Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Πρόβλημα για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας οι παράνομες εξαγωγές

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας (Α.Σ.Ε. Σκάλας), με τις παράνομες εξαγωγές νωπών και ατυποποίητων οπωροκηπευτικών, από εμπόρους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής του συνεταιρισμού κ. Νικόλαος Κρητικάκος, «δεν μπορεί εμείς να έχουμε κάνει επενδύσεις και να ξοδεύουμε χρήματα για να τυποποιούμε τα προϊόντα μας, που πηγαίνουν κυρίως στις αγορές του εξωτερικού, ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι έμποροι - κυρίως από Βουλγαρία, Ρουμανία και Σκόπια - πηγαίνουν με τις κλούβες στα χωράφια, πληρώνουν περισσότερα στον παραγωγό, φορτώνουν τα προϊόντα του και τα εξάγουν «λαθραία», ατυποποίητα, χωρίς τιμολόγια και ταξιδιωτικά έγγραφα».

Και προσθέτει: «Αυτό γίνεται συνέχεια και είναι ένας αθέμιτος ανταγωνισμός για τον συνεταιρισμό μας. Οι πολιτικοί μένουν στις ανακοινώσεις και στα λόγια αλλά έτσι δεν λύνεται το πρόβλημα». Πρόσφατα υπήρξε μια σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας και συζητήθηκε το θέμα αυτό. «Εμείς ζητήσαμε να στηθεί μια ράμπα δίπλα στο δρόμο μετά τη γέφυρα του Ευρώτα έξω από τη Σπάρτη και να γίνονται έλεγχοι στα φορτηγά όλο το 24ωρο».

Ο συνεταιρισμός έκανε επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, για να προχωρήσει στην τυποποίηση των προϊόντων του, ώστε να γίνει ανταγωνιστικός και να κερδίσει τους πελάτες στο εξωτερικό. Το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγή του εξάγεται.
«Έχουμε προχωρήσει στην ίδρυση ενός πρότυπου συσκευαστηρίου, μια επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ. Τώρα όμως με τις παράνομες εξαγωγές έρχονται κάποιοι και κερδίζουν μαύρα χρήματα και εμείς οι νόμιμοι χάνουμε τα μέλη και τους πελάτες μας», επισημαίνει ο κ. Κρητικάκος.
Ο συνεταιρισμός Α.Σ.Ε. Σκάλας είναι από τις μεγαλύτερες Οργανώσεις Παραγωγών στην Ελλάδα που ασχολείται με την εμπορία νωπών εσπεριδοειδών. Ιδρύθηκε από το 1998, με τη συνένωση πέντε συνεταιρισμών της περιοχής. Αυτή τη στιγμή έχει 1.000 μέλη και η γεωγραφική περιφέρεια που εκτείνεται είναι από τη Σκάλα μέχρι και τη Νεάπολη. Ο Συνεταιρισμός καλύπτει τουλάχιστον 20.000 στρέμματα, με καλλιέργειες κυρίως πορτοκαλιών και μανταρινιών καθώς και λίγων λεμονιών και γκρέιπ φρουτ.
Αναφερόμενος στα κύρια προϊόντα του συνεταιρισμού, ο διευθυντής του κ. Κρητικάκος, δήλωσε:
«Τα προϊόντα μας είναι κυρίως πορτοκάλια (ποικιλίας Νάβελ και Βαλένθια) και μανταρίνια (ποικιλίας Κλημεντίνης, Νόβα και Ορτανίκ).
Η τιμή παραγωγού για τα μανταρίνια ποικιλίας Ορτανίκ είναι στα 26 - 27 λεπτά το κιλό και για τα πορτοκάλια κυμαίνεται στα 8 – 10 λεπτά το κιλό. Σε σχέση με πέρσι οι τιμές παραγωγού παραμένουν σε σταθερά επίπεδα. Σε 15 περίπου ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή πορτοκαλιών Βαλέντσια.
Ενδιαφέρον για τη χυμοποίηση υπάρχει από τους παραγωγούς αλλά οι τιμές κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Να σας αναφέρω ότι φέτος ο παραγωγός έπαιρνε στο χέρι του καθαρά 5 – 6 λεπτά το κιλό για τα πορτοκάλια.
Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η έλλειψη ρευστότητας. Αν και είμαστε ένας «υγιής» συνεταιρισμός οι τράπεζες δεν θέλουν να μας δανειοδοτήσουν. Το μόνο που μας μένει είναι η χρηματοδότηση με ιδία συμμετοχή από την πλευρά των παραγωγών μελών μας. Κάτι που όμως είναι πολύ δύσκολο με τις σημερινές συνθήκες, αφού οι παραγωγοί μέλη μας δεν έχουν χρήματα και έχουν ξεπεράσει τα όριά τους.
Τα προϊόντα μας τα οποία προωθούμε προς την εσωτερική αγορά πηγαίνουν κυρίως σε σούπερ μάρκετ, όπου και πουλιούνται μόνο συσκευασμένα. Όμως το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής μας πηγαίνει προς τις αγορές του εξωτερικού. Κυρίως εξάγουμε προς τις αγορές της Γερμανίας, Ρουμανίας, Σερβίας, Κροατίας, Ουγγαρίας και Τσεχίας».πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: