Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

DEBATE ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΔΗΜΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

Συνοπτική παρουσίαση θέσεων και προγραμμάτων, όπως διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια του debate που οργάνωσε η Ομοσπονδία των Εν Αττική Βατικιώτικων Συλλόγων.

Γιατί διεκδικείτε την ψήφο μας: Ο κ. Δήμος Δημητρόπουλος ξεκαθάρισε εξ’ αρχής ότι η υποψηφιότητά του δεν είναι «προσωπική του υπόθεση», όπως είπε, αλλά είναι ενταγμένη στο συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που κατεβαίνει ενιαία στις πανελλαδικές εκλογές και υποστηρίζεται από το ΚΚΕ. «Θεωρούμε», τόνισε, «ότι είναι αναγκαιότητα η ενιαία αντεπίθεση του λαού, μετά τα μέτρα που πάρθηκαν τον τελευταίο καιρό αλλά και τον Καλλικράτη, που θα επιδεινώσει την κατάσταση». Και κατέληξε λέγοντας: «Είναι αναγκαία η αντίδραση του λαού και η υποστήριξη προς το πρόσωπό μου θα εξαρτηθεί από τη διάθεση του λαού να αντισταθεί».

«Έχω θέσεις για την ΤΑ και θέτω υποψηφιότητα για να εκφράσω την άλλη φωνή», δήλωσε με τη σειρά του ο κ. Νεκτάριος Μαστορόπουλος και υπογράμμισε: «Αν με διακρίνει κάτι εκτός από το ότι είμαι ανοιχτός άνθρωπος και άνθρωπος του διαλόγου, είναι το γεγονός ότι πάνω απ’ όλα δεν είμαι λαϊκιστής και είμαι διατεθειμένος να πάρω αποφάσεις δύσκολες, με βάση το καλώς εννοούμενο συμφέρον της κοινωνίας και του τόπου».

«Προτιμώ να μιλούν αυτά που κάνω εγώ και οι συνεργάτες μου. Είμαι υπερήφανος γι’ αυτά που έχουμε κάνει την στον δήμο Ασωπού την τελευταία 8ετία. Ο δήμος μου θεωρείται από τους καλύτερους στη Λακωνία σε σχέση με την καθαριότητα, την τουριστική ανάπτυξη, σε σχέση με τους αγρότες», τόνισε ο κ. Ηρακλής Τριχείλης. Και κατέληξε: «Αυτό που με χαρακτηρίζει είναι η επιμονή και η αποτελεσματικότητα και αυτό δεν μπορεί να φανεί από κανένα debate, φαίνεται μόνο από τις πράξεις. Το όραμά μας για το νέο δήμο είναι η ήπια αγροτική ανάπτυξη και η ήπια τουριστική ανάπτυξη. Το στοίχημα είναι μεγάλο και έχουμε χρέος κι εμείς κι εσείς να τα καταφέρουμε».

Περιβάλλον και Συνθήκη για το Τοπίο: Ο κ. Τριχείλης τόνισε ότι καλώς κυρώθηκε η Συνθήκη προσφάτως από το ελληνικό κοινοβούλιο και δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση του ΓΠΣ Μολάων, την ολοκλήρωση του ΓΠΣ των Βοιών, τη θεσμοθέτηση όλων των ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ των περιοχών του νέου δήμου και την εναρμόνισή τους σε ένα ενιαίο σύνολο, καθώς, όπως είπε, «είναι ο μόνος τρόπος να προστατευθεί τόσο το αδόμητο όσο και το δομημένο περιβάλλον».

Ο κ. Δημητρόπουλος επέμεινε στο ότι το περιβάλλον είναι ενιαίο και δεν μπορεί να διαχωριστεί σε προστατευόμενες και μη προστατευόμενες περιοχές. Επίσης, υποστήριξε ότι ο λαός δεν ωφελείται με τα «περιβαλλοντικά πάρκα», που δεν έχουν σχέση με τα πραγματικά προβλήματα του λαού.

Από την πλευρά του, ο κ. Μαστορόπουλος δεσμεύθηκε για την άμεση χρηματοδότηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τις περιοχές του νέου δήμου που χρήζουν προστασίας, τονίζοντας ότι μόνον έτσι θα μπορεί ο νέος δήμος να εκφέρει άποψη και για το θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Και επεσήμανε ότι μέσω του «εργαλείου αυτού» απετράπη προσφάτως η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Κυνουρία, παρά το γεγονός ότι τα υπερκείμενα Χωροταξικά Σχέδια της Περιφέρειας και το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ προέβλεπαν την εγκατάσταση ΑΠΕ στα συγκεκριμένα σημεία. Επίσης, δεσμεύθηκε για τη Σύσταση Φορέα Διαχείρισης για την Ανατολική Λακωνία και τον Μαλέα.

Ως προς την άμεση και ως έχουν έγκριση των ΓΠΣ, ο κ. Τριχείλης δήλωσε ότι δεν τα γνωρίζει επαρκώς και θα πρέπει να τα μελετήσει ενδελεχέστερα. Τόνισε όμως ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνουν Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες.

Ο κ. Δημητρόπουλος επίσης δήλωσε ότι δεν έχει πλήρη γνώση, σημειώνοντας ότι κάθε χωροταξική μελέτη θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την οικονομία και τις συνθήκες ζωής των κατοίκων κάθε περιοχής.

Από την πλευρά του, ο κ. Μαστορόπουλος ξεκαθάρισε εξαρχής ότι συμφωνεί απολύτως με την έγκριση των ΓΠΣ άμεσα και ως έχουν, επικεντρώνοντας ιδιαιτέρως στην από κοινού προσπάθεια εδώ και δυο χρόνια των δήμων Βοιών, Μονεμβασίας και Ζάρακα να χρηματοδοτηθεί Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τις προστατευόμενες περιοχές. Και δεσμεύθηκε ότι θα αποτελέσει γι’ αυτόν πρώτη προτεραιότητα.

Αναφορικά με την εγκατάσταση ΑΠΕ στα Βάτικα, δεδομένης της αντίθεσης της τοπικής κοινωνίας: Ο κ. Δημητρόπουλος είπε ότι πρόκειται για θέμα κεντρικού σχεδιασμού του κράτους, με κριτήριο το οικονομικό, αφού έχει εναποτεθεί στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Επεσήμανε τον κίνδυνο καταστροφής του περιβάλλοντος, εάν τα σχέδια αυτά υλοποιούνται με γρήγορο και πρόχειρο τρόπο, αλλά και τον κίνδυνο της υπέρμετρης αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, αφού η τιμή της παραγόμενης από ΑΠΕ ηλεκτρικής ενέργειας είναι τριπλάσια, «προς χάριν του ιδιωτικού κεφαλαίου». Και άρα, κατέληξε, ο λαός θα πρέπει να αντιδράσει και να μην επιτρέπει «τέτοιες βέβηλες πράξεις σε βάρος του τόπου».

Ο κ. Μαστορόπουλος δήλωσε ότι η θέση του συνδυασμού του είναι η «πλήρης αναστολή της τοποθέτησης ΑΠΕ μέχρι την εκπόνηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τις ευαίσθητες περιοχές του τόπου και την εκπόνηση των υπολοίπων μελετών (σπηλαιολογικής, ορνιθολογικής , αρχαιολογικής κτλ), αλλά και την ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση των ΓΠΣ της κάθε περιοχής».

Ο κ. Τριχείλης εξέφρασε τον γενικότερο προβληματισμό του αναφορικά με το εάν το κόστος το περιβαλλοντικό και το κόστος εγκατάστασής των ΑΠΕ αξίζει την επένδυση αυτή, δεδομένου ότι η απόδοσή τους είναι πολύ μικρή και το κόστος του ρεύματος που παράγουν είναι δυσβάσταχτο για τον καταναλωτή. Ως μόνη «λύση προστασίας» υπέδειξε τη σύνταξη Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, που θα υποδεικνύουν εάν και πού και πόσες ανεμογεννήτριες μπορούν να τοποθετηθούν, σε ένα συγκεκριμένο χώρο.

Αναφορικά με τα φωτοβολταϊκά, η θέση των κ. Μαστορόπουλου και Τριχείλη ήταν ότι θα πρέπει να υπάρξουν μελέτες και η θεσμοθέτηση των ΓΠΣ, ούτως ώστε να αποτραπεί η άναρχη τοποθέτησή τους. Το θέμα του οικονομικού συμφέροντος των εταιρειών έθεσε και πάλι ο κ. Δημητρόπουλος, τονίζοντας επιπροσθέτως: «αλίμονο εάν οι αγρότες στραφούν προς την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα χωράφια τους».

Εργοστάσιο Φυσικού Αερίου στην περιοχή των Βιγκλαφίων: Την κάθετη αντίθεσή του εξέφρασε ο κ. Τριχείλης, τονίζοντας ότι είχε συμμετάσχει και στις σχετικές κινητοποιήσεις, στην Πούντα. Κάθετα αρνητικός εμφανίστηκε και ο κ. Δημητρόπουλος και τόνισε ότι και η νέα δημαρχιακή αρχή θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα σε οποιαδήποτε παρόμοια σχέδια. «Καμία εγκατάσταση τέτοιας μονάδας στο δήμο μας», ήταν και η απάντηση του κ. Μαστορόπουλου.

Διαχείριση απορριμμάτων – αποκομιδή ανεμογεννητριών: Ο κ. Τριχείλης τόνισε ότι δεν υπάρχει στον ορίζοντα καμία λύση και αυτό δεν είναι θέμα των δήμων, είναι θέμα κεντρικής διοίκησης και δυστυχώς δεν έχει προωθηθεί. «Θα κληθούμε», είπε «να αντιμετωπίσουμε ένα σοβαρό πρόβλημα, θα έχουμε μια καυτή πατάτα στα χέρια μας και δεν ξέρω πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό». Η μόνη λύση, υπογράμμισε, είναι η διαδικασία της ανακύκλωσης και θα πρέπει να προχωρήσει και να διευρυνθεί. Όσον αφορά τα υγρά απόβλητα, ανέφερε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι βιολογικοί καθαρισμοί, εξέφρασε όμως την απαισιοδοξία του για το εάν και κατά πόσον θα γίνει αυτό, καθώς απαιτούνται τεράστια χρηματικά ποσά, τα οποία δεν υπάρχουν στο ΕΣΠΑ.

Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων είναι θέμα κεντρικού σχεδιασμού, συμφώνησε και ο κ. Δημητρόπουλος, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν πολλές λύσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες αλλά δεν προχωράει το θέμα γιατί η επίσημη Πολιτεία «επιδιώκει να παραχωρήσει και αυτόν τον τομέα στα ιδιωτικά συμφέροντα».

Από την πλευρά του, ο κ. Μαστορόπουλος συμφώνησε στο ότι δεν μπορούν οι δήμοι να περιμένουν πολλά από την Πολιτεία και προέκρινε ως οικονομικότερη και πλέον φιλική προς το περιβάλλον λύση τη διαδικασία επεξεργασίας των απορριμμάτων με πυρόλυση για την παραγωγή βιοαερίου και περαιτέρω την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Αγκυροβόλιο πλοίων στη Νεάπολη: Ο κ. Τριχείλης εμφανίστηκε αρνητικός. Υπογράμμισε τον κίνδυνο ενός σοβαρού ατυχήματος στην περιοχή. Σημείωσε ότι θα πρέπει αφ’ ενός μεν να μειωθεί η διέλευση των πλοίων από τα στενά των Κυθήρων και της Ελαφονήσου και η διέλευσή τους να γίνεται κάτω από τα Κύθηρα και αφ’ ετέρου να μειωθεί η είσοδος και η παραμονή των πλοίων μέσα στον όρμο των Βατίκων. «Και προφανώς», τόνισε, «θα πρέπει να απαγορεύεται ο καθαρισμός των πλοίων εντός του όρμου». Αναρωτήθηκε για το νομικό καθεστώς που διέπει την κατάσταση που υπάρχει αναφορικά με την περιοχή και τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη διευκρίνισης.

Αρνητικός και ο κ. Δημητρόπουλος, που υπογράμμισε ότι αυτή η κατάσταση βολεύει τους εφοπλιστές. «Και ο δήμος και οι κάτοικοι», τόνισε, « θα πρέπει να αντιδράσουν».

Ο κ. Μαστορόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχει στατιστικά μεγάλος κίνδυνος για την περιοχή σε βάθος χρόνου και ότι δεν μπορεί αυτός ο κίνδυνος να αντισταθμιστεί από το γεγονός ότι από την αγκυροβολία των πλοίων στον όρμο των Βατίκων ωφελούνται 5-10 οικογένειες. Επεσήμανε, δε, ιδιαιτέρως το γεγονός ότι απ’ ό,τι έδειξε η αποτύπωση του βυθού που έγινε στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ερευνών στο Παυλοπέτρι, ο πυθμένας αλλά και σημεία με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές.

Πρόσβαση στο Σπήλαιο Καστανιάς: Ο κ. Τριχείλης είπε ότι η λύση θα είναι η κατασκευή του περιφερειακού δρόμου της Καστανιάς, ενώ επεσήμανε ότι ο δρόμος που θα ενώνει την Μονεμβάσια με τον Αδιάκοπο θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη να έχει πρόσβαση και στο σπήλαιο.

Τεχνοκρατικό και απλό χαρακτήρισε το θέμα της παράκαμψης της Καστανιάς ο κ. Δημητρόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα είναι το εάν θα χρηματοδοτηθεί, καθώς οι πόροι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μειώνονται.

« Άμεση προτεραιότητά μου η μελέτη για τη δημιουργία Σπηλαιολογικού Πάρκου, με επίκεντρο το σπήλαιο της Καστανιάς», τόνισε ο κ. Μαστορόπουλος και δεσμεύθηκε ότι θα προωθήσει γρήγορα τη διαδικασία της μελέτης για την παράκαμψη της Καστανιάς και την δημιουργία της περιφερειακής οδού.

Καλώδιο υψηλής τάσης που θα συνδέει Πελοπόννησο με Κρήτη: Ο κ. Μαστορόπουλος δήλωσε ότι δεν έχει επαρκή γνώση του θέματος, πλην του ότι η περιοχή των Βατίκων, όπως και της Μονεμβάσιας, έχει μεγάλο ενεργειακό έλλειμμα.

«Πράγματι είναι ένα σοβαρό θέμα και το ερώτημα είναι αν αυτό το ρεύμα θα είναι προς όφελος της περιοχής ή θα είναι μια μεταφορά ρεύματος με ό,τι επιπτώσεις αυτό έχει», τόνισε ο κ. Τριχείλης, επισημαίνοντας ότι ο δήμος Ασωπού είχε πάρει απόφαση προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, που βρισκόταν σε εξέλιξη. Κατέληξε λέγοντας ότι δεν γνωρίζει και ο ίδιος λεπτομέρειες επί των συγκεκριμένων σχεδίων.

«Δεν γνωρίζω το θέμα, πάντως είναι και αυτό θέμα κεντρικού σχεδιασμού και από την κεντρική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητηθούν οι ευθύνες», είπε, από την πλευρά του, ο κ. Δημητρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: