Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Χαμηλά κινείται η αγορά στα πορτοκάλια βαλέντσια με την τιμή παραγωγού στα 12 με 14 λεπτά το κιλό

Με προβλήματα εξελίσσεται η εμπορική περίοδος στα πορτοκάλια βαλέντσια αφού σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο παραγωγοί και έμποροι η ζήτηση φέτος από τις αγορές του εξωτερικού είναι πολύ “πεσμένη” σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2011.
Την ίδια στιγμή, οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 12 με 14 λεπτά/κιλό με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως αυτή στην Ηλεία που σε κάποιες περιπτώσεις φθάνει τα 16 λεπτά/κιλό. Τα παραπάνω πιστοποιεί στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας, κ. Νίκος Προκοβάκης στην περιοχή του οποίου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες βαλέντσια στην Ελλάδα. «Μέχρι στιγμής η αγορά πάει πολύ άσχημα. Η εμπορία των πορτοκαλιών βαλέντσια ξεκινάει το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και ολοκληρώνεται με την εξαγωγική κατεύθυνση στις αρχές του Ιουνίου. Όμως αυτή την περίοδο το σημαντικό δεν είναι μόνο ότι οι τιμές είναι κακές αλλά ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον στην αγορά και δεν “φεύγουν” ποσότητες», αναφέρει ο κ. Προκοβάκης.
Και προσθέτει: «Η χώρα μας εξάγει περισσότερο σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει ενδιαφέρον ενώ πέρσι τέτοια εποχή υπήρχε οργασμός εξαγωγών».
Σε ερώτησή μας σχετικά με την ποσότητα και ποιότητα των πορτοκαλιών βαλέντσια φέτος, ο κ. Προκοβάκης μας απαντά: «Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος υπάρχει ποσότητα – ίσως και λίγο αυξημένη σε σχέση με το 2011 – αλλά υπάρχουν κάποια προβλήματα με την μικροκαρπία. Η περιοχή που βγάζει βαλέντσια είναι κατεξοχήν η Σκάλα ενώ συνολικά η Λακωνία θα ξεπεράσει τους 150.000 τόνους».
Μικροκαρπία
Η δεύτερη σε όγκο παραγωγός περιοχή στην χώρα είναι η Ηγουμενίτσα. Σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος, με τον γεωπόνο και ιδιοκτήτη εξαγωγικής εταιρείας εσπεριδοειδών στην Θεσπρωτία, κ. Κωνσταντίνο Ρομπόκη μας αναφέρει: «Στην περιοχή συγκομίζουμε περίπου 12.000 τόνους πορτοκαλιών βαλέντσια. Φέτος υπάρχουν πολλά προβλήματα. Καταρχήν από άποψη ποιότητας είναι πάρα πολύ κακή χρονιά λόγω του πάγου αλλά και της μικροκαρπίας. Επίσης όσον αφορά το θέμα της πορείας της αγοράς θεωρώ ότι υπάρχει πολύ μεγάλος ανταγωνισμός».
Αθέμιτος ανταγωνισμός
Ωστόσο, ο κ. Ρομπόκης αναφέρεται και σε κάποια άλλα προβλήματα που έχουν να κάνουν γενικά με την κατάσταση του εμπορίου φρούτων στην χώρα μας. «Αντιμετωπίσαμε τα εξής ζητήματα. Έρχονται και φορτώνουν στα χωράφια Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Αλβανοί, χωρίς τυποποίηση με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε αφού δεν πληρώνουν ούτε συσκευαστήρια, ούτε εφορίες, ούτε ηλεκτρικό κ.α. Η αναρχία και η ανομία που επικρατεί αυτή την στιγμή στην χώρα είναι χωρίς προηγούμενο και κανείς δεν τους ενοχλεί. Για παράδειγμα σε εμάς έρχονται για ελέγχους από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, διότι μια παλέτα δεν έχει την σφραγίδα που πρέπει και δίπλα φορτώνουν ολόκληρα φορτηγά με εταιρείες μαϊμού κ.λπ», δηλώνει ο κ. Ρομπόκης.
Δεν φτάνει μόνο η ποιότητα

Επιπλέον, αναφέρει: «Αυτό συμβαίνει μόνο στο εμπόριο φρούτων διότι οι περισσότεροι που ασχολούνται είναι αεριτζήδες αλλά το αυτί των κυβερνώντων δεν ιδρώνει. Οι σοβαροί εξαγωγείς έχουν τεράστιο πρόβλημα με όλα αυτά τα πράγματα. Έχουν γίνει κινήσεις από τα Επιμελητήρια αλλά κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί.
Πως θα ανταγωνιστούμε λοιπόν τους ξένους όπως για παράδειγμα τους Τούρκους που βγαίνουν στα ανατολικά κράτη και έχουν 100 δολάρια τον τόνο στα πορτοκάλια επιδότηση και γενικά στην αγορά βγαίνουν με τιμή 6 περίπου λεπτά χαμηλότερα από εμάς;
Το μόνο που έχουμε να αντιτάξουμε είναι η ποιότητα αλλά αυτή δεν μπορεί να πληρωθεί αυτή την στιγμή αφού ο κόσμος ενδιαφέρεται κυρίως για ανταγωνιστικές τιμές».
Τιμές παραγωγού
Σε ερώτησή μας για τις τιμές παραγωγού αυτήν την περίοδο ο κ. Κ. Ρομπόκης μας απαντά: «Η τιμή παραγωγού αυτή την στιγμή είναι από 12 έως 14 λεπτά/κιλό. Αυτό το νούμερο όμως για εμάς τους εξαγωγείς είναι απαγορευτικό διότι η τιμή αυτή δεν ανταποκρίνεται στις τιμές πώλησης».
Και καταλήγει: «Εν κατακλείδι αυτό που πιστεύω είναι ότι αν δεν αλλάξουν τα πράγματα η Ελλάδα θα χάσει τη μάχη του φρούτου στο εξωτερικό. Μόνο στις δυτικές χώρες ίσως υπάρχει μια προοπτική αφού τα ανατολικά κράτη κατά την γνώμη μου έχουν ήδη χαθεί. Αν δεν αλλάξουν τα πράγματα στην παραγωγική βάση της χώρας δεν υπάρχει νόημα να συζητάμε για εξαγωγές».πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: