Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Στοπ της Κομισιόν στις εισαγωγείς πορτοκαλιών από τη Νότια Αφρική

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ανακοίνωσε την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου νέα μέτρα απαγόρευσης για τις εισαγωγές πορτοκαλιών της Νότιας Αφρικής με σκοπό να μη μεταδοθεί η ασθένεια της «μαύρης κηλίδας» που έχει πλήξει τα εσπεριδοειδή της χώρας.
 Σημειώνεται ότι πέρσι είχαν βρεθεί στη Νότια Αφρική 27 περιπτώσεις «μαύρης κηλίδας».
Για τον Τζάστιν Τσαντγουικ, Διευθύντα Σύμβουλο στην ένωση εσπεριδοειδών Νοτίου Αφρικής, δεν τίθεται θέμα μετάδοσης της ασθένειας της «μαύρης κηλίδας» και πιστεύει ότι η απόφαση αυτή της ΕΕ μάλλον αποτελεί «μια προσπάθεια προστατευτισμού των Ευρωπαίων καλλιεργητών εσπεριδοειδών».
Από την άλλη πλευρά, η απαγόρευση της ΕΕ προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των εμπορικών ενώσεων σε πολλές χώρες της ΕΕ.
Ειδικότερα, η Ολλανδική Ένωση Εμπόρων, Frugi Venta, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει «καταστροφικό» ένα μέτρο απαγόρευσης των εισαγωγών. Όπως υποστηρίζει μεταξύ άλλων «με αυτό το μέτρο σύντομα θα εξαφανιστούν τα πορτοκάλια από τα ράφια των καταστημάτων λιανικής πώλησης της Ολλανδίας».
Επίσης, η εμπορική ένωση Fresh Produce Consortium (FPC) της Μεγάλης Βρετανίας ζητά συνάντηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (DEFRA) για να συζητήσουν το πρόβλημα, ενώ παράλληλα πιέζουν για την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ. Αναφέρει ότι «το 60-70% των εσπεριδοειδών στην αγορά της Βρετανίας, από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο, προέρχονται από τη Νότια Αφρική. Η χώρα δεν έχει καλλιέργειες πορτοκαλιών για να κινδυνεύουν από την ασθένεια. Η κυβέρνηση τις χώρας συμφωνεί με την πρότασή μας για να ξαναρχίσουν οι εισαγωγές αλλά ως χώρα μέλος της ΕΕ θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους κοινοτικούς κανονισμούς».
Η Κομισιόν ανέθεσε στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) να πραγματοποιήσει μια νέα έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά τα αποτελέσματα δεν πρόκειται να είναι έτοιμα μέχρι το καλοκαίρι του 2013. Επίσης σε λίγες εβδομάδες ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει ένα γύρο διαβουλεύσεων, στον οποίο θα κληθούν και οι εμπορικές επιχειρήσεις της ΕΕ να καταθέσουν τις απόψεις τους.πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: