Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΥΡΩΤΑΣ

Αγαπητοί Σκαλιωτες-σες είχα τη τύχη σήμερα να βρω ορισμένα τεύχη από την εφημερίδα ΕΥΡΩΤΑΣ.

Εκδότης της εφημερίδας ήταν ο αείμνηστος Ντίνος Σκάλκος, πρόεδρος κοινότητας Σκάλας στα τέλη της δεκαετίας του 70.

Στη Σκάλα υπήρχαν δυο τοπικές εφημερίδες η πρώτη ήταν ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ και εκδότης ήταν ο Γεώργιος Γιαννακάκος οδοντίατρος και πρώην πρόεδρος κοινότητας Σκάλας αρχές του 70 και ο ΕΥΡΩΤΑΣ.

Η εφημερίδα ΕΥΡΩΤΑΣ, κυκλοφόρησε σε δυο περιόδους 1981-83 και από τα μέσα του 85 και δεν γνωρίζω πότε έκλεισε αυτή τη στιγμή.

Ο Ντίνος ο Σκάλκος ήταν ο λαογράφος της Σκάλας ,είχε ασχοληθεί με την ιστορία της Σκάλας και σε ορισμένα τεύχη της εφημερίδας τα είχε δημοσιεύσει, αλλά τα περισσότερα ιστορικά έμειναν στο αρχείο του καθότι η εφημερίδα έκλεισε λόγων οικονομικών δυσκολιών, και προβλημάτων υγείας

Την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν δημοσιογράφοι λαμόγια όπως ορισμένοι σήμερα που βγάζουν μια εφημερίδα και να εκβιάζουν πολιτικούς, τοπικούς παράγοντες επιχειρηματίες κλπ, με σκοπό να τους τα παίρνουν, αλλά ασκούσαν το δημοσιογραφικό τους λειτούργημα, στο να ενημερώνουν τον πολίτη με αξιοπιστία, ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Ντίνος. Ήταν ένας Γολγοθάς για εκείνη την εποχή στο να μπορείς να εκδίδεις μια τοπική εφημερίδα, δεν υπήρχε η τεχνολογία του σήμερα (internet), τα κείμενα ήταν γραμμένα στη γραφομηχανή ή χειρόγραφα και ο Ντίνος τα έκανε σχεδόν μόνος του.

Μετά το κλείσιμο της εφημερίδας κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να ασχοληθεί με την ενημέρωση των Σκαλιωτών και πολύ περισσότερο αυτών που ζούσαν στο εξωτερικό.

Πέρασε μια εικοσαετία χωρίς καμία τοπική ενημέρωση, οι ομογενείς αποκομμένοι από τον ομφάλιο λώρο της ενημέρωσης για το τόπο τους.

Ευτυχώς η σημερινή τεχνολογία και το μεράκι μας και οι αγάπη για τους χωριανούς μας, μας έχει φέρει σε ένα επίπεδο ικανοποιητικό

Η εφημερίδα που δημοσιεύεται σήμερα, η κάθε σελίδα είναι σκαναρισμένη σε δύο μέρη καθότι το σκάνερ έχει δυνατότητες έως Α4 σελίδα, αλλά μετά από μεγάλη προσπάθεια κατάφερα να βγάλω το επιθυμητό αποτέλεσμα .

Το τεύχος που δημοσιεύω είναι του Ιανουαρίου του 1986.

Κάντε κλίκ στην εικόνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: