Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΦΥΡΑ ΕΥΡΩΤΑ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ

Τρεις μήνες μετά τη συνάντηση του Νομάρχη Λακωνίας Κωνσταντίνου Φούρκα επισκέφθηκε με τον Πρόεδρο του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών τ. Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη στον οποίο και είχε θέσει το θέμα ένταξης και χρηματοδότησης νέας Γέφυρας στον Ευρώτα στην έξοδο της Σκάλας από το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, οι εξελίξεις είναι θετικές.

Άλλος ένας γόρδιος δεσμός, σε θέματα υποδομών, όπως όλα δείχνουν λύνεται.

Σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών, ο κος Μολυβιάτης ενημέρωσε τον κο Φούρκα, ότι, ελήφθη η απόφαση έγκρισης χρηματοδότησης της νέας Γέφυρας του Ευρώτα και ασφαλτόστρωσης των παραευρώτιων δρόμων μεταξύ των δύο γεφυρών , που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου, από πόρους του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, με το ποσό των 2.500.000,00€.

Με τον τρόπο αντιμετωπίζεται από την ελληνική πολιτεία ένα σημαντικότατο πρόβλημα που επιδεινώθηκε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

Η μεταλλική γέφυρα του Ποταμού Ευρώτα στην έξοδο της Σκάλας είναι κατασκευής του 19ου αιώνα.

Αποτελεί, δε, το μοναδικό σημείο προσπέλασης επιβατηγών και βαρέων οχημάτων με προορισμό τη Νοτιοανατολική Λακωνία και σημαντικούς εμπορικούς και τουριστικούς προορισμούς όπως Μολάους, Μονεμβασία και Νεάπολη.

Επιβάλλεται ,δε, η αντικατάσταση της εν λόγω γέφυρας ως ακατάλληλης, λόγω των επικίνδυνων φθορών που παρουσιάζει στον φορέα και τα βάθρα της και της μικρής κλάσης φορτίων που μπορεί να δεχθεί

Έχει υποστεί επιπλέον και ρηγματώσεις στο μεσόβαθρο. Ειδικότερα μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007 τα προβλήματα έχουν οξυνθεί λόγω της μειωμένης συγκράτησης των βρόχινων υδάτων από τις καμένες εκτάσεις της Λεκάνης Απορροής και της αύξησης του όγκου των νερών του Ευρώτα.

Η σπουδαιότητα της γέφυρας έγκειται στο γεγονός ότι μεταξύ άλλων

  • Ο πληθυσμός του τμήματος του νομού που συνδέεται με την Σπάρτη αλλά και με το διοικητικό κέντρο της χώρας, μέσω της γέφυρας, ξεπερνά τις 70.000 και τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός αυτός διπλασιάζεται.
  • Mέσω της γέφυρας αυτής και στη συνέχεια του λιμανιού της Νεάπολης, εξυπηρετείται το νησί των Κυθήρων.
  • Tο 70% της παραγωγής των Λακωνικών Προϊόντων διακινούνται μέσω της γέφυρας του Ευρώτα.
  • Περισσότερο όμως από όλα προέχει η ασφάλεια των πολιτών.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
http://leimonitis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: