Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

ΕΓΚΑΙΝΙΑ 3ης ΕΚΘΕΣΗΣ ΛΑΚΩΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία από πλευράς επισκεψιμότητας και συμμετοχής του Αθηναϊκού κοινού, άνοιξε εχθές τις πύλες της η 3η Έκθεση Λακωνικών Προϊόντων, στο πιο πολυσύχναστο σημείο της Αθήνας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μετρό στην πλατεία Συντάγματος.
Από νωρίς το πρωί χιλιάδες καταναλωτές έσπευσαν να επισκεφτούν τα περίπτερα των παραγωγών μας, για να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν τη μοναδική γεύση των ξεχωριστών λακωνικών προϊόντων. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, επιτραπέζιες ελιές, εσπεριδοειδή, κρασί, σπιτικά ζυμαρικά, παραδοσιακά τυριά, καπνιστό σύγκλινο Μάνης, αγνό μέλι από τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα, αρτοποιήματα και παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, καπνιστή πέστροφα - σολομό και προϊόντα στρουθοκαμήλου, ήταν κάποια μόνο από τα τοπικά προϊόντα που μπόρεσαν να απολαύσουν οι επισκέπτες της έκθεσης.
Επιπλέον τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν από τα περίπτερα των αρμόδιων φορέων τις φυσικές ομορφιές, τα αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία, αλλά και τους μοναδικούς τουριστικούς προορισμούς της Λακωνίας.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Την τελετή άνοιξε ο σκηνοθέτης κ. Μανούσος Μανουσάκης εκ μέρους του φορέα «Σελλασία: Γιορτή ελιάς και λαδιού Δήμου Οινούντος».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Φίλιππος Πήλιουρας, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισαν και οι βουλευτές του νομού, κ.κ. Γρηγόρης Αποστολάκος, Λεωνίδας Γρηγοράκος και Αθανάσιος Δαβάκης.
Ακολούθως ο Νομάρχης Λακωνίας κ. Κω/νος Φούρκας καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους αναφέροντας:
«Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί φίλοι,
Εκ μέρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας και των συνδιοργανωτών της φετινής εκδήλωσης (ΤΕΔΚ Ν.Λακωνίας, Επιμελητηρίου Λακωνίας και του φορέα Σελλασία: Γιορτή Ελιάς και Λαδιού του Δήμου Οινούντος) θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στην έκθεση λακωνικών προϊόντων που για τρίτη συνεχή χρονιά πήρε το Μετρό για να έρθει στο Σύνταγμα.
Η έκθεση αποτελεί πλέον έναν θεσμό στο πλαίσιο μίας οργανωμένης προσπάθειας ανάδειξης και προώθησης των προϊόντων και υπηρεσιών του νομού μας.
Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, έτσι και φέτος, θελήσαμε να προσφέρουμε, παράλληλα με τη λακωνική φιλοξενία, και ένα ερέθισμα προβληματισμού, για την εξέλιξη και την προοπτική της τοπικής οικονομίας.
Η έκθεση λακωνικών προϊόντων μας βρίσκει φέτος σε μια μεγάλη προσπάθεια ανάκαμψης από τη σοβαρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.
Κρίση, που έχει ήδη γίνει αισθητή στην αγορά, στην παραγωγή, στις επενδύσεις, στις εξαγωγές αλλά κυρίως στην καθημερινότητά μας, στο εισόδημα του πολίτη, στις πωλήσεις του παραγωγού, στη ζήτηση των τουριστικών υπηρεσιών.
Και εμείς, όπως και εσείς, αναρωτιόμαστε καθημερινά: πού τελειώνει αυτή η κρίση;
Και κυρίως πώς θα γράψουμε τον επίλογό της για να περάσουμε στο κεφάλαιο μίας επόμενης μέρας ευημερίας, ανάπτυξης, προόδου;
Ασφαλώς στην παρούσα συγκυρία δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε αναπτυξιακά θαύματα. Δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε άλματα προόδου σε ένα δυσμενές εθνικό και διεθνές οικονομικό περιβάλλον.
Το έχουν πει πολλοί πριν από μένα ότι η ατμομηχανή της ανάπτυξης έχει μείνει στεγνή από καύσιμα...
Μπορούμε όμως να οργανώσουμε σταδιακά αλλά σταθερά βήματα ήπιας ανάπτυξης που θα ξαναφέρουν την τοπική οικονομία σε ανοδική τροχιά.

Σε αυτή την πρόκληση η Λακωνία ξεκινά πιστεύουμε από προνομιακό σημείο εκκίνησης:

Καταρχήν είναι μία περιοχή που τα τελευταία χρόνια γνώρισε σημαντική ανάπτυξη σε επίπεδο υποδομών. Εκατοντάδες χιλιόμετρα οδικών έργων, επενδύσεις στις υπηρεσίες υγείας, νέα σχολεία και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, νέες μονάδες βιολογικού καθαρισμού, έργα αντιπλημμυρικά, αρδευτικά, πυροπροστασίας, έργα εισαγωγής νέων τεχνολογιών, επενδύσεις σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Αυτή η ανάπτυξη, που έγινε σε κάθε περίπτωση με μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής μπορεί να μην λειτούργησε σαν ασπίδα προστασίας της τοπικής οικονομίας από τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης. Λειτούργησε όμως, και λειτουργεί ακόμα και σήμερα σαν σπόρος για την αναπτυξιακή ώθηση που ευελπιστούμε ότι θα μας βγάλει από την κρίση.

Παράλληλα, αν και κατά βάση αγροτική οικονομία η Λακωνία αφουγκράστηκε εγκαίρως τις σύγχρονες αναπτυξιακές προκλήσεις και προχώρησε στις αναγκαίες προσαρμογές. Ο αγροτικός κόσμος του νομού, που παράγει περίπου το ένα τρίτο του τοπικού εισοδήματος, συνειδητοποίησε έγκαιρα ότι δεν μπορεί να στηριχθεί αποκλειστικά στην αγροτική παραγωγή και ότι ήταν αναγκαία η αναζήτηση εναλλακτικών αναπτυξιακών προτάσεων που θα συνδύαζαν την αγροτική παραγωγή με άλλες πιθανές πηγές εισοδημάτων. Έτσι η Λακωνία υπήρξε μία από τις πρώτες περιοχές της χώρας που υιοθέτησαν την βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό προς το φυσικό και το παραδοσιακό οικιστικό περιβάλλον. Βιότοποι με πλούσια περιβαλλοντική αξία αναδεικνύονται σε σημαντικό πλεονέκτημα της περιοχής για την προώθηση ενός άλλου μοντέλου τουρισμού, κάτι, που υπογραμμίζεται ταυτόχρονα, από τη μεγάλη συγκέντρωση παραδοσιακών οικισμών και καταλυμάτων φιλοξενίας.

Αλλά και η προσαρμογή στις προδιαγραφές της διεθνούς ανταγωνιστικής αγοράς ξεκίνησε έγκαιρα. Σήμερα ο νομός μας εμφανίζει την αναλογικά μεγαλύτερη έκταση βιολογικών καλλιεργειών ως ποσοστό της αγροτικής της παραγωγής και μάλιστα με βιοποικιλότητα που καθιστά τα λακωνικά προϊόντα μοναδικά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Είναι άραγε η ήπια, βιώσιμη ανάπτυξη μία απάντηση στην αναζήτηση διεξόδου από τη σημερινή κρίση;
Αυτό θα μας το απαντήσουν οι ειδικοί. Και με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καθηγητή Γιώργο Βλάχο, Διδάκτωρα Γεωπόνο και Επιστημονικό Συνεργάτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που τιμά την αποψινή μας εκδήλωση. Η εισήγησή του αφορά στους «Προβληματισμούς για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τις Προοπτικές για τον ελληνικό αγροτικό τομέα»
Από την πλευρά των διοργανωτών της τρίτης έκθεσης λακωνικών προϊόντων θα ήθελα να κάνω ένα τελευταίο σχόλιο. Η ανάπτυξη που διεκδικούμε για την περιοχή μας επιδιώκουμε να εμπεριέχει την έννοια της συνέχειας. Τα αποσπασματικά, βραχυπρόθεσμα και απρόσωπα μέτρα που στοχεύουν σε μία εξίσου βραχύβια και συγκυριακή οικονομική επιτάχυνση δεν μπορούν να θεωρηθούν κατάλληλα για τον τόπο μας. Οι άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο τους, προσβλέπουν σε βιώσιμες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες γιατί γνωρίζουν ότι τα οφέλη που θα αποκομίσουν σήμερα θα τα κληροδοτήσουν στα παιδιά τους.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και για την παρουσία σας στη φετινή μας γιορτή».
Το ενδιαφέρον των παριστάμενων κέντρισε ο βασικός ομιλητής της εκδήλωσης κ. Γεώργιος Βλάχος του οποίου η εισήγηση «Προβληματισμοί για τη νέα Κ.Α.Π. – Προοπτικές για τον Ελληνικό Αγροτικό Τομέα», είχε ως κεντρικό άξονα τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από τους θεσμικούς φορείς, αλλά και τους Έλληνες παραγωγούς, για να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών προϊόντων.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Καχριμάκης, ο τ. Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Παναγιώτης Κρητικός, ο τ. Υπουργός και πρόεδρος του «Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κων/νος Καραμανλής» κ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, ο τ. Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Πέτρος Δούκας, ο τ. Γενικός Γραμματέας του ΥΠ.Α.Α.Τ κ. Κώστας Σκιαδάς, ο τ.Υπουργός κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης, οι τ. βουλευτές κ.κ. Σοφία Βούλτεψη, Φεβρωνία Πατριανάκου και Πέτρος Μαντούβαλος, οι πολιτευτές του νομού κ.κ. Μανώλης Αντωνάκος και Θεόδωρος Ματάλας, Δήμαρχοι και Νομαρχιακοί Σύμβουλοι του νομού, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι πολιτικών και οικονομικών φορέων.
Η 3η Έκθεση Λακωνικών Προϊόντων συνεχίζεται και θα λειτουργεί καθημερινά από 9π.μ. – 10 μ.μ. έως και την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: