Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Η 185η επέτειος του ολοκαυτώματος στο Παλαιομονάστηρο Βρονταμά


Με λαμπρότητα, τιμές και δόξα εορτάστηκε και φέτος η 185η επέτειος του ολοκαυτώματος στο Παλαιομονάστηρο του Βρονταμά. Ο Δήμος Σκάλας απέδωσε για άλλη μια χρονιά φόρο τιμής στους μαρτυρικούς εκείνους βρονταμίτες που στις 15-09-1825 ήρθαν αντιμέτωποι με τις ορδές του Ιμπραήμ στο Παλαιομονάστηρο.
Έτσι, από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 15 Σεπτεμβρίου έως τη δύση του ηλίου, πραγματοποιήθηκε γενικός σημαιοστολισμός δημοσίων, δημοτικών, ιδιωτικών καταστημάτων, καταστημάτων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και κατοικιών, καθώς επίσης φωταγώγηση του δήμου και όλων των παραπάνω καταστημάτων κατά τις βραδινές ώρες.
Ο χαιρετισμός της ημέρας έγινε -ως όριζε το πρόγραμμα- στις 7.30΄το πρωί με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες, ενώ μια ώρα αργότερα ακολούθησε η έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία (έδρας και ΤΔ), με φροντίδα των διευθυντών των δημοτικών σχολείων.
Επίσημη δοξολογία τελέστηκε στις 10.30΄το πρωί στη Μονή Παλαιομονάστηρου, της οποίας προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κκ. Θεόκτιστος, συνεπικουρούμενος από πλήθος ιερέων του δήμου και της ευρύτερης περιοχής.
Στο τέλος της δοξολογίας εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον πρόεδρο του ΤΔ Βρονταμά κ. Διαμαντή Φαρλέκα, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τις τοπικές αρχές και τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών.
Λίγο αργότερα, δε, η μαθητική χορωδία έψαλε τον Εθνικό Ύμνο.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη της Ελένης Θεοδωρακοπούλου Στρατήγη, για την πολύτιμη προσφορά της στην ανάδειξη του Παλαιομονάστηρου και τη βαθιά αγάπη που έτρεφε γι΄αυτό.
Ακολούθως ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο δεξιώθηκαν τις αρχές και λίγες ώρες αργότερα, στις 6.30μ.μ. έγινε η υποστολή της σημαίας στις κεντρικές πλατείες, με φροντίδα, επίσης, των διευθυντών των δημοτικών σχολείων.

Στον εορτασμό της επετείου παρευρέθησαν ο δήμαρχος Σκάλας και υποψήφιος δήμαρχος Ευρώτα κ. Ιωάννης Γρυπιώτης, ο νομάρχης Μεσσηνίας, πρόεδρος ΕΝΑΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελ/σου κ. Δημήτρης Δράκος, ο αντινομάρχης Λακωνίας και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγιώτης Φαρλέκας, η νομαρχιακή σύμβουλος και υποψήφια αντιπεριφερειάρχης κ. Αδαμαντία Τζανετέα, ο διοικητής του ΚΕΕΜ, ταξίαρχος κ. Αθανάσιος Σαπουντζής, ο αστυνομικός διευθυντής Λακωνίας κ. Βασίλειος Γεωργακόπουλος, ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Κωνσταντίνος Καστρής, ο πρόεδρος του ΤΔ Βρονταμά κ. Διαμαντής Φαρλέκας, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων – φορέων και πλήθος κόσμου.
Τελετάρχης είχε οριστεί ο δημοτικός υπάλληλος κ. Παναγιώτης Σταθούσης.
Τέλος, ο εορτασμός της επετείου του ολοκαυτώματος, ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι και ζωντανή μουσική στην κεντρική πλατεία του Βρονταμά.


Γραφείο Τύπου ΚΔΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: