Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

ΛΟΓΓΑΡΙ 2009

2009-07-21____2009_P7200001_2(το έργο σου θα μείνει μες το φως,

γιατί μέσα στο φως και με το φως

έχτισες τις ημέρες σου)

Είναι τα λόγια ευγνωμοσύνης, αγάπης και συγκίνησης των κατοίκων του Λογγαρίου στο Νομάρχη Λακωνίας Κωνσταντίνο Φούρκα που αποτυπώνονται στην μαρμάρινη πινακίδα των εγκαινίων του δρόμου πρόσβασης προς τον ομώνυμο οικισμό.

Το Λογγάρι βρίσκεται στο νοτιότερο ορεινό τμήμα της κορυφογραμμής της Κουλοχέρας σε υψόμετρο 485 μέτρων. Ανήκει στο Δήμο Ζάρακα.

Το Λογγάρι μέχρι σήμερα ήταν μία νεκρή πολιτεία, λόγω της μετανάστευσης των τελευταίων του κατοίκων τη δεκαετία του 80 στις γύρω περιοχές. Ο τελευταίος που το εγκατέλειψε ήταν ο Αναστάσιος Καπελέρης του Ηλία και η σύζυγός του Μαρίκα.

Σε αυτή τη νεκρή όμως πολιτεία εξακολουθούν και υπάρχουν σημάδια ζωής που δεν είναι άλλα από τα περίφημα πετρόχτιστα ζαρακίτικα σπίτια είκοσι τρία (23) τον αριθμό που ακόμα αντέχουν στη φθορά του χρόνου.

Εξ΄ άλλου πολλοί βοσκοί παρά τις αντιξοότητες ανέβαζαν τα κοπάδια τους για βοσκή.

Η αγάπη των Λογγαριτών για το τόπο τους ποτέ δεν έσβησε και κάθε χρόνο κατά δεκάδες συγκεντρώνονταν στις 20 Ιουλίου στην ομώνυμη εκκλησία του Αη- Λιά τιμώντας τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν εδώ και χρόνια ήταν ο δρόμος πρόσβασης στον οικισμό. Οι κάτοικοι είχαν γίνει αποδέκτες υποσχέσεων οι οποίες όμως ποτέ δεν υλιποιήθηκαν.

Ο Νομάρχης Λακωνίας Κωνσταντίνος Φούρκας, αφουγκραζομενος την αγωνία, την αγάπη, αλλά και την ψυχή των Λογγαριτών στάθηκε δίπλα τους στην προσπάθειά τους να υλοποιήσουν το όνειρο ζωής τους, που ήταν να φτιαχτεί επιτέλους ο δρόμος. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση χρηματοδότησε το έργο και έτσι χθες ημέρα εορτής του Προφήτη Ηλία με πρωτοβουλία του Συλλόγου Λογγαριτών και της προέδρου του Καλλιόπης Καπελέρη πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του δρόμου.

Στη χθεσινή τελετή παρευρέθησαν επίσης η Δήμαρχος Ζάρακα Παναγιώτα Πριφτάκη, αρωγός και αυτή στις μακροχρόνιες προσπάθειες των Λογγαριτών, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Σταματική Μπελεγρήα & Νικόλαος Μηλιάκος και πάρα πολύ κόσμος.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι τη λειτουργία τέλεσε ο εφημέριος Γέρακα π. Αθανάσιος Χριστοφοράκης ενώ ψάλτης εδώ και πολλά χρόνια είναι ο εννενηντάχρονος σήμερα Ιωάννης Γεωργακόπουλος του Παντελή.

Το Λογγάρι χάρι στην αγάπη των Λογγαριτών και το ενδιαφέρον του Νομάρχη Λακωνίας Λακωνίας Κωνσταντίνου Φούρκα και παρά τα εμπόδια που κάποιοι προσπάθησαν να βάλουν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου θα αρχίσει σιγά-σιγά να παίρνει ζωή.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
http://leimonitis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: