Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Ανακοίνωση για Χυμοποίηση.ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Μετά από πρόσκληση του Νομάρχη Λακωνίας κυρίου Κωνσταντίνου Φούρκα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010, στο Διοικητήριο της Ν.Α. Λακωνίας, σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές του νομού κύριοι Αθανάσιος Δαβάκης και Γρηγόρης Αποστολάκος, ο αντινομάρχης κύριος Παναγιώτης Φαρλέκας, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου κύριος Νικόλαος Καλογεράκος και εκπρόσωποι των Διοικήσεων των Ομάδων Παραγωγών και των Συνεταιρισμών Εσπεριδοειδών του νομού.
Στη σύσκεψη επιστολή συμπαράστασης απέστειλε ο βουλευτής του νομού κύριος Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Η σύσκεψη κατέληξε ομόφωνα στο συμπέρασμα ότι «Η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς εσπεριδοειδών από 1ης Ιανουαρίου 2010, θα οδηγήσει στη δραματική μείωση του εισοδήματος των πορτοκαλοπαραγωγών, το κλείσιμο των μεταποιητικών βιομηχανικών μονάδων του νομού, αλλά και θα υπονομεύσει την οικονομική και κοινωνική ζωή ολόκληρου του νομού Λακωνίας.
Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν οι συμμετέχοντες, αφού συνυπολόγισαν και κατέγραψαν ότι:
Στο νομό Λακωνίας παράγονται πάνω από 200.000 τόνοι εσπεριδοειδή.
Χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά ασχολούνται με την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών και κυρίως πορτοκαλιών και στηρίζουν την επιβίωση τους στα έσοδα από την καλλιέργεια αυτή.
Από 1/1/2010 η αγορά εσπεριδοειδών αποδιαρθρώθηκε και κατέρρευσε,
με ευθύνη του πολιτικού προσωπικού που χειρίσθηκε και χειρίζεται τα θέματα του τομέα.
Ειδικότερα οι τιμές για τα επιτραπέζια πορτοκάλια έπεσαν στα 13 λεπτά ανά κιλό, ξαναγύρισαν δηλαδή στα επίπεδα του 1990. Η δε τιμή για τα πορτοκάλια που οδηγούνται στη χυμοποίηση έχει διαμορφωθεί στα 3,5 λεπτά ανά κιλό, όταν μόνο το κόστος συγκομιδής ανέρχεται στα 5 λεπτά και η εισκόμιση στις βιομηχανίες μεταποίησης είναι πλέον παντελώς ασύμφορη.
Οι βιομηχανίες μεταποίησης που χρηματοδοτήθηκαν από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για να εκσυγχρονισθούν, αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας τους.
Κυριαρχούν στην αγορά «ομοιόμορφες» τιμολογιακές πρακτικές εμπόρων και βιομηχάνων με σκοπό τον έλεγχο των τιμών και τη διατήρηση τους στα εξευτελιστικά αυτά επίπεδα.
Τέλος τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στις όμορες βαλκανικές χώρες ανθεί το παραεμπόριο και η καταστρατήγηση όλων των κανόνων τυποποίησης και διακίνησης ελληνικών νωπών φρούτων.

Σε αυτό το πλαίσιο οι συμμετέχοντες ζητούν:
1.Από την Ελληνική Κυβέρνηση να στηρίξει τους παραγωγούς εσπεριδοειδών ως βασική κοινωνική ομάδα παραγωγής πλούτου της χώρας μας.
2.Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπως αποφασίσει και εξαγγείλει ΣΗΜΕΡΑ την ενίσχυση από εθνικούς πόρους εκείνων των ποσοτήτων πορτοκαλιών που θα οδηγηθούν στη χυμοποίηση.
Η ενέργεια αυτή, θα στηρίξει αυτή καθ’ αυτή τη διαδικασία της μεταποίησης, θα επιτύχει την αποσυμφόρηση της αγοράς από την υπερπροσφορά του προϊόντος και θα στηρίξει έμμεσα το εισόδημα όλων των εσπεριδοκαλλιεργητών.
Οι συμμετέχοντες κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει όλοι οι κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς του Νομού, το Εργατικό Κέντρο, οι Εμπορικοί Σύλλογοι, το Επιμελητήριο Λακωνίας, οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και όλοι οι πολίτες της Λακωνίας να σταθούν συμπαραστάτες στους δοκιμαζόμενους παραγωγούς.
Τέλος οι Βουλευτές δεσμεύτηκαν όπως προβάλλουν και αναδείξουν τις διαστάσεις του προβλήματος στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και υποστηρίξουν την άμεση εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων.

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
κ.α.α. ο Αντινομάρχης
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΑΡΛΕΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: