχαν την ευκαιρία να εξεταστούν από τους ειδικευμένους ιατρούς και να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους.
Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Σκάλας, συνεχίζει την αξιόλογη προσπάθεια δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον κρίσιμο τομέα της υγείας και της πρόληψης.
Με εκτίμηση
Γραφείο Τύπου ΚΔΕΣ
2 σχόλια:
Ένα φάρμακο που μπορεί να αντιμετωπίσει την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος στην πιο προχωρημένη της μορφή επινόησε διεθνής ομάδα επιστημόνων. Το φάρμακο δοκιμάστηκε ήδη σε μικρό αριθμό ασθενών και φαίνεται πως είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.
Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί τονίζουν πως είναι πολύ καλύτερα να λαμβάνουμε μέτρα πρόληψης και να ελέγχουμε συχνά το δέρμα μας, ώστε αν τυχόν εμφανίσουμε κάτι ύποπτο, να το εντοπίσουμε εγκαίρως.
Τα κρούσματα κακοήθους μελανώματος αυξάνονται ραγδαία στη Δύση, κυρίως λόγω της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο.
Το πειραματικό φάρμακο, που λέγεται PLX4031 (R7204), μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμο για πολλούς πάσχοντες από μεταστατικό μελάνωμα, βοηθώντας τους να ζήσουν περισσότερο καιρό με τη νόσο τους υπό έλεγχο, είπαν οι επιστήμονες στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) που διεξάγεται στο Ορλάντο, της Φλόριντα.
Το PLX4031 δρα εντοπίζοντας και καταστρέφοντας τα καρκινικά κύτταρα που φέρουν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη (λέγεται BRAF), η οποία υπάρχει στο 60% των μελανωμάτων.
Η καταστροφή των καρκινικών κυττάρων όχι μόνον συρρικνώνει τον καρκίνο στο δέρμα, αλλά επιβραδύνει και την εξάπλωσή του.
Αν και υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες θεραπείες για το μεταστατικό μελάνωμα, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής των ασθενών, δεν παρατείνουν ιδιαίτερα τη ζωή. Στην πραγματικότητα, μικρό μόνο ποσοστό των ασθενών με μεταστάσεις κατορθώνει να επιζήσει περισσότερο από λίγα χρόνια.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες αναζητούν νέες θεραπείες για τη νόσο.
Τα πρώτα ευρήματα
Στην πρώτη δοκιμή του φαρμάκου σε 16 ασθενείς με μελάνωμα με θετικό-BRAF, περισσότεροι από τους μισούς είδους την έκταση του καρκίνου τους να μειώνεται κατά τουλάχιστον 30%.
Επιπλέον, όσοι είχαν πάρει το πειραματικό φάρμακο, πέρασαν 6 μήνες κατά μέσον όρο δίχως να επιδεινωθεί η ασθένειά τους. Περισσότεροι από τους μισούς εξάλλου είδαν σημαντική συρρίκνωση των όγκων τους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν όγκοι στο ήπαρ, στους πνεύμονες και στα οστά.
Οι παρασκευάστριες εταιρείες του φαρμάκου είπαν στους συνέδρους πως ήδη προγραμματίζουν μεγαλύτερες μελέτες για να ελέγξουν περαιτέρω την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, καθώς και για να βρουν ποια είναι η καλύτερη δόση για τους ασθενείς.
Προσπαθούν επίσης να επινοήσουν μια διαγνωστική εξέταση που θα δείχνει εύκολα εάν ένας ασθενής έχει μελάνωμα με θετικό-BRAF ή άλλη μορφή της νόσου.
Μην αμελείτε τις ελιές
Οι ειδικοί τονίζουν πως ενώ το μελάνωμα δύσκολα αντιμετωπίζεται όταν είναι μεταστατικό, στα αρχικά του στάδια η αντιμετώπιση είναι πολύ καλύτερη.
Γι’ αυτό και πρέπει να ελέγχουμε τακτικά τις ελιές στο σώμα μας και γενικότερα το δέρμα μας, ώστε να αντιληφθούμε εγκαίρως οποιαδήποτε αλλαγή και να πάμε αμέσως στον γιατρό.
Απαραίτητο είναι ακόμα να αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία – όχι μόνο του ηλίου αλλά και των σολάριουμ – καθώς η υπερέκθεση αυτή αποτελεί κύρια αιτία μελανώματος.
Το κακόηθες μελάνωμα αποτελεί λιγότερο από το 5% των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος, αλλά ευθύνεται για το 79% των θανάτων από δερματικό καρκίνο, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS).
Η μέση ηλικία των ασθενών είναι 45-55 ετών, αν και το 25% των κρουσμάτων καταγράφεται σε άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών. Στην πραγματικότητα, αποτελεί τον δεύτερο πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες ηλικίας 20-35 ετών και την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες ηλικίας 25-30 ετών.
Κρούσματα και παράγοντες κινδύνου
Κάθε άνθρωπος έχει περίπου 2 στις 100 πιθανότητες να αναπτύξει μελάνωμα κάποια στιγμή στη ζωή του. Όσοι όμως έχουν ανοικτόχρωμο δέρμα, μαλλιά και μάτια, οι άντρες, όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου και όσοι παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μελανώματος.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κάθε χρόνο καταγράφονται σε όλο τον κόσμο 132.000 κρούσματα κακοήθους μελανώματος, ενώ ακόμα 2 εκατομμύρια άνθρωποι παρουσιάζουν ετησίως άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος.
Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι περίπου ο ένας στους τρεις καρκίνους που ανιχνεύονται ετησίως, είναι καρκίνοι του δέρματος – και η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αποτελεί την σημαντικότερη αιτία τους.
Από τα κρούσματα, τα περίπου 50.000 καταγράφονται στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται πως 400 άνθρωποι μαθαίνουν κάθε χρόνο ότι έχουν μελάνωμα.
Δημοσίευση σχολίου