Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

ΑΓΙΑ ΣΩΤΗΡΑ

Ξεκίνησαν οι εργασίες αναπαλαίωσης στον Ιερό Ναό της Αγίας Σωτήρας στη Σκάλα.
Οι παρεμβάσεις θα γίνουν στην εξωτερική τοιχοποιία και στον περιβάλλοντα χώρο.
Συγκεκριμένα στην εξωτερική τοιχοποιία ειδικό συνεργείο καθαρίζει με σκαπτικά μηχανήματα την πέτρα από τις δεκάδες στρώσεις ασβέστη και στην συνέχεια θα το περάσουν με αμμοβολή για να καθαρίσει η πέτρα από ξένα υλικά και στο τέλος θα γίνει η αρμολόγηση .
Στον περιβάλλοντα χώρο (μάντρες- δάπεδο) θα τοποθετηθεί επικάλυψη με πέτρα.
Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι ο κύριος ναός, το ανατολικό τμήμα έχει χτιστή το 1200 και το δυτικό τμήμα που περιλαμβάνει και τον γυναικωνίτη είναι μεταγενέστερος και δεν υπάρχει ημερομηνία καταγραφής .
Στο εσωτερικό του ναού και στην Αγίας Τράπεζα υπάρχουν αγιογραφίες οι οποίες με το καιρό έχουν υποστεί σημαντικές φθορές. Πρέπει να αναφέρουμε ότι όλες οι παραστάσεις άγιων έχουν υποστεί φθορές από την εποχή της τουρκοκρατίας και συγκεκριμένα έχουν χαράξει τα μάτια με τα γιαταγάνια.
Μεταξύ της Αγίας Τράπεζας και του Καθολικού υπάρχει ξυλόγλυπτο τέμπλο. Στον Καθολικό χώρο οι αγιογραφίες έχουν καλυφτεί με ασβέστη, και υπάρχουν δυο κίονες που χρονολογούνται στα αρχαία χρόνια .
Το καμπαναριό της εκκλησίας είχε γκρεμιστεί στα τέλη της δεκαετίας του 50 και έφτιαξαν καινούργιο με το ίδιο σχήμα ,αλλά το έφτιαξαν με σκυρόδεμα
Ο εργολάβος καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια στο να τελειώσουν οι εργασίες πριν της 6ης Αυγούστου που γιορτάζει η μνήμη της, και οι πιστοί να δουν την αρχική μορφή του ναού.
Εμείς θα καταγράφουμε καρέ-καρέ τις εργασίες, με φωτογραφικό υλικό.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το έργο αυτό είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Σκάλας και συγκεκριμένα του ΧΟΥΜΠΑΥΛΗ Στέφανου και του ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ Δημητρίου με την σύμφωνη γνώμη του Δήμαρχου Γρυπιώτη Γιάννη και των Ιερέων της Σκάλας Παπαστράτη και Παπαγιώργη. Ο Δήμος Σκάλας διέθεσε το ποσό των 11.000 Ευρώ και τα υπόλοιπα για την αποπεράτωση θα διατεθούν απο το εκκλησιαστικό συμβούλιο. Αξίζει ένας έπαινος σε όλους δίότι αγαπάνε την Σκάλα και ενδιαφέρονται να συντηρούνται και να διατηρούνται τα μνημεία της. Οποιος επιθυμεί να συμβάλει οικονομικά στο έργο αυτό μπορεί να απευθυνθεί σε έναν απο τους παραπάνω.