Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

ΨΗΦΙΑΚΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λακωνίας στην συνεδρίαση της 10ης Ιουλίου αποφάσισε ομόφωνα την υποβολή πρότασης του έργου «Ψηφιακό Βιωματικό Μουσείο» στο ΕΠ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα) «Ψηφιακή Σύγκλιση».

Η Ν.Α. Λακωνίας, πρόκειται να υποβάλει πρόταση για έγκριση και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ενός καινοτομικού έργου με αντικείμενο την κατασκευή ολοκληρωμένου βιωματικού/ ψηφιακού Μουσείου που θα έχει ως θέμα την ιστορία της Αρχαίας Σπάρτης, καλύπτοντας έτσι το κενό που υπάρχει από την έλλειψη ιστορικών και αρχαιολογικών αξιοθέατων. Παράλληλα η δημιουργία του Ψηφιακού Βιωματικού Μουσείου θα τονώσει την οικονομική και τουριστική δραστηριότητα στο νομό μας.

Η πρόταση θα υποβληθεί στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση.

Το ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΣΠΑΡΤΗΣ έχει σκοπό να μυήσει τους πολίτες σε συγκεκριμένα ιστορικά και πολιτιστικά γεγονότα που αφορούν στην ιστορία της αρχαίας Σπάρτης, συμβάλλοντας αποφασιστικά στο να ζωντανέψουν οι μνήμες για τη συμβολή της αρχαίας Σπάρτης στη δημιουργία και εξέλιξη του Ελληνικού και παγκόσμιου πολιτισμού.

Η πράξη θα έχει ως πρωτεύοντα στόχο τη δημιουργία ενός καινοτομικού μοντέλου διαδραστικής και συνάμα ψηφιακής προσέγγισης συγκεκριμένου πολιτιστικού αποθέματος της Ν.Α. Λακωνίας, βασισμένο στις πλέον καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές, ενώ ένας άλλος στόχος αφορά στην ανάδειξη της επιρροής του προβαλλόμενου πολιτιστικού περιεχομένου στην εθνική και παγκόσμια πολιτιστική σκηνή.

Το Ψηφιακό Μουσείο περιλαμβάνει τη δημιουργία

  1. ενός ψηφιακού βιωματικού μουσείου, το οποίο θα προσφέρει στους πολίτες της Λακωνίας, αλλά και σε όλους τους επισκέπτες της, πολύπλευρη, διαδραστική ξενάγηση σε κτίριο που θα επιλεγεί από τη Ν.Α. Λακωνίας με τη χρήση καινοτόμων ψηφιακών και οπτικοακουστικών τεχνολογιών
  2. ενός μικρότερου και κυρίως πληροφοριακού εικονικού μουσείου στο διαδίκτυο, το οποίο θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το βιωματικό μουσείο έχοντας επιπλέον έντονο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, θα είναι δε ανοιχτό και σε όλους τους πολίτες, εκμεταλλευόμενο τις τεχνολογίες του συναινετικού ιστού

Το έργο θα στηρίζεται κυρίως στις νέες τεχνολογίες και στον ειδικό τρόπο εκθέσεως γεγονότων (story telling) και όχι μόνο στα αυθεντικά εκθέματα, μετατοπίζοντας έτσι το βάρος της λειτουργίας του ψηφιακού/ βιωματικού μουσείου από την εκθεσιακή στην ενημερωτική, εκπαιδευτική και ψυχαγωγική πλευρά. Για το σκοπό αυτό, προβλέπεται η ανάπτυξη διαφόρων ψηφιακών διαδραστικών και εφαρμογών multimedia, όπως και η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και λογισμικού.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας θα επισπεύσει τις διαδικασίες προκειμένου η πρόταση να υποβληθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση». Φοβούμενη, δε, ότι οι εξελίξεις στη δωρεά Γουδέ θα είναι χρονοβόρες, προσφέρει την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Διοικητηρίου για να στεγαστεί το Μουσείο.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

http://leimonitis.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: