Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΥΡΩΤΑ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Ιουλίου 2013 στο Δημαρχείο μεταξύ του Δημάρχου Ευρώτα κ. Γρυπιώτη Γιάννη και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κου. Μόσχου Κορασίδη.
Κυρίαρχο θέμα της συζήτησης ήταν η ίδρυση και λειτουργία Κτηνοτροφικών Πάρκων στο Δήμο Ευρώτα, αρχής γενομένης από την ήδη υπάρχουσα οριοθέτηση στην περιοχή του Αφανιά της Δ.Κ. Σκάλας.
Μετά την ανταλλαγή θέσεων και προτάσεων τόσο εκ μέρους του Υπουργείου, όσο και από το Δήμο Ευρώτα εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα, άμεσα υλοποιήσιμα για το προσεχές μέλλον.
Κυρίαρχο θέμα είναι ο μετασχηματισμός της Κτηνοτροφίας σε οργανωμένη δομή παραγωγής, ώστε με χαμηλό κόστος και λειτουργικές μονάδες, να κατακτηθούν αγορές.
Γι’ αυτό απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας με νέες προσεγγίσεις, ώστε το γάλα και τα προϊόντα του να αποδίδουν σοβαρό εισόδημα στον κτηνοτρόφο.
Επισημάνθηκε ότι στα Κτηνοτροφικά Πάρκα εντάσσονται κτηνοτρόφοι με ελεύθερη επιλογή και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί το μοντέλο της ελεύθερης ποιμενικής κτηνοτροφίας.
Στόχος και σκοπός είναι η άμεση δημιουργία και λειτουργία του Κτηνοτροφικού Πάρκου στον Αφανιά, ώστε άμεσα να δομηθεί στο Δήμο Ευρώτα ένα σύγχρονο μοντέλο οργανωμένης κτηνοτροφίας.
Στην συζήτηση πήραν μέρος εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, των νέων αγροτών ,υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου και Δημοτικοί Σύμβουλοι που κατέθεσαν προβληματισμούς και προτάσεις. Ιδιαίτερα εκ μέρους των κτηνοτρόφων ετέθη το ζήτημα του υψηλού κόστους παραγωγής καθώς και του υψηλού τιμήματος νομιμοποίησης των ποιμνηστησίων , χωρίς να έχει εξαλειφθεί και σε αυτή την διαδικασία η γραφειοκρατία.
Από τον Δήμαρχο Ευρώτα κ. Γιάννη Γρυπιώτη παρουσιάστηκε το προφίλ του Δήμου ως κατ’ εξοχήν αγροκτηνοτροφικής περιοχής, δόθηκαν στατιστικά στοιχεία καθώς και η στρατηγική για ένα βιώσιμο Δήμο στηριγμένο σε ποιοτικά προϊόντα , καθετοποιημένες μονάδες και υγιές εμπόριο ενάντια στην παραοικονομία.
Ο Γενικός Γραμματέας κος. Μόσχος Κορασίδης είπε μεταξύ των άλλων ότι κύρια κατεύθυνση του Υπουργείου είναι η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ με την δημιουργία υποδομών και εκπαίδευσης, ώστε να υπάρξει τα επόμενα χρόνια μια βιώσιμη και ανταγωνιστική γεωργία.
Επίσης στην ατζέντα της συζήτησης τέθηκαν θέματα:    
  • Εκπαίδευση – Ενημέρωση Αγροτών/ισσων.
  • Σύγχρονα αρδευτικά δίκτυα σε όλο το φάσμα του Δήμου κυρίως δε την αξιοποίηση των νερών Ευρώτα & Βασιλοπόταμου.
  • Συμμετοχή σε εκθέσεις εθνικής και Ευρωπαϊκής εμβέλειας για την προώθηση των προϊόντων με τη συμμετοχή των παραγωγών.
Μετά το πέρας της συζήτησης ακολούθησε επίσκεψη στο υπό διαμόρφωση κτηνοτροφικό πάρκο.
Δημοσίευση σχολίου