Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Μία όμορφη βραδυά απο τους Σκαλιώτες του Δημ.Σχολείου το έτος 1960-61


Υπάρχουν γεγονότα στη ζωή μας που μένουν ορόσημα, που σηματοδοτούν, τη διατηρούν στη μνήμη μας ζωντανή, καθάρια που είναι ό,τι πιο πολύτιμο, πιο ακριβό έχουμε. Είναι δε, ξεχωριστά όσα ζήσαμε στα παιδικά, τα σχολικά μας χρόνια. Όταν μάλιστα ευτυχίσαμε να έχουμε δασκάλους στο σχολείο που μας εδαψίλευαν αγάπη και μόνο αγάπη για τους γύρο μας, το κοντινά, το μακρινό τότε, είμαστε από τους τυχερούς.Έτσι λοιπόν, μια ομάδα συμμαθητών στο Δημ. Σκάλας που το 1960-61 δεν ξεχάστηκαν, αλλά δέθηκαν με τον ιστό της αγάπης που ύφανε γι΄ αυτούς στοργικά η δασκάλα τους κ. Ευγενία Αγραφιώτου-Αραπαντώνη και που μέσα σε πενήντα χρόνια ευτύχησαν να συναντηθούν δύο φορές με τη δασκάλα τους. Φέτος συναντήθηκαν σας 24 του Απρίλη με τη δασκάλα τους και το γιόρτασαν. Περιήλθε δε στην αντίληψη μας το γεγονός τούτο ετεροχρονισμένα που το καταχωρούμε στην στήλη των «Καθημερινών» του «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ», όπως το προλόγισε η κ.Ευγενία Αραπσντώνη. Είναι τόσο τρυφερό, τόσο ευφρόσυνο γι΄ αυτό και το δημοσιεύουμε έστω και ετεροχρονισμένα
Μέσα σε 50 χρόνια δύο φορές.
Το 1997 και το 2010 είναι δύο χρονιές που στη Σκάλα Λακωνίας, συναντήθηκαν οι μαθητές, οι οποίοι αποφοίτησαν από το Δημοτικό Σχολείο της το σχολ. έτος 1960-61 και θυμήθηκαν τα παλιά. Με πρωτοβουλία τής τότε δασκάλας τους κ. Ευγενίας Ανραφιώτου-Αραπαντώνη, αλλά και μεγάλη επιθυμία των παιδιών, πραγματοποιήθηκαν αυτές οι δύο συναντήσεις. Φέτος την 24 Απριλίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 8.30μμ. στο Cafe-Bar του κ. Γεωργίου Κυριαζή και να πάλι η παλιοπαρέα του '61 μαζί. Η πρόσκληση που είχαν λάβει τα παιδιά από την τότε δασκάλα τους, μεταξύ των άλλων έγγραφε:
Έλα να ομορφύνει την παρέα μας,
έλα να τα ξαναπούμε,
να μας δεις και να σε δούμε.
Τα αγόρια έδωσαν το παρόν όλα με μεγάλη προθυμία από Αθήνα, Σπάρτη και Σκάλα.
Οι λίγες απουσίες των κοριτσιών ήταν απόλυτα δικαιολογημένες Η μία μαθήτρια, η κ. Αιμιλία Παναγάκου-Χατζή, που αδυνατούσε για σοβαρό λόγο να είναι παρούσα, έστειλε στην δασκάλα της μία πολύ ωραία ανθοδέσμη, μίλησε σε ανοιχτή ακρόαση με όλα τα παιδιά και τρίτον χρεώθηκε τα ποτά του δείπνου.

Η βραδιά άρχισε με ομαδική προσευχή. Κατά την διάρκεια του δείπνου τ* αστεία οι αναμνήσεις και οι συζητήσεις για τα παλιά και τα σημερινά δεν έλεγα να τελειώσουν.
Όλοι έδειχναν πως χαιρόντουσαν την παρέα και διασκέδαζαν για κάτι που δεν ήθελαν να τελειώσει.
Η κ. Μαρία Γιαννακάκου-Φωτεινάκου προσέφερε ένα πολύ ωραίο δώρο εκ μέρους των συμμαθητών της στην κ. Αγραφιώτου-Αραπαντώνη, η οποία το χάρηκε πολύ, επίσης η δασκάλα προσέφερε στα παιδιά δωράκια αναμνηστικά και πρακτικά. Από την κ. Μ. Γιαννακάκου, γεύτηκαν οι συμμαθητές της μία τούρτα παγωτό και από τη δασκάλα τους μία τούρτα που πάνω έγραφε 1961-20 10,
Στο τέλος της βραδιάς όλοι έφευγαν κρατώντας ένα όμορφο τριαντάφυλλο
Με το καληνύχτα δε, εξέφρασαν τα παιδιά την επιθυμία τους, για επανάληψη νέας συνάντησης σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
Η κ. Αγραφιώτου κοίταζε τους άλλοτε μαθητές της συγκινημένη και χαμογελαστή χωρίς να το υποσχεθεί, αλλά ούτε και να το αρνηθεί.
Κύλησε μια βραδιά χαρούμενα και πολιτισμένα.
Μπράβο στα παιδιά της Στ'τάξης του 1961!!

Κατόπιν κληρώσεως ένα πολύ μικρό χρηματικά ποσό, δώρο της δασκάλας στον τυχερό της βραδιάς, κέρδισε η κυρία Χρυσώ Πιερράκου -Κουτσοδόντη που κατοικεί στην Αθήνα.

Η κ. Ευγενία Αγραφιώτου-Αραπαντώνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τρίπολη. Αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Τριπόλεως, με Άριστα.
Πρωτοδιορίστηκε στη Σκάλα Λακεδαίμονος, όπου δίδαξε (υπηρέτησε) στο εκεί Δημ. Σχολείο 18 χρόνια. Κατόπιν μετατέθηκε στην Αθήνα, στην οποία διαμένει μέχρι σήμερα.
* Από την Στ' τάξη του 1961 η κ. Αγραφιώτου-Αραπαντώνη έχει διαφορετικές εικόνες και αναμνήσεις, από άλλες σχολ. χρονιές, διότι ήταν η μοναδική χρονιά στην επαγγελματική της σταδιοδρομία που δίδαξε σε Στ' τάξη.
Σχετικό με την βραδιά της 24-4-2010
Κι αν πέρασαν τόσα χρόνια
σαράντα εννέα στρογγυλά
να που βρεθήκαμε και πάλι
απόψε όλοι μαζί ξανά.
Τώρα σάς σέβομαι κι εγώ
όπως κάποτε σεις εμένα
και άντρες και γυναίκες τάρα πια
εμένα με φέρνετε στα περασμένα.
Τότε που μοιάζαμε κρυφό σχολειό,
αφού σε μας ο κλήρος είχε πέσει
πάνω στο γυναικωνίτη της Αγίας Τριάδας
η έκτη τάξη να στρατοπεδεύσει
.
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: