" Δημοκρατική Οικολογική Συνεργασία":
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου: Γιώργος Τσόγκας
Υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας: Χριστοφίλη Πολυμενάκου
Απαντά η Χριστοφίλη Πολυμενάκου
«… Σε κανένα σημείο δεν διαφωνούμε με τη μελέτη για το ΓΠΣ του Δήμου Βοιών, όπως αυτή έχει κατατεθεί στην Περιφέρεια…»
«…Κατά τη γνώμη μου, επειδή γνωρίζω την περιοχή, θα ήταν άχαρο και θα προσέβαλε την αισθητική του κάθε πολίτη κατοίκου ή μη, αν για παράδειγμα έχει επιλεγεί ως πρόσφορο μέρος για την τοποθέτησή τους (των αιολικών πάρκων), όπως λέγεται, ο ορεινός όγκος του Μαλέα. Καθώς, εξ άλλου, ο ορεινός όγκος του Ταινάρου -για να το δούμε πιο συνολικά- ή η αρμονική κορυφογραμμή του Ταΰγετου. Αυτά θα τα υπερασπιστούμε, γιατί οικολογία σημαίνει και αρμονία και εν τέλει καλαισθησία.».
«… Αντίθετους μας βρίσκει επίσης η δημιουργία αγκυροβολίου στο γραφικότατο λιμάνι της Νεάπολης. Προσωπικά μου είναι αδύνατο να φανταστώ, μέσα σε αυτό τον όρμο, που τον αγκαλιάζει όλη η πόλη, να αγκυροβολούν κάθε είδους πλεούμενα και να αφήνουν ρυπογόνα απόβλητα. Γιατί κάπως έτσι θα εξελιχθεί. Επειδή είναι σημαντικό η κάθε άρνηση να συνοδεύεται από μια διαφορετική πρόταση, θα ήταν πιο αποτελεσματικό αν μπορούσαμε να υποδείξουμε έναν άλλο όρμο για το σκοπό αυτό. Έχετε κατά νου κάτι;
Το βέβαιο όμως είναι, ότι καμιά από τις προτάσεις του ΓΠΣ δεν είναι δυνατό να απαλειφθεί, γιατί όλα όσα προτείνονται αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο.»
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου: Θανάσης Πετράκος
Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας: Θωμάς Διονύσης
Απαντά ο Θανάσης Πετράκος:
«…Δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε μαζί ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης. Ένα πρόγραμμα παραγωγικής, κοινωνικής και οικολογικής ανάπτυξης, με την αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των παραγωγικών δυνατοτήτων της Πελοποννήσου».
«…Η παράταξή μας στο πρόγραμμά της τονίζει ότι πρέπει να δημιουργηθούν θεσμοί λαϊκής συμμετοχής. Δεσμευόμαστε για την καθιέρωση τέτοιων θεσμών, όπως τοπικά δημοψηφίσματα για σοβαρά θέματα που αφορούν την περιφέρεια, δημιουργία κέντρου περιφερειακής πολιτικής, δημιουργία κοινωνικής επιτροπής και συμβουλίου αγροτικής πολιτικής, με θεσμικά κατοχυρωμένη την εκπροσώπηση των αντίστοιχων και αρμόδιων φορέων. Παράλληλα δεσμευόμαστε για σταθερή σχέση και επικοινωνία με όλους τους φορείς, όπως είναι οι φορείς των Βατίκων. Πιστεύουμε ότι μία φορά το χρόνο πριν τη βασική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς θα πρέπει να υπάρχουν συσκέψεις με τους φορείς, για να ακούγεται και η γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Αν δεν συμφωνεί η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου εμείς δεσμευόμαστε ως παράταξη ότι σε συνεργασία μαζί σας θα οργανώνουμε τέτοιες συσκέψεις».
«…Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα συγκρουστούμε με τις πολιτικές του μνημονίου και της τρόικας…».«… Δεν αγνοούμε την περιφερειακή διάσταση των εκλογών, αντιθέτως πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη της Πελοποννήσου προς όφελος των πολιτών, στραγγαλίζεται στο ασφυκτικό πλαίσιο των πολιτικών που υπαγορεύονται από τους διεθνείς κερδοσκόπους».
«Νέα Πελοπόννησος»
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου: Πέτρος Τατούλης
Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας: Δημήτρης Πολλάλης
Απαντά ο Δημήτρης Πολλάλης
«…Η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της Λακωνίας επιτρέπει την ανάπτυξη ήπιας μορφής τουριστικής αξιοποίηση, με αειφόρο κατεύθυνση».
«…Προστατεύουμε το Περιβάλλον αξιοποιούμε τους Ορεινούς Όγκους».
«…Χωρίς συναίνεση καμία περιβαλλοντική ή χωροταξική πολιτική δεν έχει τύχη να υλοποιηθεί. Ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός θα πρέπει να βλέπει το περιβάλλον ως ολότητα και έτσι να το αντιμετωπίζει. Αν αυτό το αγνοήσουμε, συνήθως οδηγούμαστε σε στρεβλώσεις που μας φέρνουν αντιμέτωπους με την τοπική κοινωνία. Μετά την ψήφιση του Νόμου για την κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Τοπίου, από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, να προστεθούν και περιοχές που πρέπει να αναδειχθούν και να προστατευτούν στο Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό, που βρίσκεται προς έγκριση στην Περιφέρεια.
Θα στηρίξω κάθε προσπάθεια για την προστασία και την ανάδειξη του θρυλικού Κάβο Μαλιά, ως μοναδικού τοπίου, του σημαντικότερου Ελληνικού ακρωτηρίου και ένα από τα αρχαιότερα ναυτικά περάσματα.
Θα αντισταθώ με όλες μου τις δυνάμεις σε ενδεχόμενη επαναφορά του σχεδίου για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στα Βιγκλάφια, όπως εξ’ άλλου το έχω κάνει και στο παρελθόν. Δεν θα θυσιάσουμε την ανάπτυξη του τόπου μας στα συμφέροντα των όποιων επιτήδειων κερδοσκόπων, ζημιώνοντας το τόπο μας και τα δικά μας συμφέροντα. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι γεμάτη αρχαιότητες σε θάλασσα και στεριά, αφού σε μικρό βάθος είναι εντοπισμένος προϊστορικός οικισμός στη νησίδα “Παυλοπέτρι”».
«Οι οποιεσδήποτε πιθανές επενδύσεις, για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικά πάρκα – φωτοβολταϊκά), δεν θα υλοποιείται, αν δεν εφαρμόζεται πιστά το Ειδικό Σχέδιο Χωροταξικού Σχεδιασμού, αλλά και η προστασία των περιοχών NATURA 2000, καθώς επίσης και άλλων προστατευόμενων περιοχών»
«…Στον πρώην Δήμο Βοιών θα υποστηρίζω την κατασκευή αλιευτικών καταφυγίων στην περιοχή των Βελανιδίων, καθώς επίσης και στην περιοχή του Αγ. Νικολάου».
«Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά»
Υποψήφιος Περιφερειάρχης: Λάμπρος Μπούκλης
Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας: Μιχάλης Αναστασιάδης
Απαντά ο Λάμπρος Μπούκλης
«…Θα συνεργαστούμε με τους δήμους και τους τοπικούς φορείς, ώστε να έχουμε ένα πλήρη κατάλογο των τοπίων που χρειάζεται να προστατευτούν και να αναδειχθούν, αλλά και των απειλών που αντιμετωπίζει κάθε τοπίο.
«…Η δόμηση εκτός σχεδίου δε μπορεί να έχει πια θέση, ενώ χρειάζεται να ληφθεί από τώρα πρόνοια για την αποξήλωση των ανεμογεννητριών, όταν θα κλείνουν τον κύκλο της ζωής τους που φθάνει τα 30 περίπου χρόνια».
Ανεμογεννήτριες: «…Δε μπορούμε να αποκλείσουμε απόλυτα την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε πολύ εκτεταμένες περιοχές, αρκεί να τηρούμε πάντα την περιβαλλοντική και αισθητική «φέρουσα ικανότητα» κάθε τόπου. Διαφορετικά θα δίνουμε πράσινο φως να συνεχιστεί η καταστροφή της Μεγαλόπολης και να ανοίξουν και νέα ιδιωτικά λιγνιτωρυχεία στην Ελασσόνα και τη Δράμα, για την ενέργεια που όλοι μας καταναλώνουμε. Χρειάζεται όμως να προηγηθεί συμμετοχική και πραγματική διαβούλευση με τους κατοίκους όσον αφορά, μεταξύ άλλων, τις θέσεις χωροθέτησης, τον αριθμό και την πυκνότητα των ανεμογεννητριών, τις οδικές συνδέσεις μεταξύ σταθμών και την πλήρη διασφάλιση όλων των προστατευτέων πόρων (αρχαιολογικών, περιβαλλοντικών, πολιτιστικών, κλπ). Απορρίπτουμε μια νέα «αιολική Μεγαλόπολη» στη ΝΑ Λακωνία, θεωρούμε όμως παράλογο να καταλήγουμε να δεχόμαστε αιολικά πάρκα μόνο εκεί όπου δε φυσάει ή εκεί όπου δεν τα βλέπουμε.
«…Οι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι σε κορυφογραμμές των νησιών δεν έχουν υποβαθμίσει το τοπίο των Κυκλάδων, ενώ ανεμογεννήτριες υπάρχουν από τη δεκαετία του 1980 στο λιμάνι της Σαμοθράκης χωρίς να ανακόπτουν την ανοδική πορεία του τοπικού τουρισμού.»
«…Για την ανανεώσιμη ενέργεια, εμείς πιστεύουμε στο μοντέλο της Δανίας και της Γερμανίας, που δίνει έμφαση στις δημοτικές επιχειρήσεις και τις εταιρίες λαϊκής βάσης».
Εργοστάσιο φυσικού αερίου: «…Αντίθετα με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, που αποτελούν τοπικούς φυσικούς πόρους, οι μονάδες φυσικού αερίου έχουν πολύ μεγαλύτερη όχληση και είναι παράλογο να χωροθετούνται σε απόσταση αναπνοής από προστατευόμενες περιοχές».
Αγκυροβολία πλοίων: «…Το σημερινό νομικό καθεστώς για τον κόλπο, είναι επαρκές αλλά δεν εφαρμόζεται. Ο Δήμος και η περιφέρεια θα πρέπει να διασφαλίσουν την αυστηρή τήρηση της νομιμότητας, σε συνεργασία με τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου