Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Ψηφιακή χαρτογράφηση αγροτεμαχίων.

Στα λάθη, τις παραλήψεις και την έλλειψη προγραμματισμού όσον αφορά στο θέμα της ψηφιακής χαρτογράφησης για το ΟΣΔΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη και πραγματοποιείται από τις ΕΑΣ της χώρας, αναφέρετε ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, Λεωνίδας Πολυμενάκος. Παράλληλα προτείνει τρόπους προκειμένου η διαδικασία να γίνει πιο απλή και ακριβής, αφού όπως επισημαίνει «αρχή σημαντικών προβλημάτων στον αγροτικό τομέα είναι η απουσία χαρτογραφικών υποβάθρων».

Ειδικότερα ο κ. Λεωνίδας Πολυμενάκος τονίζει ότι:

- Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν αντιμετωπίζεται με την ανάλογη προσοχή με κίνδυνο να μην υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, νέες μετρήσεις με μηχανήματα GPS που θα επανακαθορίσουν τις συντεταγμένες και την έκταση του ελεγχόμενου κτήματος, γίνονται από άτομα που δεν γνωρίζουν καν την χρήση τους.

- Οι ΕΑΣ της χώρας χρησιμοποιούν διαφορετικό τρόπο εντοπισμού και αποτύπωσης των κτημάτων και κάποιες μάλιστα χρεώνουν τους παραγωγούς με παροχή υπηρεσίας

- Στην διαδικασία ψηφιοποίησης δεν λαμβάνονται υπόψη οι χαρτογραφικές αποτυπώσεις των κτημάτων των προηγούμενων χρόνων, με αποτέλεσμα να συμβαίνει ξανά το φαινόμενο κτήματα να δηλώνονται από λάθος σε άλλον από τον νόμιμο κάτοχο. Γίνονται διαρκείς διορθώσεις με αποτέλεσμα πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και λάθη που μπορεί να κοστίσουν σημαντικά στο εισόδημα των θιγόμενων αγροτών. Ο λόγος αυτής της καθυστέρησης είναι πως ζητάτε από ανθρώπους χωρίς επαφή με την προηγμένη τεχνολογία να βρουν σε έναν δορυφορικά αποτυπωμένο χάρτη τις ιδιοκτησίες τους, κάτι που είναι πολύ δύσκολο.

Για να γίνει πιο απλή και ακριβής η διαδικασία – σύμφωνα με τον ίδιο – πρέπει:

- Να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση στους αγρότες σε όλη την Ελλάδα από τις ΕΑΣ όσον αφορά την ψηφιοποίηση και να καθοριστεί με πολιτική παρέμβαση.

- Στο σύστημα πρέπει να μπουν πρώτα στοιχεία κτημάτων από περιοχές που έχουν κτηματολόγιο και υπάρχουν συντεταγμένες από την Κτηματολόγιο ΑΕ

- Στο αμέσως επόμενο στάδιο να περιληφθούν οι περιοχές που υπάρχουν ακριβή και καταγεγραμμένα στοιχεία όπως σε περιοχές με αναδασμό.

- Όλες οι μεταβολές και οι διορθώσεις στο ελαιοκομικό και στο αμπελοοινικό μητρώο μετά το 2006 περιέχουν ακριβή και ηλεκτρονικά καταγεγραμμένα στοιχεία και βρίσκονται στις διευθύνσεις αγροτικής ανάπτυξης των νομών. Αυτά να χρησιμοποιηθούν κατά την ψηφιοποίηση αναλόγων κτημάτων.

- Οι περιοχές που το ανάγλυφο και οι καλλιέργειες είναι τέτοιες που βοηθούν στο εντοπισμό των κτημάτων πρέπει να προηγηθούν και να μείνουν για το τέλος οι δύσκολες περιοχές-περιπτώσεις.

Η αρχή σημαντικών προβλημάτων στον αγροτικό τομέα είναι η απουσία χαρτογραφικών υποβάθρων. Η προσπάθεια που γίνεται αυτή την στιγμή είναι μια ευκαιρία έστω και με την πίεση από την Ε.Ε. να γίνει επιτέλους ένα ακριβές αγροτικό κτηματολόγιο-εργαλείο για την χάραξη Εθνικής αγροτικής πολιτικής.

Έτσι θα μπορούμε να προβληματιστούμε και να συζητήσουμε όλοι μαζί, πολιτική ηγεσία και εκπρόσωποι αγροτών, συνδικαλιστές και συνεταιριστές για το ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές οι καλλιέργειες και οι καταλληλότεροι τρόποι παραγωγής και προώθησης των παραγόμενων προϊόντων και βέβαια για όποιες άλλες διαρθρωτικές αλλαγές απαιτούνται.

Μοναδικός στόχος, να αξιοποιηθεί η αγροτική γη της χώρας, να προστατευθεί το περιβάλλον προς το μέγιστο όφελος των αγροτών, της Εθνικής οικονομίας και της κοινωνίας.

Προς το παρόν, έτσι όπως εξελίσσεται η διαδικασία αυτή της ψηφιοποίησης των κτημάτων μέχρι σήμερα μόνο ήσυχους δεν μπορεί να αφήνει τους νέους αγρότες, όταν μάλιστα διακυβεύεται το μέλλον των κοινοτικών ενισχύσεων.

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών είναι διαθέσιμη για να συμβάλλει στην καλύτερη αποτελεσματικότητα αυτού του έργου.ΠΗΓΗ

http://leimonitis.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: