Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών της Λακωνίας από εντομολογικές και μυκητολογικές προσβολές των ελαιόδεντρων

Κυρία Υπουργέ,

έχει ήδη παρέλθει μήνας από την επιστολή την οποία σας απέστειλα με Α.Π. 1355/10-12-2009 (Γρ. Υπουργού) και αφορούσε τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών της Λακωνίας από εντομολογικές και μυκητολογικές προσβολές των ελαιόδεντρων, οι οποίες αναπτύχθηκαν λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Κατανοώ το φόρτο εργασίας σας, παρ’ όλο ότι η Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Ν.Α. Λακωνίας είχε απαντήσει σε σχετική μου επιστολή εντός 12 ημερών κι ο ΕΛ.Γ.Α./Υποκατάστημα Τρίπολης εντός 2 ημερών.

Στο διάστημα αυτό των 30 ημερών που μεσολάβησε, με δελτίο τύπου του Υπουργείου στις 14-12-2009, δημοσιοποιήσατε την απόφαση καταβολής αποζημιώσεων για ζημιές που προκλήθηκαν από εντομολογική – μυκητολογική προσβολή (πυρηνοτρίτη) στους ελαιοπαραγωγούς των Νομών Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χαλκιδικής.

Μάλιστα στη συνοδευτική της αποφάσεως δήλωση σας, με την οποία αναφέρεστε στην ανασυγκρότηση του ΕΛ.Γ.Α. και στον επαναπροσδιορισμό των κινδύνων που καλύπτονται, αποδέχεστε έμπρακτα το σκεπτικό της επιστολής που σας απέστειλα. Σε χθεσινή δημόσια τοποθέτησή σας παραδέχεστε ότι «δεν πρόκειται για κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις αλλά για επέκταση των επικαλυπτομένων κινδύνων από τον ΕΛΓΑ».

Στην επιστολή, που σας είχα αποστείλει, σας ζητούσα να ασκήσετε το νόμιμο δικαίωμά σας και να αποφασίσετε την κάλυψη των σημαντικών ζημιών που έχουν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί από εντομολογικές και φυτοπαθολογικές προσβολές, όπως και τελικά κάνατε, αλλά δυστυχώς απολύτως επιλεκτικά. Σας υπέβαλα μάλιστα το υπ’ αριθμ. 13812/3-11-2009 έγγραφο της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας, όπου αναγνωρίζεται ρητά η σοβαρότητα των ζημιών που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί, ανάλογων με αυτών που εσείς αναγνωρίσατε στους αγρότες που συμπεριλαμβάνει η υπουργική σας απόφαση.

Μετά την επίσης δημόσια δέσμευσή σας ότι «εάν διαπιστωθεί ανάλογη ζημιά και σε άλλες περιοχές ο ΕΛΓΑ είναι εδώ, εμείς είμαστε εδώ» (εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 10-1-10), σας επανυποβάλλω το ανωτέρω έγγραφο και σας καλώ, στο πλαίσιο της συμφωνίας λόγων και έργων, να αποζημιώσετε τους ελαιοπαραγωγούς της Λακωνίας όπως πράξατε με αυτούς των προαναφερόμενων Νομών.

Λόγοι ισονομίας και ισοπολιτείας ενός κράτους δικαίου επιβάλλουν οι Λάκωνες να μην αντιμετωπίζονται ως «παιδιά ενός κατώτερου θεού».

Σας θυμίζω ότι η Λακωνία είναι ο φτωχότερος νομός της Ελλάδας με βάση το μέσο δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Οι Λάκωνες ελαιοπαραγωγοί περιμένουν την απάντηση σας.

Με εκτίμηση,

Φεβρωνία Πατριανάκου

πρ. Βουλευτής Επικρατείας Ν.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: