Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010
Επιστημονική ημερίδα στη Σκάλα
Γλωσσικά ζητήματα που υποκίνησαν το ενδιαφέρον και προβλημάτισαν
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επιστημονική ημερίδα <<θεμάτων γλωσσικού προβληματισμού>> την Κυριακή 20 Ιουνίου 2010, στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας.
Ειδικότερα, τρεις αξιόλογοι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Νικόλαος Παντελίδης, η κ. Μάρω Κακριδή, επίκουροι καθηγητές του τομέα Γλωσσολογίας και ο κ. Κωνσταντίνος Νιάρχος, καθηγητής Φιλοσοφίας, πραγματοποίησαν μια εκ βαθέων εισήγηση – κατάθεση των απόψεών τους, σχετικών με γλωσσικά ζητήματα.
Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις επιστήμονες προέβησαν σε ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, στόχος των οποίων ήταν αφενός μεν, η διοχέτευση της επιστημονικής γνώσης με εμπεριστατωμένη άποψη, αφετέρου δε, η ενεργοποίηση γλωσσικού προβληματισμού.
Σε εισηγητική προσφώνηση προέβη η φιλόλογος και υποψήφια διδάκτωρ Γλωσσολογίας κ. Αγγελική Αντιμισιάρη – Μπλέτα, η οποία, αφού, αρχικά, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ευχαρίστησε τους φορείς, οι οποίοι συνέβαλαν στην υλοποίηση της εν λόγω επιστημονικής συνάντησης.
Η κ. Αντιμισιάρη δεν παρέλειψε, παράλληλα, να επισημάνει το σκοπό της ανωτέρω εκδήλωσης, καθώς, παρά το γεγονός ότι, η ιδέα μιας επιστημονικής συνάντησης με αντικείμενο το γλωσσικό προβληματισμό πιθανώς φαντάζει άκαιρη εν μέσω της κρίσης που πλήττει το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, εντούτοις, <<σε πείσμα των καιρών>>, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, <<δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε τα ανθρώπινα, κοινωνικά και επιστημονικά μας ενδιαφέροντα και πολύ περισσότερο να παραιτούμαστε από την προσπάθεια μετάγγισης της επιστημονικής έρευνας>>.
Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε ο κ. Παντελίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στα <<Γλωσσικά ιδιώματα και διαλεκτικά φαινόμενα της Νότιας Πελοποννήσου>>. Αφού ο Ιστορικοσυγκριτικός Γλωσσολόγος κατέγραψε φωνολογικά, μορφολογικά, συντακτικά και λεξιλογικά στοιχεία της περιοχής μας, τόνισε τη σημασία και την αξία της διατήρησής τους, επιτυγχάνοντας τη διαλεκτική ανταπόκριση του ακροατηρίου.
Ακολούθησε η εισήγηση της κ. Μάρως Κακριδή – Ferrari, με θέμα την <<ισοτιμία των γλωσσών: μύθος ή αλήθεια;>>, η οποία αφού επεσήμανε τη δομική ισοτιμία των γλωσσών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, η ισοτιμία των γλωσσών είναι μια αλήθεια.
Το εισηγητικό μέρος της ημερίδας ολοκληρώθηκε με τη διάλεξη του κ. Νιάρχου, ο οποίος αναφέρθηκε στη <<φιλοσοφία της γλώσσας και το πρόβλημα της αληθείας>>, εστιάζοντας στο πώς η γλώσσα συμβάλλει στη δήλωση της αληθείας ή του ψεύδους.
Συνολικά, οι τρεις εισηγήσεις επαλήθευσαν στο ακέραιο τον τίτλο της ημερίδας, με την ενεργοποίηση ευρύτερου προβληματισμού και τη διεξαγωγή ζωηρού διαλόγου.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ2 Λακωνίας κ. Εμμανουήλ Στεργιούλης, με την επισκόπηση των εισηγήσεων και τη διατύπωση τελικών συμπερασμάτων.
Ευελπιστούμε εκδηλώσεις ανάλογου περιεχομένου και χαρακτήρα να διοργανώνονται συχνότερα, καθώς τα γλωσσικά θέματα είναι πάντα επίκαιρα και προσελκύουν το ευρύτερο ενδιαφέρον.
Γραφείο Τύπου ΚΔΕΣ
Ετικέτες
ΔΗΜΟΣ ΣΚΑΛΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου