Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Στην τελική ευθεία εκλογικός νόμος και Καποδίστριας 2

Το τελικό ΟΚ του πρωθυπουργού απομένει για να δρομολογηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για το νέο εκλογικό νόμο και την καινούργια διοικητική διάρθρωση της χώρας.

Στο κυβερνητικό επιτελείο ζυγίζουν με προσοχή τα υπέρ και τα κατά, όπως επίσης αναζητούν και την κατάλληλη χρονική στιγμή αφού οι αλλαγές που θα επέλθουν θα είναι ριζικές.

Ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν αφού σε 11 μήνες επίκεινται οι δημοτικές εκλογές. Γι’ αυτό και ο νέος διοικητικός χάρτης αναμένεται –σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία- να δοθεί προς διαβούλευση εντός του Ιανουαρίου.

Όσον αφορά στον εκλογικό νόμο, η κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει στην ύπαρξη όσο το δυνατών περισσότερων μονοεδρικών περιφερειών, ο αριθμός των οποίων σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη αυτή τη στιγμή θα είναι 170. Οι 125 βουλευτές θα εκλέγονται από λίστα στις ευρείες περιφέρειες και 5 θα εκλέγονται από την ομογένεια. Η αναλογικότητα του νόμου θα διατηρηθεί στο 86% που προβλέπει ο «νόμος Σκανδαλίδη» και θα διατηρηθεί το πριμ των 40 εδρών στο πρώτο κόμμα. Στις μονοεδρικές θα υπάρχει η δυνατότητα σταυρού. Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος της Κυριακής, μόνο στην σημερινή Β' Αθήνας θα υπάρχουν 25 μονοεδρικές περιφέρειες.

Πάντως, στα σχέδια φαίνεται να υπάρχουν αντιδράσεις και από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όμως κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι ότι δεν θα προκύψει μείζον πρόβλημα, αφού οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο είχαν αναγγελθεί προεκλογικά.

Ερωτηματικό αποτελεί και η τελική στάση που θα κρατήσει η ΝΔ. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ταχθεί κατά των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση τη στιγμή η Ντόρα Μπακογιάννη έχει ταχθεί υπέρ της λογικής των αλλαγών που προωθεί το ΠΑΣΟΚ.

Το σχέδιο για το νέο χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης με συγχωνεύσεις για τη δημιουργία περίπου 500 δήμων αναμένεται να δοθεί εντός του Ιανουαρίου στην ΚΕΔΚΕ και τους υπόλοιπους φορείς για διαβούλευση. Η ΚΕΔΚΕ έχει ορίσει συνέδριο στις 18 Ιανουαρίου. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί και το συνέδριο της ΕΝΑΕ.

Ο χρόνος γι' αυτές τις αλλαγές πιέζει, αφού όπως έχει ανακοινώσει ο Γ. Παπανδρέου, οι δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν όχι τον Οκτώβριο, αλλά στις 14 Νοεμβρίου του 2010, θα γίνουν με βάση τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη.

Επίσης, θα ισχύσει ξανά το 50%+1 αντί για την εκλογή με 42%. Για να προλάβουν να γίνουν οι συνενώσεις δήμων, να καταργηθούν οι νομαρχίες και να προετοιμαστούν εκλογές για περιφερειάρχες, χρειάζεται επαρκής χρόνος. Γι' αυτό, πολλοί στην κυβέρνηση τονίζουν ότι πρέπει οι αλλαγές αυτές να προχωρήσουν σύντομα, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να επικρατήσει χάος. http://leimonitis.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: