Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη και της Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα με τους Δημάρχους της Π.Ε. Λακωνίας.

Παρουσία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη , της Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ Αδαμαντίας Τζανετέα , του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γ. Πουλοκέφαλου, του Δήμαρχου Ανατολικής Μάνης κ. Π. Ανδρεάκου, του Δήμαρχου Ευρώτα κ. Ι. Γρυπιώτη, του Δήμαρχου Μονεμβασίας κ. Η. Τριχείλη , του Δήμαρχου Ελαφονήσου κ. Π. Ψαρομμάτη, των Αντιδημάρχων του Δήμου Σπάρτης κ.κ. Α. Σκρεπέτη και Ε. Βέργαδου, της αναπληρώτριας προϊσταμένης της Ε΄ ΕΠΚΑ Σπάρτης κ. Παπαδημητρίου και των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας πραγματοποιήθηκε την Μ. Δευτέρα, στην αίθουσα συσκέψεων του διοικητηρίου της Π.Ε. Λακωνίας, ευρεία σύσκεψη με θέμα την πορεία των έργων που έχουν ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.

Στο πρώτο μέρος της συζήτησης οι Δήμαρχοι της Π.Ε. Λακωνίας αναφέρθηκαν διεξοδικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην προώθηση των μελετών για τα έργα, ο καθένας αναλυτικά για το δήμο του, σε σχέση με την αρχαιολογική υπηρεσία επισημαίνοντας ότι η κ. Παπαδημητρίου και οι ελάχιστοι υπάλληλοι της Εφορίας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σπάρτης καταβάλουν φιλότιμές προσπάθειες για την εξυπηρέτηση τους. Η κ. Παπαδημητρίου απάντησε αναλυτικά σε όλα τα ερωτήματα που της τέθηκαν για την πορεία των έργων για τα οποία ζητείται η έγκριση της αρχαιολογίας επισημαίνοντας με την σειρά της ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις καθυστερήσεις είναι η σημαντική έλλειψη προσωπικού, οι νομοθετικές αγκυλώσεις καθώς και ότι η Λακωνία αποτελεί από αρχαιολογικής άποψης μία από τις πιο προστατευμένες περιοχές της Ελλάδας.
Ο κ Τατούλης ευχαρίστησε για την παρουσία της την κ. Παπδημητρίου και τους συνεργάτες της και τόνισε ότι από την σημερινή συζήτηση μόνο θετικά στοιχεία μπορεί κανείς να αποκομίσει διότι η διάθεση για συνεργασία και επίσπευση των διαδικασιών για την ωρίμανση των μελετών- έργων από την πλευρά της αρχαιολογίας θεωρείται δεδομένη στο μέτρο του δυνατού και αυτό θα βοηθήσει στην απορρόφηση των απαραίτητων πόρων του ΕΣΠΑ με την ένταξη σε αυτό όσο το δυνατόν περισσότερων ολοκληρωμένων μελετών.
Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα που ήδη έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για την Λακωνία, αλλά και αυτά που θα γίνουν μέσω προγραμματικών συμβάσεων με χρηματοδότηση από τους ΚΑΠ της Π.Ε. Λακωνίας και στη συνέχεια έδωσε στο λόγω στον κάθε δήμαρχο ξεχωριστά προκειμένου να συζητήσουν με τις τεχνικές υπηρεσίες την πορεία των έργων και να ενημερωθούν.
Από την συζήτηση που ακολούθησε προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει κάθε φορέας από την μεριά του με κοινό στόχο την ολοκλήρωση των μελετών προκειμένου να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ , αλλά και στην επίσπευση των έργων που υλοποιούνται ώστε η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων να είναι ικανοποιητική.
Ο κ Τατούλης και η κ. Τζανετέα τόνισαν ότι τα σημαντικά έργα που υλοποιούνται και προγραμματίζονται για την Λακωνία, έργα με στόχο και προοπτική, σε λίγα χρόνια θα βάλουν την περιοχή μας οδηγό στο τρένο της ανάκαμψης και ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Από το γραφείο Αντιπεριφερειάρχη

Δεν υπάρχουν σχόλια: