Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Σήμερα 4-06-2009 ξεκίνησαν οι εργασίες δενδροφύτευσης στο κήπο του Ιπποκράτη.

Ο κήπος του Ιπποκράτη, εκτείνεται σε έκταση 7 στρεμμάτων που βρίσκεται στην είσοδο της Σκάλας από τη Σπάρτη. Θα είναι ένα κόσμημα στην είσοδο της πόλης μας, και οι επισκέπτες του θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν γενικά για τη φιλοσοφική στάση του Ιπποκράτη, αλλά και ειδικότερα για τα βότανα που χρησιμοποιούσε ο «Πατέρας της Ιατρικής».

Ο «κήπος του Ιπποκράτη», στην τελική του μορφή θα περιέχει τα περισσότερα από τα 256 είδη φυτών που αναφέρονται στα χειρόγραφα του Ιπποκράτη και τα οποία χρησιμοποιούσε στην εξάσκηση της ιατρικής του.

Oι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν στα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια, θαυμάζοντας τα θεραπευτικά βότανα. Πέρα από τη σήμανση που υπάρχει σε κάθε φυτό και πληροφορεί το κοινό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες,από αυτά τα φυτά-βότανα χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα με παρόμοιες ενδείξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ιτιά δίνει ουσιαστικά την πρώτη ύλη για την πολύ γνωστή ασπιρίνη, το βαλσαμέλαιο από το υπέρικο (βαλσαμόχορτο) είναι ένα ήπιο αντικαταθλιπτικό, όπως και ο μανδραγόρας, το δίκταμο έχει επουλωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και αξίζει να σημειωθεί ότι αναφέρεται ήδη στη γραμμική Β’ σε πλακάκια της Κνωσού. Μάλιστα το δίκταμο είναι το πρώτο φαρμακευτικό φυτό που εξάγεται από την Ευρώπη στην Αίγυπτο για ιατρικούς σκοπούς.


Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη γνώση φαρμακευτικών φυτών, ακριβώς χάρη στην έρευνα-παρατήρηση Ιπποκράτη, αλλά και των «μαθητών» του, Γαληνό και Διοσκουρίδη, ενώ ακόμα και σήμερα δεν έχουν μελετηθεί όλες οι γνώσεις των αρχαίων αυτών δασκάλων γύρω από τις ευεργετικές ιδιότητες των φυτών.


Ο κήπος του Ιπποκράτη στη Σκάλα ήταν ένα όραμα του Δημάρχου και Ιατρού Γρυπιώτη Γιάννη που γίνεται πραγματικότητα

Επίσης σε αυτή την προσπάθεια συντέλεσε και η χορηγία της τράπεζας Eurobank EFG και την ευχαριστούμε για την προσφορά της στο δήμο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: