Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Kαταψύχουν… πολλαπλασιαστικό υλικό εσπεριδοειδών

Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας ερευνών του Αμερικάνικου Υπουργείου Γεωργίας (USDA), επιστήμονες στην χώρα καταψύχουν πολλαπλασιαστικό υλικό εσπεριδοειδών για να διασφαλίσουν την μελλοντική διαθεσιμότητά του. Ο λόγος που το κάνουν αυτό είναι γιατί όπως ισχυρίζονται υπάρχει μεγάλη απειλή καταστροφής των εσπεριδοειδών της χώρας από μια νέα ασθένεια που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια.
Η ασθένεια είναι γνωστή ως χλώρωση των εσπεριδοειδών (Citrus Greening Disease ή Huang Long Bing). Μια ασιατικής προέλευσης βακτηριακή ασθένεια που μεταδίδεται με τις λεγόμενες ασιατικές ψύλες που επίσης εμφανίστηκαν στις ΗΠΑ πρόσφατα. Η ασθένεια προκαλεί σταδιακή καχεξία των μολυσμένων δέντρων, τα οποία πεθαίνουν σε 5 έως 12 χρόνια χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής καμία μέθοδος θεραπείας.
Η αξία της ετήσιας παραγωγής εσπεριδοειδών στις ΗΠΑ, που κυρίως παράγονται στην Φλώριδα και στην Καλιφόρνια, εκτιμάται σε 3,4 δισ. δολάρια και οι επιστήμονες για να διασφαλίσουν ότι η παραγωγή αυτή θα είναι δυνατή και στο μέλλον επιδιώκουν την διατήρηση πολύτιμων ποικιλιών και γενετικού υλικού των εσπεριδοειδών τους, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αναγέννηση του τομέα μετά από μια πιθανή καταστροφή εξαιτίας της ασθένειας.
Σημειώνεται ότι η ασθένεια αυτή δεν έχει παρατηρηθεί ακόμα στην Ευρώπη. Όμως ένα από τα έντομα – φορέας της, βρέθηκε να προσβάλλει εσπεριδοειδή στη Μαδέιρα και στις Κανάριες Νήσους, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα σε ημερίδα για τα εσπεριδοειδή που έγινε στην Αργολίδα.
Στην ημερίδα τονίστηκε επίσης ότι κίνδυνος της ασθένειας της χλώρωσης είναι υπαρκτός και για την καλλιέργεια εσπεριδοειδών στην Ελλάδα και γι’ αυτό απαιτείται επαγρύπνηση για την αποφυγή της εισόδου στη χώρα μας των εντόμων – φορέων.πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: